Covid-19 veya yaygın adıyla Koronavirüs salgını tüm dünyada ve tüm sektörlerde etkisini göstermeye, artan bir çizgide devam ediyor. Ekonomik koşulların en kırılgan olduğu sektörlerden yayıncılık sektörü de bundan payını alıyor elbet. Peki yayınevleri, Koronavirüs salgını koşullarından nasıl etkilendi? Yayın programları, beklentileri ne yönde değişti? Gerek yayıncılık, gerek Covid-19 salgını ile ilgili yakın vadeyle ilgili öngörüleri neler?
Kitap mağazaları tamamen kapalı, dolayısıyla şu an bütün pazar internetten kitap satışı yönüne kaymış durumda. Karantina sürecinin ilk haftalarında, medyada yer alan haberlerde online kitap siparişinin bir haftada yüzde elli arttığı yönünde veriler açıklanmıştı. Kimi yayınevleri online kitap siparişi konusuna zaten donanımlı olarak hazırken kimileri de bütün stratejilerini bu yönde güçlendirmeye başladı.
Bir an önce bitmesini ümit ettiğimiz Koronavirüs salgını sonrasında yayıncılık özelinde köklü değişiklikler olacak mı? Bunu söylemek için erken elbet ama internetin, online alışverişin bu süreçten daha da güçlenerek çıkacağı kesin. Bağımsız kitapçıları ve sahafları saymazsak, her zaman tekel olan ve son yıllarda her zamankinden daha da belirgin biçimde tekelleşen belli başlı büyük sermayeli kitapçıların ciddi kâr marjları ve agresif raf politikaları nedeniyle yaşanan sorunlar, indirimli ve kolay bir çözüm olan internete yönelimi hızlandırmıştı. Virüs koşulları bunu daha da kalıcı hale getirecek.
Bu süreçte en çok zorlanan kesim olan sahaflar ve bağımsız kitapçıların da yine virüsün -de- etkisiyle dijital teknolojiye entegre olma çabalarını hızlandıracaklarını tahmin etmek zor değil.
Türkiye Sahaflar Kolektifi:
“Bu Koşullarda Uzun Süre Dayanamayız”
Karantina koşullarından en çok etkilenenler de bu sektörün önemli bir parçası olan sahaflar ve bağımsız kitapçılar elbette. Türkiye Sahaflar Kolektifi ‘nin yaptığı açıklamada hem durum analizi hem de dayanışma çağrısı yaptı. “Sahaf esnafı ve çizgiromancılar, efemeracılar, filatelist ve nümismatlar, küçük objeciler, ikinci elciler, seyyar kitapçılar gündelik yaşayan, nakit sermaye ve birikimi olmayan ticaret erbabındadır. İşte bu nedenle dükkânların kapalı, kitap ticaretinin sonlanmış olmasına pek uzun bir zaman dayanamazlar,” denilen açıklamada “Elimizde sadece internetin getirebileceği bazı nimetler söz konusu. Canlı müzayede, listeli satış, telekonferans sistemiyle söyleşiler, sahaflık üzerine meraklı soruları cevaplamaya çalışacağımız, antika ve kıymetli kitaplar hakkında bilmek istedikleriniz hakkında konuşacağımız “Ustalara Sorun” programları gibi, teknolojinin nimetlerinden yararlanarak sahaf dostlarının kaynaşmasını ve görüşebilmemizi sağlayacak eylemler planlamaktayız,” ifadelerine yer verildi ve “Kitapseverlere, sahaf dostlarına sesleniyoruz. Bizi bulun, bizi arayın, bizimle konuşun. Gerisi kolay…” çağrısında bulunuldu.
Türkiye Yayıncılar Birliği:
“Tüm Sektör Paydaşları Birbirine Destek Olmalı”
Öte yandan konu sadece kitap satışı değil. Kitap üretme konusunda da kâğıdından basımına, işgücüne, dağıtımına dek halihazırda var olan sorunlar büyümeye devam ediyor. Bu konuyla ilgili de Türkiye Yayıncılar Birliği bugün bir açıklama yaptı ve sektör paydaşlarının da bu süreçte birbirine destek olması ve koşulları daha da olumsuzlaştırmak yerine destekleyici çalışma modellerine imkân veren yöntemlerle hareket etmeleri gerektiğini vurguladı. Açıklamanın tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.
Bu dosyayı yayınladıktan günler sonra Türkiye Yayıncılar Birliği, kendi üyeleri arasında yaptığı anketin çarpıcı sonuçlarını açıkladı.
Koronavirüs ve Yayıncılık
Hal böyleyken Koronavirüs koşullarının yayınevlerine etkilerini ve bu kapsamdaki güncel yayın programlarında olan bitenleri bir araya getirmek ve kitap severlerle paylaşmak istedik.
Bu mini dosya için yayınevlerine biri opsiyonel olmak üzere iki soru sorduk. Opsiyonel soru, “Yayın programınızda salgından ötürü hangi değişiklikleri yaptığınızdan, sürecin sizi nasıl etkilediğinden bahseder misiniz?” idi. Kimi yayınevleri bu sorunun cevabı için erken olduğunu düşündüklerinden katılmak istemediler.
İkinci soru ise “Yakın vadeli yayın programında bizi neler bekliyor?” olarak belirlendi. Aşağıda, alfabetik sıra ile bu sorulara verilen cevapları bir araya getirdik.
Bu sürecin olabildiğince kısa sürmesini, etkilerinin asgaride kalması dileğiyle.
