YAZAN: Cahide Deniz | Boksör, Milli Takım Antrenörü, Uluslararası Antrenör olan Furkan Derbazlar’ın yazdığı Hareketin Felsefesi, yazarın kendi hayatından yola çıkarak kaleme aldığı, boksu merkeze alıp buradan sporun insan vücuduna ve zihnine olan katkılarından ve sporu bir hayat görüşü olarak görmenin öneminden bahseden bir kitap.
Furkan Derbazlar 15 Kasım 1992 tarihinde İstanbul’da doğmuş. Dövüş sporlarına 10 yaşındayken Caferağa Spor Kulübü’nde başlamış. Antrenörleri, Derbazlar’da yeteneği çalışma azmini fark edince, burası bir kurs olmaktan çıkmış ve profesyonel bir boks kariyerine giden yolun başlangıcı olmuş. 2005 yılında Fenerbahçe Boks Kulübü’ne transfer olan Furkan Derbazlar, bu sürede birçok turnuvaya katılmış ve maharetlerini gösterme imkanı yakalamış. Bazı ekonomik sebepler yüzünden Almanya’da gitmek zorunda kalan sporcu, kariyerine 2008-2012 yılları arasında Berliner Box Kulübü’nde devam etmiş. Burada WBC, WBO, WBA şampiyonları ve sporcularıyla antrenman yapabilme olanağı yakalayan Derbazlar, kendini iyice geliştirerek hem ferdi olarak hem de Milli Takım’la dünya çapında birçok başarıya imza atmış. Sonra da boks kariyerine antrenör olarak devam etmiş. Furkan Derbazlar’ın Genç Destek etiketiyle yayımlanan “Hareketin Felsefesi” kitabı, sporcunun kendi hayatından yola çıkarak, özellikle boks üzerinden, sporun insan vücuduna ve zihnine olan katkılarından bahsediyor. Kitabın en önemli avantajı, akademik dilden hayli uzakta, okurun anlayabileceği bir dille yazılmış olması ve yazarın paylaştığı deneyimlerde kendini ön plana atmadan yaşamış olduklarını olduğu gibi anlatıyor olması.
“Hareketin Felsefesi” üç bölüme ayrılıyor. İlk bölümü “İletişim Kabiliyeti”ne ayıran Furkan Derbazlar, bu başlığı bir sporcunun ailesiyle, antrenörüyle, arkadaşlarıyla arasındaki etkileşimi pek çok farklı konuya değinerek inceliyor. Yazarın, kitaba buradan giriş yapması önemli. Çünkü bir sporcu adayının, amatör veya profesyonel fark etmeksizin, ilgilendiği spora başladığında başta ailesi olmak üzere birlikte çalışacağı kişilerle olan iletişiminin çok büyük önemi vardır. Bu her şeyden önce bir motivasyon kaynağıdır. Ailenin çocuklarına spor konusunda destek vermesi de, sporcunun antrenörüyle arasındaki elektrik de, takım arkadaşlarıyla olan uyumu da iletişim kabiliyeti üzerinden şekillenir.
İkinci bölümde, tarihten günümüze pek çok sporcunun başarı hikâyesinden örnekler vererek sporculara ve sporcu adaylarına ilham kaynağı yaratmayı hedefleyen Furkan Derbazlar, üçüncü bölümde ise zincirin son halkası olan sporcu psikolojisine değiniyor. Burada bir sporcudan psikolojik bilgi edinme sürecine, motivasyona, sporcu stresi, saldırganlık, bireyi spora yönlendiren gibi genel konuları ele alan Derbazlar, alt başlıklarda ise bu kavramların yapı taşlarına göz gezdiriyor.
Boksör, Milli Takım Antrenörü, Uluslararası Antrenör olan Furkan Derbazlar, aynı zamanda çekirdekten yetişen ve kendi alanında birçok başarıya imza atan sporcu ve antrenörle çalışmış. Sadece bunlara kalmayıp, kendisini teorik anlamda da geliştirdiği için boks özelinde sporun geneline hakim bir isim. Böyle bir tecrübenin kaleminden çıkan “Hareketin Felsefesi” de, sporun bir hayat görüşü olduğunu tüm yönleriyle ispat eden, ilham veren, omuz veren, meraklılarına ya da meraklı olmaya meraklılara da rehberlik eden bir kitap.