Sub Press’ten “Uçmak isteyenlere değil, çoktan uçmuş olanlara” Ekim ayı kitapları…
Okült, Cadıcılık, Karabüyü, Satanizm, RockNRoll, LSD -Bir Underground Kara Tarihi
Underground Poetix bir senenin ardından cehennemin kapılarını yeniden aralıyor. Peki bu zaman diliminde neler değişti, ne gibi kararlar aldık, nasıl değişiklikler sizleri bekliyor? Tabii ki hiçbir yenilik yok. Format ve zaman olarak daha geniş bir ölçeğe yayılmak dışında elbette. UP dergi içeriğine evrilmesinin 10. yılında sizlere orta çağın kurak ama lanetli tarlalarından, canavarların adaletsiz evreninden, kara büyünün dünyayı esir aldığı dönemlerden haberler getirdi:
*Erik Davis, Lovecraft’ın otopsisini tamamlamak için Edgar Allen Poe ve Aleister Crowley’den yardım alarak “Büyü”nün kültürel antropoloji rehberini hazırlıyor. Sanat, din ve okültizm açısından incelenen Cthulhu’nun günümüz dijital ortamında yeniden çağrılma ritüeli için önden buyurun.
*Hakim Bey (Peter Lamborn Wilson) hakkında uzun süredir ortalığı yoklamıyorduk dedik ve Haşhaşilerin, doğal olarak Hasan Sabbah’ın içerisinde yer aldığı popüler kültürden, güncel siyasete uzanan anekdotlardan sıyrılarak başka bir anlatıyı sizlere sunmak istedik. Toplumun lanetlediği ve geçmişe gömdüğü bu mit, bugün medyanın ve imgesel yıkımın eşiğinde, Bakunin ile Baudrillad’ı bir araya getirerek tekrar karşımıza çıkıyor.
*Gary Lachman, Charles Manson ve Woodstock konserlerinden başlayarak New Age öğretileriyle yoğrulan bir dönemde yeni Cadılık biçimlerini anlatıyor. UFOlardan, the Beatles’a, Mick Jagger’dan, Marianne Faithfull’a hepsinin büyük Cadı Kazanı’nın birer parçası olduğunu görmeye hazır olun. Çünkü siz buna değersiniz.
*Julius Evola yaşadığı süreç içerisinde modern toplumun okumalarını başka kanallar aracılığıyla gerçekleştirdi. Aynı zamanda yeni tarih yazının köşelerini belirlediği – pozitivist temellerinden kopan, eleştirel ve farklı bakış açılarını toplayan metinleriyle ses getirdi. “Okült Savaş” ile bu fikirlerin teorik çatısından haberdar olurken yazarın hayatı için de Michael Moynihan’ın biyografik incelemesi bize kılavuzluk edecek.
*Tüm tutarsızlıkları, soru işaretleri ve hayatı kadar kompleks metinleriyle Timothy Leary, ne dersek diyelim, çoğu kişinin masaya oturup yazmasını sağlayan kişidir. Peki 60’ların “barış” söylemini alarak halüsinatif, dini ve politik bir vizyona oturtup farklı bir sunum yaratan Leary, dünyanın bir diğer en tehlikeli insanı olan Aleister Crowley ile buluşursa ne olur? Elbette kozmosun en karanlık öykülerinden biri ortaya çıkar.
*Peki günümüze kadar uzanan Büyü’nün güncel motivasyonları nelerdir? Tarihten nasıl rol çalar? Zamanın başlangıcından beri içimizde olan bir şey, neden dışlanmış ve hor görülmüştür? Cadıların engizisyon işkencelerinden günümüze uzanan şanlı direniş tarihini Tau Greenfield’ın kaleminden okuyun.
*Bir dahaki sayıda görüşmek üzere. Elbette matbaa gizemli bir şekilde alev alıp, hepimiz lanetlenmezsek…
UP XIV öldü, yaşasın yeni Underground Poetix!
Semender | İnan Mayıs Aru
Şiir ve toprakla yoğrulmuş, Zen üstadlarının patikasında bıraktıkları izlere basarak ilerleyen yaşamının içinde gerçekleştirdiği oluşları ile tanıyor, tanımayanlar da biliyor Mayıs’ı…
Bu sefer hassas, bilgi dolu ve lezzetli çevirileri ile değil, ömrü billah damıttığı, kendi iç dünyasının kelimeleri ile geliyor karşımıza.
