FELSEFE HANGİ DERDE DERMAN OLUR?
Prof. Dr. Ömer Naci Soykan
Batı felsefesi ve düşünce tarihi alanında Kasım 2016’dan beri sürdürdüğümüz TESAK Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri’nde sezon sonuna geliyoruz. Batı felsefesi alanında kronolojik şekilde sürdürdüğümüz söyleşilerin konu ve içeriğini Mayıs ayıyla birlikte yerele yaklaştırmayı deniyoruz, “biz”e dokunan felsefeyi araştırıyoruz, felsefenin evrenselliğinin bilinciyle. Mayıs ayının ilk konuğu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü kurucusu, emekli Prof. Dr. Ömer Naci Soykan, felsefenin hangi derde derman olduğunu sorguluyor.
10 Mayıs Çarşamba 18.30
TÜRKİYE NİÇİN BİR ŽİŽEK ÇIKARAMADI?
Prof. Dr. Besim F. Dellaloğlu
Batı felsefesi ve düşünce tarihi alanında Kasım 2016’dan beri sürdürdüğümüz TESAK Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri’nde sezon sonuna geliyoruz. Batı felsefesi alanında kronolojik şekilde sürdürdüğümüz söyleşilerin konu ve içeriğini Mayıs ayıyla birlikte yerele yaklaştırmayı deniyoruz, “biz”e dokunan felsefeyi araştırıyoruz, felsefenin evrenselliğinin bilinciyle. Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi, sosyolog Prof. Dr. Besim Dellaloğlu, esprili bir soru ve derinlikli bir yanıtla, günümüzde dünyanın en popüler filozoflarından biri olarak kabul edebileceğimiz Slavoj Žižek gibi bir filozofun neden Türkiye’den çık(a)madığını araştırıyor.
17 Mayıs Çarşamba 18.30
FELSEFENİN SINIRLARI
Ahmet Soysal
Batı felsefesi ve düşünce tarihi alanında Kasım 2016’dan beri sürdürdüğümüz TESAK Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri’nde sezon sonuna geliyoruz. Batı felsefesi alanında kronolojik şekilde sürdürdüğümüz söyleşilerin konu ve içeriğini Mayıs ayıyla birlikte yerele yaklaştırmayı deniyoruz, “biz”e dokunan felsefeyi araştırıyoruz, felsefenin evrenselliğinin bilinciyle. Felsefeci yazar Ahmet Soysal, Grek kökenli bir söylem alanı olarak felsefenin sınırlarını belirlemenin bugünkü düşüncenin geleceği için kaçınılmaz olduğunu, Türkçe düşüncenin kendi özgün konumunu da bu sınırların ele alınışında geliştirme olanağına sahip olduğunu söylüyor.
24 Mayıs Çarşamba 18.30
MEDENİYET FELSEFESİ VE TARİHÇESİ
Prof. Dr. Teoman Duralı
Batı felsefesi ve düşünce tarihi alanında Kasım 2016’dan beri sürdürdüğümüz TESAK Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri’nde sezon sonuna geliyoruz. Batı felsefesi alanında kronolojik şekilde sürdürdüğümüz söyleşilerin konu ve içeriğini Mayıs ayıyla birlikte yerele yaklaştırmayı deniyoruz, “biz”e dokunan felsefeyi araştırıyoruz, felsefenin evrenselliğinin bilinciyle. İstanbul Üniversitesi emekli öğretim üyesi ve Kırklareli Üniversitesi Felsefe Bölümü kurucusu Prof. Dr. Teoman Duralı “medeniyet” kavramını, felsefesini ve tarihçesini anlatıyor.
31 Mayıs Çarşamba 18.30
TÜRKİYE’DE FATMA ALİYE HANIM’IN ALIMLANMASI
Prof. Dr. Zeynep Direk
Batı felsefesi ve düşünce tarihi alanında Kasım 2016’dan beri sürdürdüğümüz TESAK Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri’nin sezon sonuna geliyoruz. Batı felsefesi alanında kronolojik şekilde sürdürdüğümüz söyleşilerin konu ve içeriğini Mayıs ayıyla birlikte yerele yaklaştırmayı deniyoruz, “biz”e dokunan felsefeyi araştırıyoruz, felsefenin evrenselliğinin bilinciyle. Koç Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Direk, geç Osmanlı entelektüel hayatında kadının nasıl konumlandırıldığını Osmanlı-Türk modernleşmesinin ilk ve en önemli kadın figürlerinden Fatma Aliye Hanım örneği üzerinden inceliyor.
*Tüm etkinlikler ücretsizdir.
*Ücretsiz giriş kartları etkinlik tarihinden bir hafta öncesi itibariyle TESAK Danışma’dan temin edilebilir.