Zaman ayıran ve destek veren tüm yayınevlerine ve emekçilerine çok teşekkürler.
-Koray Sarıdoğan
April Yayıncılık’tan Nazlı Berivan Ak, Yeni Han Kang Kitabını Müjdeledi
April Yayıncılık’ın vizyoner ve yorulmak nedir bilmeyen editörü Nazlı Berivan Ak, yakın vadede çıkacak kitaplarla ilgili heyecan dolu ipuçları verdi:
“George R. R. Martin’in ‘Üstün bir yeni yetenek’ olarak selamladığı Ian Tregillis’in Mekanik adlı romanı Algan Sezgintüredi çevirisiyle raflarda olacak yakın zamanda, hedefimiz Nisan ayında kitabı yayınlamaktı, çok da gecikmeden okurlarla buluşturmak istiyoruz. İngiltere ve Amerika Amazon listelerinde yılın kitapları seçkisine, Barnes & Noble en iyi bilimkurgu ve Waterstones en iyi fantastik bilimkurgu seçkisine giren Mekanik, bizi heyecanlandıran bir proje.
Saygın Ersin’den Erbain Fırtınası ve Zülfikar’ın Hükmü’nü yine yakın zamanda yayınlamak istiyoruz. Serinin devam kitabını da yazarımız tamamlamak üzere.
Editini karantina günlerinde tamamladığım, yazarıyla İstanbul ziyareti planlarını şimdiden yaptığımız, hepimizi çok heyecanlandıran bir kitap da var sırada. Bol restli, bol blöflü, ödüllü bir roman Michael Kardos’tan geliyor. Pokerin hayat oyununa, sihrin geleceğe hükmettiği, beklenmedik sürprizleriyle etkileyici bir hikaye Blöf, okurla buluşması için sabırsızlanıyoruz.
National Book Award finalisti yazarımız Elliot Ackerman’dan Ters Işık, Man Booker ödüllü yazarımız Han Kang’tan Beyaz Kitap yayın programızda. Kurt Vonnegut’ın ölmeden önce kaleme aldığı son kitabı Ülkesiz Bir Adam’ı yayınladık geçtiğimiz aylarda, büyük ilgi gördü, arka kapakta da belirttiğimiz gibi Vonnegut’la henüz tanışmamış okurlar için bir merhaba, sadık takipçileri için bir el kitabı haline geldi kısa zamanda. Vonnegut’tan Hocus Pocus ve Timequake var sırada, yine Algan Sezgintüredi çevirisiyle. Son olarak empati kraliçesi Jodi Picoult okurlarına bir müjde vereyim: Yazarımızın son iki romanı A Spark of Light ve The Book of Two Ways geliyor!
Can Yayınları Nisan Ayında Sadece e-Kitap Yayımlayacak
Can Yayınları, 31 Mart haftasında, aşağıda listelenen beş yeni kitap yayımladı. Yayınevi, Nisan ayında basılı bir kitap yayımlamayacaklarını, bunun yerine henüz basılmayan kitaplarını e-kitap olarak sunacaklarını söyledi ancak hangi kitaplar olduğu henüz belli değil.
Ayrıca Can Yayınları’nın öykü aplikasyonu Trendeki Yabancı bu süreçte 1 ay boyunca ücretsiz erişime açıldı. Üstelik Türk ve dünya klasiklerinden bazıları bu uygulama üzerinden ücretsiz olarak okurlara sunuluyor.
- Siegfried Lenz / Saygı Duruşu (çev: Ayşe Sarısayın)
- Susan Sontag / Böyle Yaşıyoruz Artık (çev: Cem Akaş)
- Emmanuel Bove / Arkadaşlarım (çev: Ebru Erbaş) 31.03
- Adnan Adıvar / Dünyayı Düzeltmek
- François-Henri Deserable/ Bay Piekielny Diye Biri
Çınar Yayınları Editörü Yankı Enki:
“Aksamalar Var Ama Sonrası İçin Hazırlanıyoruz”
Çınar Yayınları, karantina günlerinin sonrasına yoğun biçimde hazırlanmayı sürdürüyor. Editör arkadaşımız sevgili Yankı Enki “Salgından ötürü programımızda aksamalar olduğunu belirtmemiz gerek, ama şartlar normale dönmeye başladığında kaldığımız yerden devam etmeyi umuyoruz. İşte o dönüşü taçlandıracak kitapların başında şu eserler geliyor,” diyerek aşağıdaki merak uyandırıcı eserleri paylaştı.
Altın Çağ – Michal Ajvaz (çeviren: Sevda Deniz Karali)
Michal Ajvaz, Altın Çağ’da bir Avrupalının Atlantik Okyanusu’ndaki tuhaf bir adada yaşadıklarını, “kitap içinde kitap” fikrini oldukça özgün bir şekilde işleyerek anlatıyor. Her adalının katkıda bulunduğu ve giderek dallanıp budaklanan, adeta canlı bir kitabın etrafında şekillenen bu fantastik seyahatnamede, gezgin anlatıcının öyküsü ile kitapta anlatılanlar birlikte inşa ediliyor. Aynalar, labirentler, sudan duvarlar, taştan evler, düşlerin dünyasından gerçekliğe doğru süzülen akıntılar, yaşamın düğümlerinin çözüldüğü ve bütün dünyaların cevapsız bir soruya dönüştüğü bir yerde, bir kitapta birleşiyor. Her sayfanın altında ayrı bir evren, ayrı bir hakikat gizleniyor.