Bu anlamda İnan Mayıs Aru’nun ilk kitabı, kozmik auradaysa onun saçtığı zerrelerin sonsuzluğundan bir zerre sadece.
“Altıkırkbeş’ten Ayrılmam Benim Kendimden Ayrılmamdan İbaret” | Şenol Erdoğan
Howl, Kaddish, Öteki Şiirler
“Bir bariyer yıkıldı! Bir insan sesi ve bedeni: Amerika’nın sert duvarına, onun ordularına, akademilerine, kurumlarına, düzeninin sahiplerine ve güç destekli temellerine karşı gürledi.” – M. Mcclure
Allen Ginsberg’in salt dünyanın edebiyatında değil, dünyanın kendisinde de çığır açan iki büyük eseri [ki bir tanesi onu dünyaya tanıttı,] Amerika’da basılan yeni ikili edisyonla aynı zamanda Türkiye’de.
Gürültü Sanatı
“Yeni, muhteşem müzikte makineler de gerekli olacak”
– Ferrucchio Busoni, 1906
“Müzik kalabalıkların, büyük endüstriyel tesislerin, trenlerin, transatlantiklerin, savaş donanmalarının, arabaların ve uçakların ruhunu temsil etmelidir. Müzikal şiirin harika merkezi temalarına makinenin alanını ve elektriğin muzaffer krallığını eklemelidir”
– Balilla Pratella, 1911
İtalyan Fütüristlerin müzik ve gürültü manifestoları gelenekçiliğe karşı açılan ses savaşının planını, azami akustik yıkım için kurulan makinelerle çalınan ve mevcut tüm değer sistemlerinin doğru olmadığını kanıtlamayı hedefleyen yeni bir radikal gündem oluşturmuştur. GÜRÜLTÜ SANATI bunları ve diğer yazıları Türkçe’de ilk defa bir araya getirerek, modern gürültü müziğinin temellerinin aslında bir yüzyıl önceye nasıl dayandığını göstererek Fütürist düşüncenin ve onun en dayanıklı, belirgin miraslarının iç yüzünü değer biçilemez bir şekilde göstermiştir ve Fütürist resmi tamamen anlamak için gürültü sanatını anlamanın nasıl kilit noktası olduğunu açıklamıştır.
GÜRÜLTÜ SANATI beş önemli Fütürist manifesto içerir: Luigi Russolo’dan Gürültülerin Sanatı ve Fütürist Gürültü Makineleri, Balilla Pratella’dan Fütürist Müzisyenler Manifestosu, Fütürist Müziğin Teknik Manifestosu ve Kuadratürün Yıkımı; ek olarak Carlo Carrà’dan ilgili duyusal manifesto Seslerin, Gürültülerin ve Kokuların Resmi; Bruno Corra’nın Renkser Müzik üzerine notları; Ferrucchio Busoni’nin öngörülü ve etkileyici yazısı Ses Sanatının Yeni bir Estetiği için Taslak; Fütürist müzik ve onun mirası hakkında tarihsel bir tanıtım; ve Fütürist müziğin ve gürültünün kronolojisi.
Dada Şansonları
Ülkemizdeki genel algı ne yazık ki Dadaizm’in bir “çevirisine çok da önem vermeye gerek yok canım, dada bu,” mantığı ile manifestolardan örülü ve veya ibaret olduğu yönündedir. Tristan Tzara’nın şiir sanatının bu önemli belgesinin ülkemiz okuruna ve Dadaizm ile ilgili azınlığa faydalı bir soluk getireceğini temenni ediyor ve çalışmalarımızın hem Tzara hem de Dada’nın çoklu isimleriyle süreceği haberini buradan keyifle veriyoruz.
Charles Bukowski ve Yeraltı Devrimi
Devasa ve yıllar süren çok içeriden ve gerçek bir Bukowski güncesi.
Amerikan yeraltı yayımcılığını, doğumundan itibaren gözlemlemiş efsane bir kayıt.
Amerika’nın Düşüşü
Bir Amerika-n Tarihi
Bir Edebiyat Tarihi
Bir Büyük Şiir Dersi Kitabı
Bir devasa Coğrafya Kitabı
Çok Büyük Bir Aşk Kitabı
Destansı Bir Yol Kitabı
Bir Allen Ginsberg Başyapıtı !
Sub Press: Uçmak isteyenlere değil, çoktan uçmuş olanlara !