Yolcu yirmi üç yaşındaki Boschwitz’in Kırık Camlar Gecesi’nin hemen ertesinde tek solukta yazdığı, tek solukta okunacak bir roman. Can Yayınları‘ndan.
Karşısına çıkan bütün fırsatlara rağmen namuslu kalabilen insanlar da olmalı. İçinde yuvarlanabileceği pis bir su birikintisi bulunca domuza dönüşmeyen insanlar.
1938 Kasım’ında dünyaya bir gecede zifirî karanlık çöker. Yahudilerin işyerleri yağmalanır, sinagoglar basılır, mezarlıklar talan edilir. Birinci Dünya Savaşı’nda savaştıktan sonra saygın bir tüccar olarak yaşamını sürdüren Otto Silbermann o gece uyandığında yıllardır her yerde ayak sesleri işitilen rejimin güçleri kapısına dayanmıştır. Tüm varlığını çantasına doldurup evini terk eder ve peşinde uzayan bir gölgeden uzaklaşmak için kaçmaya başlar. Yolculuğu onu tanınmaz hale gelmiş ülkesinden insan manzaralarıyla karşılaştıracaktır.
“Neden kaçabilecekken kalmayı seçtin? Bu sorunun cevabı kahredici; çünkü durum o kadar da kötü değil, bu rezil dönem daha uzun sürmez diye düşündün, çünkü Almanya’nın bir tımarhane değil, hâlâ bir demokrasi olduğu inancına sarıldın.” –André Aciman
Yolcu · Yazarı Ulrich Alexander Boschwitz Hakkında
1915’te Yahudi bir baba ile Protestan bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Aynı yıl babası beyin tümöründen öldü. Boschwitz annesinden sıkı bir Protestan terbiyesi aldı. 1935’te amcası Nazilerin Yahudi karşıtı Nürnberg Yasaları’nı eleştirdikten sonra öldürüldü. Boschwitz, Wehrmacht’a katılması için yine o yıl celp aldı ve kısa süre sonra annesiyle beraber İsveç’e göç etti. Buradan Norveç’e geçti ve ilk romanını yazdı. 1936’da Fransa’ya gitti. 1937-1938’de Lüksemburg’da kaldı, burada polis tarafından sınır dışı edilince Belçika’ya geçti. Oradan annesiyle birlikte 1939’da İngiltere’ye gitti. Kristal Gece’nin yarattığı dehşete yanıt olarak Yolcu‘yu yazdı. İkinci Dünya Savaşı patlak verince annesiyle beraber Man Adası’ndaki bir kampa gönderildiler. İngiliz hükümeti tüm erkek tutukluları denizaşırı sınır dışı etmeye karar verdikten sonra, 1940’ta Sydney’e gönderildi. Buradan Yeni Güney Galler’deki bir kampa götürüldü. Bu arada Yolcu‘nun ikinci baskısını gözden geçirmek için çalıştı ve Traumtage [Düş Günleri] adını verdiği yeni bir romana başladı. 1942’de serbest bırakıldı ve İngiltere’ye dönmesine izin verildi. Dönüş yolculuğunu yaptığı Abosso gemisi Alman denizaltısı U 575 tarafından torpidolandı. Hayatını kaybeden 362 kişi arasında 27 yaşındaki Boschwitz de vardı. Son elyazmasının bu esnada yok olduğu düşünülmektedir.
Çevirmen Anıl Alacaoğlu Hakkında
1989’da Akhisar’da doğdu. Ege Üniversitesi’nde Alman Dili ve Edebiyatı öğrenimi gördü. 2009’da ilk kitabı Üçüncü Sınıf Kadın, 2021’de öykü kitabı Başka Yasalar yayımlandı. Alacaoğlu bugüne dek Michael Ende, E.T.A. Hoffmann, Gustav Meyrink, Stefan Zweig, Joseph Roth, Frank Schätzing, Andrzej Sapkowski, Bodo Kirchhoff, Sibylle Berg, Sebastian Fitzek ve Elfriede Jelinek gibi yazarlardan çeviriler yaptı.