Borges ve Calvino gibi ustaların edebi mirasçısı olan, Büyülü Gerçekçilik akımının yaşayan en önemli yazarlarından biri sayılan Michal Ajvaz’ın felsefi romanı Altın Çağ, düşsel bir başyapıt.
Kuzgunların Kumpası – Lila Bowen (çeviren: M. Boran Evren)
Akbabaların Ağıdı ile başlayan dört kitaplık “Gölge” serisi, ikinci kitabıyla devam ediyor. Hem gerçek hem de büyülü canavarların hüküm sürdüğü zalim bir dünyada ayakta kalma mücadelesi veren Nettie, günümüz fantastik edebiyatının en özgün kahramanlarından biri.
Trenle Seyahatin Avantajları – Antonio Orejudo (çeviren: İdil Dündar)
Geçtiğimiz yıl sinemaya da uyarlanan Trenle Seyahatin Avantajları, İspanyol yazar Orejudo’nun en çok ses getiren eserlerinden biri. Kocasını akıl hastanesine yatırmak zorunda kalan bir kadının trenle eve dönerken hastanede psikiyatr olan bir doktorla karşılaşmasıyla başlayan bu kısa ama entrikalı romanda çeşitli kahramanların anlatıları iç içe geçerek okurun çözmeye çalışacağı gizemli bir bulmaca meydana getiriyor.
Anormal – Marek Šindelka (çeviren: Tülin Er)
Çek edebiyatının genç yıldızlarından olan ödüllü yazar ve şair Marek Šindelka, Anormal adlı romanında çeşitli türleri bir araya getiriyor. Gizem ve bilimkurgu gibi türleri günümüzün revaçta türü olan ekolojik kurguyla bütünleştiren yazar, üç kahramanın ölümcül bir bitki etrafında kesişen tuhaf ve karanlık öyküsünü kendine has şiirsel ve akıcı bir üslupla anlatıyor.
Eksik Parça Yayınları’ndan Demet Çaltepe:
“Zamanlama Haricinde Değişiklikler Görünmüyor”
Eksik Parça Yayınları Editörü Demet Çaltepe “Biz de birçok yayınevi gibi bu süreçte çalışmalarımızı evden yürütüyoruz,” diyor ve ekliyor: “Yayın programımızdaki kitapları hazırlıyoruz, tabii matbaaların da durumunu göz önünde bulundurarak hazırladığımız kitapları matbaaya göndereceğiz. Şimdilik programda ufak tefek zamanlama değişikliklerinin dışında büyük farklılıklar olacak gibi görünmüyor.”
Eksik Parça Yayınları’nın önümüzdeki ay içerisinde okurlarla buluşturmayı bekledikleri kitaplar şöyle:
- Yalnızlığın Sonu- Benedict Wells (roman)
- Dünyalıların Geleceği- Marc Auge (deneme)
- Scarlet ve Ivy 4- Gölün Altındaki Işıklar-Sophie Cleverly (gençlik kitabı)
- Paris Bir Yalnızlıktır- Feridun Andaç (deneme-anlatı)
Epsilon Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Aslı Tunç:
“Yaz Aylarında Daha İyiye Gideceğini Ümit Ediyoruz”
Epsilon Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Aslı Tunç, yaz aylarından sonrası için ümitli olanlardan. Mevcut koşulların yazın değişeceğini öngören Aslı Tunç, yayın programlarındaki bazı kitapları öne çektiklerini ifade ediyor. Sözü Tunç’a bırakıyoruz:
“İçinde bulunduğumuz üzücü durum tüm sektörler gibi yayıncılık sektörünü de etkiledi. Kitapları baskıya hazır hale gelecek şekilde hazırlamaya, heyecanla çalışıp üretmeye devam ediyoruz. Ancak baskı, dağıtım ve satış gibi zincirin önemli adımlarımda söz konusu olan durgunluk sebebiyle yayın planında güncelleme yaptık. Bahar dönemi için planlanan önemli başlıkları şu an için güz dönemine kaydırdık. Yaz aylarında her şeyin daha iyiye gideceğini ümit ederek bu döneme uygun olabilecek yetişkin kurgu ve çocuk kitaplarının hazırlık süreçlerini erkene çektik.
“Yaz başında belirsizliğin azalacağını öngörerek kısa vadede; 2020 yılında büyütmeyi hedeflediğimiz çizgi roman, genç yetişkin, kurgudışı ve Uçan Fil olarak yayımladığımız resimli çocuk kitaplarımızın ön plana çıkacağını söyleyebilirim. Bunların yanı sıra sevilen yazar David Nicholls’ın son romanı Tatlı Hüzün ve ve İkinci Hayatın Tek Bir Hayatın Olduğunu Anladığında Başlar kitabının yazarı Raphaelle Giordano’nun yeni kitabı Mutluluk Sen Hayatını Değiştirince Gelir yakın zamanda okurlarımızla buluşturacağımız eserler olacak.
“Orta vadede Bekir Ağırdır, Taner Aksel, Levon Bağış, Sadık Usta gibi alanlarında uzman pek çok yazarımızın kitaplarını yayımlayacak, sanat tarihi ve eğitim serilerimize hız kesmeden devam edeceğiz. Yayın planında çeviri kurgudışı kitaplarda da ekonominden tarihe, beslenmeden psikolojiye çok önemli başlıklar yer alıyor. Kurgudışı kitaplarda oldukça iddialı bir yayın planımız var. George R.R. Martin‘in yeni bir kitabını yayımlayacağımızın ve Taht Oyunları serisinin büyük ilgi gören resimli edisyonlarını hazırlamaya devam edeceğimizin müjdesini verebilirim.”
