16. yılını kutlayan İTEF – İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali, 29 Mayıs – 2 Haziran 2024 tarihleri arasında edebiyatseverlerle buluşacak. 2009’dan beri 617 yazarın ağırlandığı dolu dolu 16 yılın ardından bu yıl Senin Hikayen Ne? teması ile düzenlenen İTEF 2024 ’te Almanya, Hollanda, İtalya ve Türkiye’den 16 sanatçı konuk olacak.
Basın bülteninden: 2009 yılında Şehir ve Zaman ile başlattığımız İTEF’e 9 yıl boyunca “Şehir ve …” teması ile devam ettik. 2018’de Edebiyatı Takip Ediyoruz ile 10. yılımızı kutladık ve devamında Dalgakıran Edebiyat ile “… Edebiyat” temalarımızı sürdürdük. 15. yılımızı doldurduğumuz Yeryüzü Edebiyatı’nın ardından bu yıl Senin Hikayen Ne? ile festivalimize devam ediyoruz.
29 Mayıs’ta başlayacak olan İTEF 2024, 2 Haziran günü, Yalova’da bulunan KalemEv’deki Edebiyat Bahçesi etkinlikleri ile sonlanacak. Herkesin birbirinden farklı hikayesi var, biz de bu sene karakterlerin hikayelerini yanı sıra sanatçıların hikayelerine ve hayatlarına odaklanacağız.
Senin Hikayen Ne? kapsamında Arlin Çiçekçi, Ayça Çakmak, Cristina Bellemo, Devis Bellucci, Eva Meijer, Hakan Akdoğan, Hakan Günday, Hasan Karaca, Kathrin Rohmann, Merve Ergenoğlu, Mine Söğüt, Rebekka Endler, Regaip Minareci, Romy Hausmann, Tessa Randau ve Tuna Kiremitçi sahnede yer alacak.
İTEF – Senin Hikayen Ne? temasındaki İTEF 2024; Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, Goethe Institut İstanbul, Hollanda Başkonsolosluğu ve İtalyan Kültür Merkezi tarafından desteklenecek. Etkinlikler, Goethe-Institut İstanbul Kütüphanesi, Bilim Beyoğlu, Minoa Pera ve Bayrampaşa Bilim ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.
2011 yılından beri İTEF festival programı ile eşzamanlı gerçekleşen İTEF – Profesyonel Yayıncılık Buluşmaları Programı’nda bu sene Finlandiya, Hindistan, Hollanda, İngiltere ve Almanya ülkelerinden Govind DeeCee, Jurgen Maas, Noah Schmitz, Sébastien Bernard, Stella Rieck, Tuula Kojo ve Ursula Bergenthal Türkiye’deki yayıncı ve yazarlarla buluşacak.
İTEF 2024 Etkinlik Programı
30 Mayıs Perşembe
Goethe-Institut İstanbul Kütüphanesi 18:00 – 19:00
Konuşmacı: Regaip Minareci, Ayça Çakmak
Kafka Ne Anlatır, Okur Ne Anlar?
Almancadan dilimize birçok eserin kazandırılmasında büyük rol oynayan ve aynı zamanda birçok Kafka eserini çevirileriyle Türkiye’deki okurlarla buluşturan Regaip Minareci, Ayça Çakmak eşliğinde Kafka’nın yazar kimliğini ve kendi hikayesini konuşmak üzere yazarın ölümünün 100. yılında edebiyat okurlarıyla bir araya gelecek. Kafka aslında nasıl biridir, neler yazmıştır ve biz bunların ne kadarını gerçekten anlarız? Konuşmacılar, tüm bu sorulara ve daha fazlasına, İTEF 2024 sahnesinde yanıt arayacak.
30 Mayıs Perşembe
Goethe-Institut İstanbul Kütüphanesi 19:00 – 20:00
Konuşmacılar: Romy Hausmann Moderatör: Koray Sarıdoğan
Sessiz Bir Çığlık: Gerilim Edebiyatı
Gerilim türünde yazdığı romanlarla son dönemlerin en çok konuşulan yazarlarından Romy Hausmann, yirmiden fazla dilde yayımlanan kitabı Sevgili Çocuk ile uzun süre çoksatar listesinde kaldı. Yeni romanı Mükemmel Bir Gün ile bir kez daha Türkiye’deki okurlarla buluşacak Alman yazar, gerilim ve polisiye edebiyat üzerine çalışmalarıyla tanıdığımız Koray Sarıdoğan moderatörlüğünde hem yeni romanı hem de bir gerilim romanı yazma süreci üzerine konuşacak.
