« Moskova Defteri » adlı öykü kitabıyla Bahar Aslan 2017 Notre-Dame de Sion Edebiyat Ödülü’nü kazandı, mansiyon ise Melisa Kesmez’in « Bazen Bahar » adlı romanına verildi.
Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi ile Notre-Dame de Sion’lular Derneği tarafından 2008 yılından itibaren düzenlenen NDS Edebiyat Ödülü’nü bu yıl, yazar Bahar Aslan, « Moskova Defteri » adlı öykü kitabıyla kazanmıştır. Kitap, Can Yayınları tarafından Ocak 2015’te yayınlandı. Yazar Melisa Kesmez ise Sel Yayınlarından çıkan « Bazen Bahar » adlı romanıyla, Mansiyon Ödülü’ne layık görülmüştür.
Bu yıl 9’uncusu düzenlenen NDS Edebiyat Ödül Töreni 29 Mayıs Pazartesi akşamı Fransız Sarayı’nda, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Charles Fries’nin yüksek himayelerinde ve Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Bertrand Buchwalter’in katılımıyla gerçekleşecektir.
Jüri Başkanı Tomris Alpay bu sene ödül alan eserleri şöyle tanıtıyor:
« Bu yıl, NDS Edebiyat Ödülü’nü kazanan Bahar Aslan’ın « Moskova Defteri » adlı eserinde, bir umutla, Moskova’ya inşaat sektöründe çalışmaya giden emekçilerin yaşamlarından kesitleri, Nazım Hikmet şiirlerinin dizelerinde vurgulanan özlem, hasret ve gurbet ellerdeki yalnızlığı, soyut desenler eşliğinde bizlere sunuyor.
Öyküleri birbirleriyle ilişkilendirerek okuduğumuzda, soğuk ve karanlık bu şehirde çaycıdan mühendise, kahramanların acılar, yalnızlık ve hasretle nasıl bir dönüşüm geçirdiklerine şahit oluyoruz.
Hepimize dair, insana dair, kadına dair dudağımızın kenarında, kalbimizin derinliklerinde bazen hüzünlü, bazen mutlu bir tebessüm bırakan, adının da vurguladığı gibi « Bazen Bahar », adlı eseriyle Melisa Kesmez NDS Edebiyat Ödülü ilkeleri kapsamında Mansiyona layık bulunmuştur. Melisa Kesmez, üzerine bir örtü çektiğimiz, başa çıkamadığımız insana dair dertlerimizle bizi yüzleştiriyor, içtenlikle düşündürüyor.»
Bahar Aslan Hakkında
1975 yılında İskenderun’da doğdu. ODTÜ Mimarlık Bölümü mezunu. « Derin Uyku » adlı öykü kitabı 2003’te yayımlandı. 1993-1999 yılları arasında İzlek dergisinin kurucuları arasında yer aldı.
Melisa Kesmez Hakkında
Eylül 1980’de İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi’nde Sosyoloji okudu. Bir dönem Londra’da yaşadı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları ve söyleşileri yayımlandı. Çeviriler yaptı. İstanbul’da yaşıyor. Ayrıca Sabitfikir dergisinde yazmaktadır.
NDS Edebiyat Ödülü Jüri Üyeleri:
Tomris Alpay (Jüri Başkanı)
Yazgülü Aldoğan, Liz Behmoaras, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Mayda Saris, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak, Mine Haksal.
Ödülün Tarihçesi:
Dönüşümlü olarak bir yıl Türkçe yazan bir Türk yazarın eserine; bir sonraki yıl ise Fransızca yazan ve eseri Türkçeye çevrilmiş Türk veya yabancı bir yazarın eserine verilen NDS Edebiyat Ödülü dokuz yaşını doldurdu.
NDS Edebiyat Ödülü Jürisi NDS mezunu yazar, gazeteci, öğretim üyesi olan dokuz kişiden oluşmaktadır.
İlk olarak, 2009 yılı NDS Edebiyat Ödülü’ne « Kalenderiye » romanı ile Gürsel Korat layık görülmüştür. Yine « Şehper Dehlizdeki Kuş » adlı öykü kitabıyla Ayşegül Çelik, mansiyon kazanmıştır.
2010 yılı NDS Edebiyat Ödülü, Türkçeye çevirisi Yıldız Ademoğlu Atlan tarafından yapılan « Magnus » adlı romanıyla Fransız yazar Sylvie Germain’e verilmiştir.
2011 NDS Edebiyat Ödülü’nü « Anne, Baba ve Diğer Ölümcül Şeyler » adlı kitabıyla Yalçın Tosun kazanmıştır; Gaye Boralıoğlu « Aksak Ritim » adlı kitabıyla mansiyona layık görülmüştür.
2012 NDS Edebiyat Ödülü’nü, Aysel Bora’nın Türkçeye çevirdiği « Savaşları, Kralları ve Filleri Anlat Onlara » adlı romanıyla Mathias Énard kazanmış, Jean-Louis Fournier ise « Nereye Gidiyoruz Baba? » adlı anlatı kitabıyla mansiyon almıştır.
2013 NDS Edebiyat Ödülü’nü « Baba, Oğul ve Kutsal Roman » romanıyla Murat Gülsoy kazanmıştır.
2014 NDS Edebiyat Ödülü’nü Türkçeye çevirisi Ebru Erbaş tarafından yapılan « Kahrolsun Dostoyevski » adlı romanıyla yazar Atiq Rahimi kazanmıştır.
2015 NDS Edebiyat Ödülü’nü «Venüs» adlı romanıyla Şebnem İşigüzel alırken ve «Musa’nın Uykusu» adlı romanıyla Tuğba Doğan mansiyon kazanmıştır.
2016 NDS Edebiyat Ödülü’nü, Türkçeye çevirisi Ebru Erbaş tarafından yapılan «Yaşayanı Onarmak» adlı romanıyla Maylis de Kerangal almıştır.