İletişim Yayınları Halkla İlişkiler Müdürü Merin Sever:
“Yayın Programımız Zorunlu Olarak İleri Kaydı”
Yayıncılığımızın en köklü isimlerinden biri olan İletişim Yayınları da yayın programını ileri tarihlere kaydırmaya karar verenlerden. İletişim Yayınları’nın Halkla İlişkiler Müdürü sevgili Merin Sever, “Yayın programımız salgın sebebiyle zorunlu olarak ileriye kaydı. Yeni kitapların baskı ve dağıtım süreçlerine şimdilik bir ara verildi,” diyor. Gerisini kendisinden dinleyelim:
“Ancak elbette biz yeni dosyalar üzerinde çalışmaya, gelmiş olan dosyaları incelemeye ve değerlendirmeye devam ediyoruz. Salgın öncesinde planladığımız yayın programımız üzerinden ilerliyoruz. Ancak kitapların ne zaman raflarda olacağını şu anda söyleyebilmemiz mümkün değil, biz de süreci ve gelişmeleri izliyoruz.
“Yeniden kitap yayımlamaya başlayabildiğimizde raflara çıkacak ilk kitaplar arasında Jaklin Çelik’in uzun bir aradan sonra gelen romanı Sarhoşların Perşembesi, Dimitris Mamaloukas’ın Yunanistan’da ödül kazanan polisiye romanı Kızıl Tugaylar’ın Gizli Örgütü, usta yazar Zweig’ın Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu var. Ayrıca bir çocuk klasiği olan Çocuk Kalbi ve Tolstoy’un öykülerinden oluşan Sahte Para Kuponu da ilk yayımlanacak kitaplar arasında yer alıyor. Kitâb’ı Me’kûlât ise Ruhun Gıdası Kitaplar dizimizin en yenisi olacak. Arşivlerde bulunmuş bir el yazmasını gün ışığına çıkartan bu kitap hem bildiğimiz yemek kitaplarından farklı, hem de ünlü şef Musa Dağdeviren’in tarifleri günümüze uyarlamasıyla zenginleşmiş halde.
“Orta vadede çıkacak yeni kitaplarımızdan bazıları ise İsmail Saymaz’ın yeni öykü kitabı Balkon Sefası ile Ahmet Tulgar’ın Bakışın Ritmi adlı kitabı. Tarihe meraklı okurlarımızın ise özellikle Simon Jenkins’in İngiltere’nin Kısa Tarihi ve Virginia Cox’un İtalyan Rönesansı’nın Kısa Tarihi‘ne ilgi göstereceğini düşünüyoruz. Çehov’un öykülerinde ise sıra 6. cilde geldi, Düello. Oldukça ilgi gören Psykhe dizimizden ise iki ayrı kitap hazırlıyoruz, Empati ve Saygılı Ebeveynlik: Çocuk Eğitiminde Farkındalığın Önemi. Politika dizimizden çıkacak olan Ernst Fraenkel’in İkili Devlet‘i de ilerleyen aylarda okurlarla buluşacak.”
İnkılâp Kitabevi CEO’su Aren Şenorkyan:
“Karamsar Değiliz, Üretmeye Devam Ediyoruz”
Yayın planlarında olup da salgın sebebiyle çıkarılan kitap olmadığını ifade eden İnkılâp Yayınları CEO’su Aren Şenorkyan, bu süreçte internet satışları söz konusuyken yeni kitapların çıkış tarihlerinde değişiklikler olduğunu dile getirdi.
“Tüm dünyayla birlikte ülkemizi de etkisi alan salgından dolayı yayıncılık en zor günlerinden birini geçiriyor. Son yıllarda kitabevleri, ağırlıklı olarak AVM’lerde yer alıyordu. Doğal olarak da salgında çoğu kapalı ve tabii kitabevleri de… AVM dışındaki kitabevlerinin de bir kısmı zaman zaman açılıyor, geriye kalan çok azı hâlâ açık. İnternet siteleri de böyle bir durumda oluşan yoğun talebe göre organize olmadıkları için kendilerini toparlama aşamasındalar. Yine de güzel işler çıkarıyorlar fakat insanların da internet üzerinden alışveriş yapma alışkanlığı kısa sürede oturacak mı göreceğiz.
“Hal böyle olunca da özellikle yeni çıkanları sergileyecek internet siteleri dışında çok fazla alan kalmadı. Bu yüzden yeni çıkacak kitaplarımızı acil olanlar / gündemle alakalı olanlar dışında biraz geciktirmeye karar verdik. Müteakip baskıları yapmaya devam ediyoruz. Daha önce çıkmış kitaplarımızın tanıtımlarına öncelik veriyoruz. Bu yıl 93. yılımızı kutluyoruz ve sektörün önemli oyuncularından biri olarak karamsar değiliz, olmamaya çalışıyoruz. 20 bin kitaplık arşivimizle okurların bu kötü dönemi; olabildiğince keyifli ve kitaplarla atlatması için üretmeye devam ediyoruz.
“Salgının başlamasıyla birlikte kişisel gelişim ve psikoloji türü kitaplar daha fazla öne çıksa da bunları şimdilerde edebiyat, çocuk, hobi vb. türler takip etmeye başladı. Biz de yayın planlamamıza buna göre eklemeler yaptık. Yayın takvimimizde yer alan kitaplar mutlaka çıkacak, listeden çıkardığımız olmadı. Zülfü Livaneli’nin tüm kitapları Nisan ayı itibariyle basılmaya başlanacaktı, aynı planladığı gibi yayınlanacak. Okuru da olabildiğince mağdur etmemeye çalışıyoruz.