30 Mayıs Perşembe
Bilim Beyoğlu 19:00 – 20:00
Konuşmacı: Devis Belluci Moderatör: Kübra Çiğdem İnal
Günlük Yaşamın Bilimi
Çatalın Neden Tadı Yoktur? adlı eseriyle birçoğumuzun merak ettiği soruları eğlenceli ve basitleştirilmiş bir şekilde cevaplayan Bellucci, kendi yazarlık serüveninin yanı sıra, gündelik hayata yansıyan bilim hakkında konuşacak. Evin odalarını gezerek, okuru sıra dışı bir bilim macerasına çıkaran Devis Bellucci, moderatör Kübra Çiğdem İnal eşliğinde sahnede yer alacak.
30 Mayıs Perşembe
Bilim Beyoğlu 20:00 – 21:00
Konuşmacı: Cristina Bellemo Moderatör: Nermin Mollaoğlu
İçimizden Birileri
Hem çocuk hem de yetişkin okurlar tarafından büyük ilgi gören çocuk kitapları yazarı Cristina Bellemo, Birileri ile Türkiye’deki okurlarıyla buluştu. Bellemo, Nermin Mollaoğlu moderatörlüğünde, insanları izlemeye bayılan, yaşadığı ve dikey bir şehre benzettiği apartmanının sakinlerine dair gözlemlerini bir çocuğun ağzından anlattığı kitabı üzerinden çocuk kitabı yazma süreci ve çocukların etrafına nasıl baktığı ve neler gördüğü üzerine konuşacak.
Küçük Kalpler Büyük Hayaller
Çocuklarla Yaratıcı Yazarlık Atölyesi
Atölye koordinatöleri: Kathrin Rohmann, Hasan Karaca
Kathrin Rohmann ve Hasan Karaca, Ses Bakkalı kitabından esinlenerek, “Duyma” başlığı altında, çocukları beyin fırtınası yapmaya teşvik ederek hayal güçlerini kağıda dökmelerini sağlayacak. Çocuklar, kendi yarattıkları hikayeleri birbirleriyle paylaşacak, fikirlerini belirtecek, hem eğlenecek hem de öğrenecek.
Çevir Çevirebildiğin Kadar
Çocuklarla Çeviri Atölyesi
Atölye koordinatöleri: Kathrin Rohmann, Hasan Karaca
Alman çocuk kitabı yazarı Kathrin Rohmann çocuklarla buluşuyor. Bu çeviri atölyesinde Rohmann’ın Ses Bakkalı kitabının küçük bir kısmı üzerinden Almanca-Türkçe çevirilerdeki zorluklar ve kullanılan yöntemler incelenecek. Okumaya, yazmaya ve çevirmeye ilgisi olan çocuklar, Kathrin Rohmann ve Ses Bakkalı’nın çevirmeni Hasan Karaca ile bu eğlenceli atölyede güzel bir deneyim yaşayacak.
31 Mayıs Cuma
Goethe-Institut İstanbul Kütüphanesi 18:00 – 19:00
Konuşmacı: Rebekka Endler Moderator: Gülşah Şenkol
Dünya Kadınlara Neden Uymaz?
Bağımsız gazeteci, yazar ve podcast yayıncısı Rebekka Endler, Eşyaların Patriyarkası adlı kitabında toplumda, tasarımlarda ve hayatın içerisinde süregelen ayrımcılık ve eşitsizlikler
üzerine etkileyici bir inceleme ortaya koyuyor. Gündelik hayatın inşasında kadınların sürekli arka planda bırakılmasına ve ataerkil düzene başkaldırı niteliğindeki kitabını konuşmak üzere, Gülşah Şenkol moderatörlüğünde okurlarla buluşacak.
31 Mayıs Cuma
Minoa Pera 19:00 – 20:00
Konuşmacılar: Eva Meijer Moderator: Pınar Çelikel
Kulağımızı Tıkadıklarımız
Hem kurgu hem de kurgu dışı kitaplarıyla yirmiden fazla ülkede okunan yazar, filozof ve görsel sanatçısı Eva Meijer, yazdıklarıyla Türkiye’de de okurlar tarafından ilgiyle karşılanıyor. Depresyonla verdiği kişisel mücadelesini anlattığı Dilimin Sınırları, hayvanların birbirleriyle ve insanlarla kurdukları iletişimi incelediği Hayvanlar Konuşa Konuşa ve insanın suskunluğu ve susturulması üzerine yazdığı Sessizliğin Politikası üzerinden Pınar Çelikel moderatörlüğünde insana dair dertler ve insan dışındaki canlılara dair duyarlılığıyla birçok farklı konuda konuşacak.
1 Haziran Cumartesi
Goethe-Institut İstanbul Kütüphanesi 15:00 – 16:00
Konuşmacı: Tessa Randau Moderatör: Feride Çetin
Kelimeler Arttıkça Azalır Yalnızlık
Yıldızlı Denizin İzinde adlı eserinde kırk beşinci yaş gününün hemen öncesinde, tükenmiş ve hayatından zevk almayan bir kadının kendisiyle ve yaşamla barışma hikayesini anlatan Tessa Randau, Feride Çetin moderatörlüğünde kadın dostluğu, insanın iç huzuruna varan yolculuklar ve kendini sevmek hakkındaki bu roman üzerine konuşacak.
