Adını, Didem Madak’ın Pulbiber Mahallesi’nden alan kültür sanat hayat dergisi Pulbiber, 10.sayısıyla raflardaki yerini aldı.
Didem Madak’ın şiirinden ilhamla adını alan Pulbiber Dergi, şairin beşinci ölüm yıldönümünde Didem Madak’a ve şiirine dair içeriklerine de yer verdiği 10.sayısıyla karşımızda.
Tanıtım bülteninden:
Bu sayı baskıya gittiğinde henüz Atatürk Havalimanı’ndaki saldırı gerçekleşmemişti. Biz, Türkiye’de olan tüm kötü olaylara rağmen hem kentsel, hem toplumsal dönüşümün yok etmeye çalıştığı mahalle samimiyetine sarılmak, “Bu Mahalle Bizim” diyerek aslında bir ülkeyi temsil eden bu mahallenin bizim olduğunu söylemek için bu ay kapağımıza Gırgıriye’yi taşıdık.
Olanların acısını, şaşkınlığını derinden yaşıyoruz. Hep söylediğimiz gibi, alışmayacağız ve direneceğiz.
Masum insanların kendi halinde çıktıkları bir sokakta, bir seyahatte, kalpleri kararmış insanlar yüzünden ölmelerinin kader olmadığı, kirli hesaplar yüzünden ölen masumların şehit değil kurban oldukları gerçeğinde direteceğiz.
Gerçeklerde direteceğiz.
Renkleriyle, eğlencesiyle bu acılı günlere tezat oluştursa da bu kapaktaki samimiyete, bu topraklardaki kadim samimiyete sığınmaya, sevgiyle üretmeye ve paylaşmaya devam edeceğiz.
**
Pulbiber Kültür Sanat Hayat Dergisi, 10.sayısını 10 aylık kocaman bir mahalle olarak çıkarıyor.
Temmuz sayısı Orhan Tüleylioğlu’nun “Sivas’ı Unutmadık” yazısıyla; Sivas Katliamı’nın iç acıtan detaylarıyla açılıyor.
Heja Bozyel, Sivas için yazılan en anlamlı şarkılardan “Issızlığın Ortasında”nın yazarı usta sanatçı Cahit Berkay’ı ağırladı: “Tek isteğim, insanların inançlarını satmamaları”
Bu ay Aziz Nesin’i Heja Bozyel’in kaleminden okuyoruz: “Gözyaşlarını Kahkahalara Dönüştüren Simyacı”
Dönüşümün sadece kentsel değil, toplumsal alanda da kötüye doğru gerçekleştiği, her alanda samimiyeti aradığımız şu günlerde bize mahalle olmanın, mahalle kültürünün güzelliğini yıllar sonra bugün bile hatırlatan Gırgıriye’yi Kartal Tibet, Ayşen Gruda, Hursid Yenigun, Müjdat Gezen gibi isimler Ayça Güçlüten’le Deniz Durukan’a anlattı.
Bu ay canımız, dergimizin ismine ilham veren Didem Madak’ı kaybedişimizin 5.yıldönümü. Onun anısına Pulbiber Mahallesi’ni ziyaret ettik, şiirdeki Leman’ı bulduk. Leman Yurtsever, Deniz Durukan’ın konuğu oldu.
Gülce Başer “Bizim Didem Madak“; Karin Karakasli “Sanadır Sözlerim Didem” diyerek yazdılar Didem Madak’ı.
Ayşen Gruda, kadını üreme makinesi gibi gören herkese sordu: “Doğurunca mı Kadın Oluyorsun?”
Sevin Okyay, yeni kuşağa anlatmak, eskilere hatırlatmak için radyo günlerini yazdı.
Anıl Nişancalı’dan bir Yavuz Çetin yazısı: “‘Satılık’ Albümü Eşliğinde 25 Sene Hayatta Kalışım”
Pulbiber, aydınlanmacı liselilerin dayatmalara karşı başlattığı hareketi sayfalarına taşıdı ve bildirileri hazırlayan öğrencilerle görüştü: “Şanlı Şerefli Harry Potter Nesli Karanlığa Karşı”
Güven Erkin Erkal resimli arşivimizin tozlu sayfalarında kalan kayıtları Pulbiber okuruyla paylaşmaya “Ucuz Tarih” sayfasında devam ediyor.
Aşkın kaç kişilik olduğunu şiirler anlatageldi. Pulbiber’de ise bu sayıda şairler anlatıyor: Ataol Behramoğlu, Yılmaz Odabaşı ve Altay öktem bir arada.
“Ne Umdum Ne Buldum”da bu ayki konuğumuz Vedat Sakman…
İsahag Uygar Eskiciyan “Beni Afiyetle Yemelerine” başlıklı yazısıyla ilk kez Pulbiber’de.
Bu sayıda, Türk korku edebiyatında kalem oynatan “Tekinsiz Kadınlar Aramızda”. Orkide Ünsür, Özge Göztürk ve Zeynep Colakoglu Pulbiber’in konukları.
Çiftçilikten kazandığı parayla Mersin’de tiyatro kuran, Yün Bebek adlı filmiyle New York’ta ödül alan Ümmiye Koçak, Ayça Güçlüten’in konuğu oldu.
Yalçın Tosun, “Bendeki Kadınlar”da Ayfer Tunç’u yazdı.
Hiç kimse gibi bizim de kendisini görmediğimiz, sivri ve haklı kalemiyle Kız Kısmı ( siminya ), bu sefer röportaj konuğumuz olarak kendisini ve hayatını anlattı.
Buket Uzuner, köprüler, diktatörler ve uygarlık arasındaki tarihi bağı yazdı.
Geçen ay aramıza katılan Pelin Aybay, İstanbul konserini henüz veren Patti Smith’i yazdı.
“Şiir Ayakta”nın bu ayki konuğu Akif Kurtuluş.
Bu sayının fotoroman öyküsü “El Elden üstündür”; senaryo Altay Öktem’den, fotoğraflar Zeki Çelik’ten, styling Pınar Derin Gencer’den.
“Her Şeyin Bir İlki Var” da Levent Tülek; “Yaptım Yapamadım Oldu Olmadı”da ise Pelinsu Pir konuğumuz.
Önceki sayılardan beri Pulbiber’e omuz veren Akasya Asıltürkmen, Anil Mert Özsoy, Arzu Tascioglu, Ayça Güçlüten, Ayşe Özlem İnci, Ayta Sözeri, Doğan Güneş, Angela Esin Özbek, Gonca özmen, Kamucan Yalçın, Melike İnci, Meltem Yilmazkaya, Mete Ozgencil, Mine Söğüt, Neyran Gunucer, Açıkalın Nilüfer, Ömür İklim Demir, Rafet Arslan, Sama Bada, Yasemin Şefik bu sayıda da eserleriyle yer alan isimler…