Fanzin aleminde son dönemlerin en orijinal işlerinden Arabesk Fanzin’in arkasındaki Reyhan Polat ve Vardal Caniş Su ile gerçekleştirdiğimiz röportaj.
“Arabesk dediğimiz şeyde arkadaşlarını çatıya çağırıp onlara patlıcan közleyen adam güzelliği var”
Reyhan: Arabesk yapmak bu noktada hem çok kolay, hem de çok zor. Belki arada çok ince bir çizgi var, hatta kimine göre yok ama kamyon arkası sözler yerine delikanlı sözleri paylaşmayı seçtik her sayımızın arka sayfasında mesela. Çünkü arabesk kendi içinde birçok renge ayrılıyor. Her şey gibi. Şekillenen, değişiklikleri olan hatta kendi içinde zararsız devrimler yaratan bir kültür. Bunu öyle bir yansıtmalıydık ki ne “entel arabeski” olmalıydı ne de insanları rahatsız edici bir tavır takınmalıydı. En nihayetinde kendini jiletleyen adam da arabesktir, güvercinini kedi öldürdü diye oturup ağlayan adam da arabesktir, birasının üstündeki kağıdı soyan adam da arabesktir. Caniş’le çok sevdiğimiz Reşad Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi’nden derleyip yazdığımız çocuk çeteleri de arabesktir. Bu biraz da o şeyi nasıl görmek istediğinizle alakalıdır. Yani şunu demek istiyorum kendi adıma, bir şeyi sevmek isterseniz seversiniz, bir şey size bayağı geliyorsa da bununla alakalı nedenler ararsınız. Arabesk bu noktada çok hassas bir yerdedir; biz seven tarafız, bu yüzden bunu “arabesk yavşaklığı” yapmamaya çalışarak dile getirmeye çalışıyoruz. Çünkü fanzinimizi okuyan arabeski sevecek, onu kitch olarak görmeyecek gibi amaçlarımız yok. Arabeskin insanın gerçekten damarlarında küçücük de olsa olması şartı olduğunu biliyoruz çünkü, bu sonradan enjekte edilebilecek bir şey değil.[su_spacer size=”10″]
“Zamanın ruhundan da, acıdan da kaçılmıyor.”
müzik türünüzü.
dönen bir müzik eğilimim var; ama her tarzı dinlemeye gayret ederim. Bunu bazen çok sıkılarak yaptığım olur. Çünkü aksi, kutsal kitap okumadan inanmamaya benzer, eksik kalır yani. Sayacak çok isim var, sahnede olmuş ve arkada gizli birer el olmuş olan. Benim kralım kesinlikle ses olarak Müslüm Gürses, aradığım buğu en çok onda var. Çok iyi bir tiyatrocu gibi benim kalbimde o, rol yapmıyor, yaşıyor. Kraliçe ismim de Kamuran Akkor olsun.
1987, Ankara.
Türk Dili ve Edebiyatı lisansı, Yeni Türk Edebiyatı yüksek lisansı…
KalemKahveKlavye’nin kurucusu.
Evli ve iki kedi babası…
Bazı kitaplar yazdı: Kadran Kadraj (2015), Kaosun Kalbi (2020), Yeraltı Kütüphanesi (2020), Gecenin Kıyısından Gelen Suratsız ve Yaşlı Kuzgun: Edgar Allan Poe (2020)