Çok satan kitaplar gerek kitap mağazalarında gerek online kitap satış sitelerinde okurlarla buluşuyor. Yeni çıkan kitaplar ve tekrar basım yapan kitaplar arasında en iyi satan kitaplar listesinde yer alan kitapları aylık olarak KalemKahveKlavye’de derliyoruz.
En Çok Satan Kitaplar Listesi Nasıl Belirleniyor?
Yayıncılık dünyamızda tüm kitap satış mecralarından derlenen ve okurlara sunulan bir çok satan kitaplar listesi mevcut değil. Her ne kadar gerek bağımsız ve/veya butik kitapçılarda gerek zincir kitap mağazaları bünyelerinde yer alan çok satanlar raflarında okur tarafından ilgi gören kitaplarla ilgili bir fikir ediniyorsak da tüm bunların bir araya getirildiği ve adet bazında okura sunulduğu bir platform yok. Bununla ilgili maalesef resmi bir veri de yok.
KalemKahveKlavye’nin bu sayfasında her ayın sonunda, bir önceki aya dair ipucu vermesi amacıyla yer alacak çok satan kitaplar listesini, çok tercih edilen online kitap mağazaları listelerinden derliyoruz. Mağazalara göre ayırmak yerine tüm listelerinde ortak olarak dikkat çeken kitapları bir araya getiriyoruz. Bunun bir nedeni de, mecraların dönemsel kampanyaları veya kendi yayınevleri de olan mecraların kendi kitaplarını öne çıkarma tercihinden ötürü daha sağlıklı ve ortalama bir veri toplamak istememiz. Bu elbette tüm bağımsız kitapçılar, sahaflar, kitap dükkanları ve zincir kitap mağazaları toplamında hibrit bir veri olmamakla birlikte okurun genel eğilimine dair bir fikir veriyor.
Mesela HepsiBurada çok satan kitaplar listesi son 10 güne dair veriler verse de D&R çok satan kitaplar listesi hangi birim zamana dair bilgi verdiğine dair bir not düşmüyor. D&R ile bu açıdan benzer bir veri aralığı sunsa da Amazon çok satan kitaplar listesinin daha sık güncellendiğini takip edebiliyoruz. Kitapyurdu çok satanlar listesi ise aylık olarak güncelleniyor. Remzi Kitabevi çok satanlar listesi ise haftalık olarak güncelliyor. Biz de her ayın ilk haftasında önceki ayın son haftasına dair verileri derliyoruz. Bu listelerden yaptığımız aşağıdaki karma liste yerine site adının üzerine tıklayarak ilgili listelere gidebilirsiniz.
Elbette kitap tavsiyeleri arayan okurlar için de bu listeler bir oranda yardımcı olacaktır. Bu listeyi daha da iyileştirmek için tavsiyeleriniz olursa yorum kısmına yazarak veya bilgi@kalemkahveklavye.com adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Çok Satan Kitaplar 2023 Mayıs
Kuru Kız, Ayfer Tunç, Can Yayınları
Ushuaia, Arjantin’in Tierra Del Fiego – Ateş Toprakları eyaletinin başkentidir. Dünyanın sonundaki şehirdir. Ushuaia’nın güneyinde sadece askerî üslerde insan varlığı bulunur. Antarktika’ya yakınlığı nedeniyle iklimi bir hayli serttir. 2013 sayımına göre nüfusu 60 bin olan Ushuaia’da bugün 70 bin kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir. Son yıllarda turizmin gözde yerlerinden biri haline gelen şehirde, Dünyanın Sonu Müzesi, Dünyanın Sonu Deniz Feneri, Dünyanın Sonu Postanesi ve Dünyanın Sonu adını taşıyan pek çok otel, motel, restoran, kafe gibi çeşitli işletmeler bulunur. Antarktika yolculuklarının çıkış noktasıdır. Ushuaia’da isteyenlerin pasaportlarına “Fin Del Mundo – Dünyanın Sonu” damgası vurulur. Kimi turistler buna beş peso kimileri de on beş dolar ödediklerini söylerler. İkisi de doğrudur, damganın gerçek fiyatı belirsizdir.
Dünya bir şaka olmalıdır ayrıca.
Ayfer Tunç, okurlarını taşranın karanlığından alıp dünyanın bir ucuna götürüyor. Şimdilik daha ötesi yok.
Kuru Kız, tüm zamanların mağdurları üzerine, yenilikçi, ezber bozan bir roman.
Atlas: Kıtalar, Denizler ve Kültürler Arası Yolculuk Rehberi, Daniel Mizielinski, Aleksandra Mizielinska, Domingo Yayınevi
İnsan Olmak, Engin Geçtan, Metis Kitap


Kahve Soğumadan Önce, Toshikazu Kawaguchi, Epsilon Yayınevi



Olay, Annie Ernaux, Can Yayınları
Üniversite yurdunun tuvaletinde, aynı anda hem bir hayat hem de bir ölüm doğurmuştum. İlk defa kendimi nesillerin içinden geçtiği bir kadınlar zincirinin parçası hissettim.
Sene 1963, Rouen. Fransa’da kürtaj hâlâ yasadışı, telaffuz bile edilemeyen bir kelimedir; dilde dahi yeri yoktur. Ernaux o sırada yirmi üç yaşında bir üniversite öğrencisidir, hamile olduğunu öğrenir ve dünyası başına yıkılır: Bu hamilelik, kendisinin ve ailesinin toplumsal başarısızlıklarının damgası olacaktır. Buna engel olmak isteyen genç kadın, hamileliğini yakınlarından gizleyerek çaresizce bir çözüm yolu aramaya girişir.
Daha önce Kürtaj adıyla yayımlanan bu kitapta Ernaux, bireysel ve politik açıdan dönüştürücü bir “olay”dan, tarihin dışlanmış kadınları için edebî bir tanıklık alanı açan son derece kesin, kısılması mümkün olmayan bir ses çıkarıyor.
“Evrensel, kadim, cesur ve sarsıcı.” Financial Times
“Yankı uyandırıcı, önemli bir çalışma.” Publishers Weekly