İTEF 2024 – Senin Hikayen Ne? Edebiyat Bahçesi Etkinlik Programıh
2 Haziran Pazar
KalemEv (Yalova) 13:00 – 14:00
Atölye koordinatörü: Merve Ergenoğlu
Hayal Et, Yarat ve Paylaş
Merve Ergenoğlu ile Çizim Atölyesi
Hepimiz hayal etmek için varız ve hayaller kağıda dökülünce daha da güzelleşir. Düşünmek, hissetmek, çizmek ve yaratmak bazen gizlenmiş olsa da aslında herkesin içinde olan şeyler. Onları harekete geçirmek için bazen yönlendirici bir ses yeter. Yazar ve çizer Merve Ergenoğlu, hayalleri şekillendirmek için KalemEv’de çocuklarla bir araya gelecek.
2 Haziran Pazar
KalemEv (Yalova) 13:00 – 14:00
Konuşmacı: Mine Söğüt
Aşkı Hikaye Yapan İmkansızlık Değil Mi?
Hem gazeteci hem de yazar kimliği ile adından övgüyle söz ettiren Mine Söğüt, özellikle hikaye türünde yazdığı eserleriyle geniş bir okur kitlesine ulaşmış, büyük ilgi toplamıştır. Deli Kadın Hikayeleri ile yıllarca sessizliğe mahkum edilmiş ve buna bir başkaldırı olarak aklını yitirmiş kadınlara ses veren Söğüt, kitabından seçtiği “Aşkı Hikaye Yapan İmkansızlık Değil Midir Anneanne?” hikayesi ile okurlarıyla buluşacak.
2 Haziran Pazar
KalemEv (Yalova) 14:00 – 15:00
Konuşmacı: Hakan Akdoğan
Hikayelerin Derinliklerine Yolculuk
Romanlarıyla birçok farklı dilde okurlarla buluşan yazar Hakan Akdoğan, aynı zamanda uzun yıllardır yaratıcı yazarlık atölyeleri düzenlemektedir. Akdoğan, yazmak serüvenini, bir hikayenin fikir olarak doğuşundan tamamlanmasına kadar geçen tüm süreci, hikayelerin derinliklerinde nelerin yattığını ya da yatması gerektiğini, okumak deneyiminde bir hikayeye nasıl yaklaşılacağını anlatmak üzere sahnede yer alacak.
2 Haziran Pazar
KalemEv (Yalova) 15:00 – 16:00
Konuşmacı: Tuna Kiremitçi
Polisiyenin Affetmediği Hikayeler
Şair, müzisyen, senarist ve yönetmen kimliklerinin yanı sıra yazdığı polisiye romanlarla da okurlardan büyük ilgi gören Tuna Kiremitçi, Bir Başkomiser Perihan Uygur Polisiyesi serisiyle polisiye edebiyatımıza bir kadın başkahraman kazandırmıştır. Kiremitçi, müzik ve edebiyatı bir araya getirdiği serinin son kitabı Tehlikeli Şarkılar üzerinden, bir polisiye roman yazma sürecini, karakter oluşumunu ve olay örgüsü planlamayı tartışmak üzere okurlarıyla bir araya gelecek.
2 Haziran Pazar
KalemEv (Yalova) 16:00 – 17:00
Konuşmacı: Arlin Çiçekçi
Hikaye Anlatarak Hayatta Kalabilmek Mümkün Mü?
Çağdaş Türkiye edebiyatının önemli isimlerinden Arlin Çiçekçi, toplumsal ve tarihi konulara değinen romanlarıyla birçok ödüle layık görüldü. Romanlarında kadına şiddet, doğa tahribatı gibi konuları farklı anlatım biçimleri ve kurmacanın tüm imkanlarını kullanarak işleyen Arlin Çiçekçi, geçmişten günümüze hikaye anlatıcılığını ele alacak. Yazarın kendini hayatta nasıl konumlandırdığını ve hikayelerin hayatımızdaki yerini okurlarla tartışacak.
2 Haziran Pazar
KalemEv (Yalova) 17:00 – 18:00
Konuşmacı: Hakan Günday
Mutlaka Anlatılması Gereken Hikayeler
İlk romanından itibaren geniş okur kitlesine ulaşan ve tüm eserleri onlarca dilde okurla buluşan yazar Hakan Günday, romanlarında toplum dışına itilen ve susturulan karakterlere ses vermektedir. Etkileyici dili ve anlatım tarzıyla her zaman ilk sayfadan itibaren okurun ilgisini çekmeyi başaran Günday, bu kez “Bir hikayeyi anlatılmaya değer kılan nedir ve hangi hikayelerin duyulmaya ihtiyacı vardır?” sorularının peşinden giderek kulakları tıkamayı imkansız hale getirecek.