“Sadece bu konuda daha net bir şeyler söyleyebilmek için bir süre daha beklemek gerekiyor. Mayıs ayıyla birlikte bir şeyler değişebilir. Yaz ayları genelde yayıncılar açısından durgun geçerdi. Ama durum bu kez farklı… Ekim ayına kadar bahsettiğim gibi gündem ve acil kitaplarla devam edilmesi daha olası, sonrasında umarız her şey düzelecek ve kitaplar da okurları ile buluşmaya devam edecek… “
Maya Kitap Editörü Selin Saraçoğlu:
“Ara Vermek Üzücü Olsa da Sonrasına Hazırlanıyoruz”
Covid-19 salgını sürecinde kitap yayımlamaya ara veren adreslerden birisi de Maya Kitap oldu. Nisan ve muhtemelen Mayıs aylarını yeni kitaplar olmaksızın geçirmeyi planladıklarını söyleyen Maya Kitap’tan Selin Saraçoğlu’nun açıklaması şöyle:
“Mağazaların kapanması, yeni kitapların dağıtımını durma noktasına getirdiği için bu ay yeni kitap yayımlamamaya karar verdik. Mayıs ayında da böyle olacağını tahmin ediyoruz. Faaliyetimize ara vermek zorunda kalmamız üzücü olsa da bu durumdan iyi şeyler çıkarmaya çalışıyoruz. Geçmişte vakit bulamadığımız konulara odaklanıyoruz, ertelemek zorunda kaldığımız kitap projeleri üzerinde çalışıyoruz, her şey eski haline döndüğünde yayımlanacak kitaplarımızın hazırlıklarını sürdürüyoruz.
“Okurlarımızın severek takip ettiği masal dizimizin yeni kitapları yayına hazırlanıyor. Biri hikâyelerden diğeri incelemelerden oluşan iki mitoloji dizisine başlamıştık. Bu diziler de bizi çok heyecanlandıran kitaplarla devam edecek.
“Yakın zamanda yayımladığımız Günlük Yaşamın Bilimi adlı kitabın yazarının bir kitabı daha okurlarımıza sunacağımız kitaplar arasında yer alıyor. Bu kitabın konusu mutfağımızdaki bilim.
“Yayımlamayı heyecanla beklediğimiz kitaplardan bir diğeri The Beginning and the End of Everything. Evrenin doğuşuyla başlayan ve yok oluşuyla sona erecek olan büyük yolculuğunu son derece akıcı ve keyifli bir üslupla anlatıyor.
“Geçmişte pek çok kitabını yayımladığımız Diana Cooper’ın 2 kitabını daha yayın programımıza aldık. Okurları bir süredir yeni kitapları beklediklerini bize bildiriyorlardı, bu haberi duyunca sevineceklerini tahmin ediyoruz.
“Hazırlığı süren kitaplardan bir diğeri Mystical Tales for A Magical Life. Kadim Hint kaynaklardan derlenmiş bu kitapta yaşama dair ilham veren hikâyeler bir araya getirilmiş.”
Monokl Kitap Genel Yayın Yönetmeni Volkan Çelebi:
“Ciddi Bir Aksama İçerisindeyiz”
Malum sürecin ardından Karl Ove Knausgaard, Philip Roth, Ta Nehisi Coates gibi önemli isimlerle ilgili planlar yapan Monokl Yayınları’nın Genel Yayın Yönetmeni Volkan Çelebi süreci şöyle anlatıyor:
“Monokl olarak elbette ciddi bir aksama içerisindeyiz. Kitap üretimi ve satışı sıfıra yakın durumda. Pandeminin etkileri azalır azalmaz Philip Roth’un Arzu Profesörü, Ta Nehisi Coates’un Su Dansçısı ve uzundur beklenen Knausgaard’ın Son adlı romanlarını yayımlayacağız. Aynı şekilde felsefe tarafında Jean-Luc Nancy ve Judith Butler’ın kitaplarını yayımlayacağız. Yerli edebiyat tarafında da Şule Toptaş, Nihan Sarı ve Hasibe Özdemir’in roman ve öykülerini yayımlayacağız en yakın zamanda.”
Profil Kitap Sıkı Hazırlık Yapıyor
ve “Eylül’de Buluşalım Sevgili Okur” Diyor
Profil Kitap da üretim sürecine devam edip yayın sürecini erteleyenlerden:
“Profil Kitap olarak senelik olağan akışımızda seyir halindeyken koronavirüs birdenbire duraklat tuşuna bastı. Evlerimizde siperlere çekildik. Elbette kitaplarımız da bizimle birlikte geldi, karantina günlerinde onları okurlarımıza sunmak üzere hazırlamaya devam ediyoruz. Şu an için Mayıs ve Haziran aylarında üretim yapmama kararı aldık. Bu iki ayda yayımlamayı planladığımız kitaplarımızı yeni döneme erteledik.
“Normalde ayda altı sekiz kitap çıkarırken Nisan’da sadece bir kitap yayımladık: Kıyamet Günleri. Bu kitapta on beş yıllık kıdemli bilim muhabiri ve TIME editörü olan Bryan Walsh, insanlığı tehdit eden varoluşsal riskleri sekiz başlıkta ele alıyor: meteorlar, salgın hastalıklar, nükleer savaş, iklim değişikliği, süper volkanlar, biyoteknoloji, yapay zekâ ve dünya dışı akıllı yaşam. Walsh, araştırmasında bilim dünyasından önemli birçok isimle röportaj yaparak dünyanın sonunu getirebilecek tüm bu felaketlerin gerçekleşme olasılıklarını, gerçekleştikleri takdirde hayatımızı nasıl etkileyeceklerini ve en iyi kurtuluş stratejilerini ortaya koyuyor. Salgın hastalıklar bölümünde yazdıklarını bugün okuyunca ne kadar önemli uyarılarda bulunduğunu görüyoruz.
“Gelecek güzel günleri bekleyen kitaplarımız arasında yerli ve çeviri birçok eser var. Kurgu dışı kitaplara baktığımızda; Seth Godin’in “değişen dünyayla başa çıkmaya çalışanlar için mükemmel bir rehber” olarak tanımladığı, esnek düşünme becerisini geliştirmeye dair popüler bir bilim kitabı olan Elastik, dünyada köklü değişimler yaratan keşiflerin ilham verici kısa tarihini anlatan Büyük Keşiflerin Küçük Kitabı, Güneş’in gizemlerini çözmeye çalışan Asi Yıldız, “Daha kalabalık, daha akıllı, daha da ısınmış bir dünyada neler yiyeceğiz?” sorusunu cevaplayan Gıdanın Geleceği kitapları dikkat çekiyor.
“Psikoloji alanında Tobias Beck’in Unbox your Life! ve Unbox your Relationship! yeni dönemde okurlarla buluşacak kitaplar arasında. Yine bu alanda, yaralarımızı tanımamızı ve yolumuza devam etmemizi sağlayacak ilk kitabıyla Sosyal Psikolog Tuba Karacan da yer alacak.
“Lifestyle kitaplarından Niksen: Hollandalıların Hiçbir Şey Yapmama Sanatı bize yavaşlamayı, sakinleşmeyi, arkamıza yaslanıp gerçekten hiçbir şey yapmadan dinlenmeyi öğretecek.
“Muhteşem illüstrasyonlarla zenginleşen, ağaçları yanından geçip gittiğimiz şeyler olmaktan çıkarıp gerçek bir arkadaş ve akıl hocasına dönüştüren How to Be More Tree, onların gizli hayatına derinden bir bakışla, sabrın öneminden birlikten doğan güce, hayatın zorluklarıyla başa çıkmaktan ısrarlı saldırılarla mücadele etmeye dek sessiz bilgelerin altmış yaşam dersini okurlarla paylaşacak.
“Sokrates, Freud, Kierkegaard, Simon de Beauvoir, Immanuel Kant gibi farklı dönemlerdeki farklı filozofların aşkın felsefi açıdan ne anlama geldiğini tartıştıkları öğretici ve eğlendirici kitabımız Was ist liebe Sokrates? de Almancadan çevirisiyle raflardaki yerini alacak.
“Spor kitaplarında Pep Guardiola, Johan Cruyff, Arrigo Sacchi, Valeri Lobanovski, Helenio Herrera gibi vizyon sahibi antrenörlerin takımlarını zirveye taşırken uyguladıkları yöntemleri deşifre eden Devrimci Antrenörler ve Elmar Neveling’in yazdığı biyografi kitabı Jurgen Klopp okurları selamlayacak.
“İlgiyle takip edilen basketbol kitaplığımıza yeni dönemde efsane bir ismin biyografisi daha eklenecek. NBA’in en iyi 50 basketbolcusundan biri sayılan, unutulmaz “Bad Boys” kadrosuyla akıllara kazınan Isiah Thomas’ın hikâyesi okuyucusuyla buluşacak…
“Kurgu kitaplara baktığımızda ise İsveçli-Ugandalı yazar Johannes Anyuru’nun spekülatif kurgunun yaratıcılığını günümüzün sert politik gerçekleriyle birleştirdiği ödüllü distopyası Annelerinin Gözyaşlarında Boğulacaklar öne çıkıyor.
“İlk kitabı Yalnız Değiliz’in ardından Ebru Destan, kadınlar için iyiliğe ve istemeye dair bir başucu kitabı olan Sabret, Kabul Et, Şükret ile dönüş yapıyor ve hamile kalmanın, çocuk sahibi olmanın, kimi durumlarda ise çocuk sahibi olamamanın duygusal izini sürüyor.
“Yazarlarımızdan Gürsoy Uysal’ın, Atilla Akar’ın, Güven Adıgüzel’in, Suavi Kemal Yazgıç’ın ve Gökhan Ergür’ün yeni kitaplarının geleceğinin haberini de verebiliriz.
“Tüm bunlar ve daha fazlası için Eylül’de buluşalım sevgili okur!”
Sub Press’ten Şenol Erdoğan:
“Gelir Gider Tablosundan Ziyade
Üretmemenin Verdiği Sıkıntı Benim Odağım”
Sub Press, yayına hazırlık, basım, dağıtım ve en önemlisi de içerik olarak “sektör” dediğimiz mekanizmanın içerisinde şahsına münhasır bir yerde. Bu yüzden Sub Press deneyiminin ve bu sürece dair notlarının önemi bu yazıda bir adım daha öne çıkıyor. Şenol Erdoğan’ı dinliyoruz:
“Merhaba Koray’cığım. Salgın bazlı bir değişikliğe gitmedim. Lakin bağlı bulunduğum dağıtım grubu ‘yeni kitap’ dağıtımını doğal ve mantıklı olarak durdurdu, bununla birlikte olağan siparişleri ise lineer ama yoğun olmayan bir biçimde süreğen. Kısacası bana ‘buyurun’ dedikleri noktada ben kaldığım yerden ‘oynatalım uğurcum” diyeceğim. Ha altı ay sürer, belki don satmaya başlamışımdır, demeyebilirim. Biliyorsun, sermaye bağlantısız küçük yayıncılık yapıyorum; bastığım isimler dev, içerik yayvan, ölçeğin küçük olduğu mecra ekonomi.
“Küçük yayımcılık da yanlış anlaşılıyor her şey gibi; Tanrı olmuş isimleri basıp binlerce satıyorsun. Buradaki small ülke algısında yamuluyor, sadece ekonomi küçük orada ‘indie’den sebep -bak bu da içi boş bi anlam T.C.’de. Bu sebeple ben yayım yapmaya hiç ara vermiyorum: Özel baskılarla, küçük tirajlarla yaratım sürecini sürdürüyorum. Zira bireysel bir yayımcılık yaptığımdan gelir gider tablosundan ziyade üretmemenin verdiği sıkıntı benim odağım, ben üretmezsem ölürüm; yani karbonla kopyalar elle yazar üretirim, benim kitlem böyle güzel bir kitle.
“Lakin en kısa zamanda yanı sıra kapital üretime devam edip yaygın dağıtıma başlarız ve dünyaca bir süre daha yolumuza devam ederiz inşallah diyorum.”
Tekin Yayınevi Genel Yayın Koordinatörü Elif Akkaya:
Yeni Kitapları Erteledik, Tekrar Basımların Dağıtılmasını Riskli Görüyoruz”
Başlık yanıltmasın. Mevcut duruma dair olumsuz ama gerçekçi tespitlerini paylaşan Elif Akkaya, bugünlerde en önemlisinin sağlığımız olduğuna dikkat çekiyor ve sonrası için umutlu olduğunu dile getiriyor:
“Koronavirüs salgınına dair ülkemizde yapılan ilk resmi açıklamayla birlikte alınan önlemler zinciri ve iptal edilen işler arasında yayıncıların göbekten bağlı olduğu kültürel sanatsal etkinlikler ve fuarlar geldi.
“Bu alan yayıncıların ana beslenme kaynağıdır. Kültürel sanatsal etkinlikler ve fuarlar okura kitlesel olarak ulaştığımız ve hızlıca dönüşüm sağladığımız aktivitelerdi.
“Hemen ardından, çok kısa bir süre içinde yayınevlerinin kapanması veya kısmi çalışması gündeme geldi. Alınan önlemler kapsamında bağımsız kitabevlerinin ve AVM’lerin kapanmasıyla birlikte zincir mağazaların da faaliyeti durdurdu.
“Süreç, birçok sektör gibi yayınevleri açısından yeni kitapların çıkarılması ve dağıtılmasını kısıtladı.
“Biz yayınevi olarak 18 Mart tarihinden itibaren haftada bir gün dağıtım ve muhasebe departmanında çalışan arkadaşlarımızın işe gelmesi, editörlerin ise evden ihtiyaç olması halinde çalışmasına dair bir dizi önlem aldık.
“Üzülerek belirtiyorum, salgının boyutlarını çok da bilemediğimiz için yeniden basımına hazırlandığımız birçok kitabımızın matbaa sürecini iptal ettik. Böylesi olağanüstü günlerde dağıtım alanları daraldı; kısmi veya tamamen çalışamaz hale gelmesi nedeniyle yeni kitapların basımının yapılması da imkansızlaştı.
“Mart, nisan ve mayıs ayları için yayınlamayı planladığımız 12 yeni kitabımız vardı. Oldukça sürprizli ve ses getirecek önemli çalışmalar. Bunları ertelemek zorunda kaldık.
“Yeniden basımı yapılması gereken kitaplarımızın dağıtımda yaşanan aksamalar ve en önemlisi de pandeminin boyutları nedeniyle dağıtılmasını çok riskli görüyoruz.
“Yakın ve orta vadede süreç net değil. Neler olacağını kestiremiyoruz ama programımızda olan kitapların bir kısmını salgının boyutları hafiflemeye başlarsa eğer yayınlayacağız. Özellikle bunların başında önemli araştırma dosyaları geliyor. Ayrıca biyografi niteliğinde ülkemizin yakın tarihine ışık tutacak siyasi kişiliklerin anılarından oluşan kitaplar var. Tarih, ekonomi ve felsefe üzerine yeni diziler ve çalışmalar olacak.
“Bugünlerde dikkat etmemiz gereken en önemli şey sağlımız. Yayınlayamadığımız yeni kitaplar ve yeniden basımı bekleyen kitaplarımız için “sağlık olsun” diyoruz. Elbette güzel günler gelecek ve kitaplarımızı yeniden yayımlamaya başlayacağız. Okurlarımızla yeniden sağlıklı günlerde buluşacağımızı umut ediyoruz.”
Timaş Yayın Grubu:
“Şu An Önceliğimiz, Yayımlanmış Kitaplarımız”
Timaş Yayın Grubu da bu süreci, halihazırda yayımlanmış olan kitapları öne çıkarmakla değerlendirenlerden:
“Yeni kitaplarımız üzerinde, yayın programımız doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz. Mayıs ve Haziran ayından itibaren öngörülen programın bir kısmını da olsa yayımlayabileceğiz. O günler yaklaşınca okurlarımıza duyuracağız. Ancak içinde bulunduğumuz günlerdeki önceliğimiz, okurlarımıza yeterince duyuramadığımızı düşündüğümüz kitaplarımızı mevcut iletişim kanalları ve sosyal medya üzerinden hatırlatmak. Özellikle yakın zamanlarda yayımladığımız Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde, Toprak, Bırak ve Rahatla, Her An Yeniden, Özgür Topraklar, Antik Çağdan Geleceğe Para kitaplar ve yıllar içinde yayımladığımız, sessiz sedasız kendi okurunu bulan ama çok daha fazlasına ulaşma şansı olan projelerimiz üzerine yoğunlaşıyoruz. Yerli edebiyattan dünya edebiyatına, popüler bilimden tarihe geniş bir şeçkide yayımladığımız kitapları ve yazarları öncelikli olarak sosyal medya hesaplarımızda farklı etkinliklerle öne çıkarıyoruz.
Yitik Ülke Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Kadir Aydemir:
“Umutsuz Değiliz, Hep Birlikte Başaracağız”
“Bugünlere dair umutluyuz. Geleceğe dair heyecanlıyız,” diyen Kadir Aydemir, yayın çalışmalarına ara veren adreslerden olan Yitik Ülke Yayınları’nın programını anlatıyor:
“Yitik Ülke Yayınları olarak, bu zor günleri atlatana dek yeni yayın çalışmalarımıza ara verdik. Hayat normale dönecek elbet. O güzel gün geldiğinde, yaralarımızı sarıp kaldığımız yerden hayata devam edeceğiz. Umutsuz değiliz. Hep birlikte başaracağız.
“Mart ayı başında 6 yeni kitap basmış ve üç tekrar baskı yapmıştık; yaşanan bu olağanüstü gelişmelerle birlikte kitaplarımızı dağıtım planı dışına çıkardık. Son yayımladığımız eserler Serkan Türk’ün Ausgang adlı romanı, Ayşen Baloğlu’nun çocuklar için üç kitaptan oluşan Şirin Şekerpare adlı macera serisi ve W. Bob Holland’ın derlediği Hayalet Hikâyeleri adlı korku öyküleri oldu. Şu an sadece online satış kanallarımız açık. Okurlarımız tüm online kitabevlerinden yeni ya da daha önce yayımlanmış tüm kitaplarımızı edinebilir. Kendi web sitemizde de kitaplarımız mevcut. www.yitikulke.com adresli sitemizde okurlarımız için çeşitli kitap setleri ve aylık kitap kutuları da hazırlıyoruz.
“Yayın programımızda, salgın sonrası orta vadede şu kitaplar okurlarımızla buluşacak:
- Acayiplikler Kapısı – Gündüz Öğüt (korku öyküleri)
- Şeftali Ağacı – Gündüz Öğüt (çocuk romanı)
- İlk Gibi Son – Turgay Kantürk (şiir, 1991 Behçet Necatigil Şiir Ödülü)
- Kaplumbağa Kadınlar – Tülay Güzeler (roman)
- Eğiş – Pınar Gözpınar (roman, korku-gerilim)
- Sonbaharda Sarhoş Bir Kasaba – Ferhat Uludere (roman)
- Fetretin Kartalı, Aydınoğlu Cüneyt Bey – Ahmet Zeki Muslu (tarihi roman)
- Zamanın Kaçak Yolcuları – Burcu Ayan (roman, bilimkurgu)
- Evladıma Miras Bu Sevda – Hazırlayan: Dilek Neşe Açıker, Bozkurt K. Yılmaz (Fenerbahçe taraftar anıları derlemesi, 5. Baskı)
- Nehrin İki Yakası – Gündüz Öğüt (roman, 10. Baskı)
- Türkiye’den Gitmek – Gökhan Kutluer (gezi-anı, 2. Baskı)
- Aşk ve İlişkiler Astrolojisi – Sema Kılıç (astroloji, 3. Baskı)
“Bu yıl umarız en kısa zamanda normale dönebiliriz hep birlikte. 2020 yayın programımız aksadı maalesef. 2021 ortalarına dek yukarıda saydığımız kitapların yanında birçok çeviri esere de yer vermeyi planlıyoruz. Çevirilerin yanında Mehmet Yaşın, Şeref Bilsel, Emel İrtem, Gökçenur Ç., Efe Duyan, Sema Fener, Çağıl Yaman, Güven Pamukçu, Mehtap Erel, Deniz Feyzan, Yunus Bektaşoğlu, Deniz Çöğendezoğlu, Çimen Erengezgin, Necati İnceoğlu, Dilek Neşe Açıker, Harun Özen, Türkan Füsun Güleç gibi yazarlarımızın yeni eserlerini okurlarımızla buluşturmak için çabalayacağız.
“Bugünlere dair umutluyuz. Geleceğe dair heyecanlıyız.
“Salgından sonra yeniden kitapçılarda ve fuarlarda buluşacağız, okurlarımıza ağaç tohumları dağıtmaya devam edeceğiz, yeniden köy okullarına kütüphaneler kurup okuma kültürünü yaşatmak için çabalayacağız. Herkese sağlıklı, mutlu, huzurlu günler dileriz. Okudukça güzelleşecek dünya…”
1987, Ankara.
Türk Dili ve Edebiyatı lisansı, Yeni Türk Edebiyatı yüksek lisansı…
KalemKahveKlavye’nin kurucusu.
Evli ve iki kedi babası…
Bazı kitaplar yazdı: Kadran Kadraj (2015), Kaosun Kalbi (2020), Yeraltı Kütüphanesi (2020), Gecenin Kıyısından Gelen Suratsız ve Yaşlı Kuzgun: Edgar Allan Poe (2020)