Karakarga Yayınları etiketi ve Sebla Kutsal çevirisiyle okurla buluşan Dante’nin Cehennemi Paul & Gaëtan Brizzi‘nin yetenekli ellerinden okurunu şiirin ve resim sanatının bir araya geldiği muazzam bir yolculuğa çıkarıyor.
Kitap, edebiyat tarihinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen İlahi Komedya’nın Cehennem bölümünü anlatıyor. İlahi Komedya karmaşık bir kurgu gibi görünmesine rağmen ana fikri basittir: Dante ve Vergilius, Cennet’teki ilham perisi Beatrice’i bulmak için Cehennem ve Araf’ı geçerler. Uyarlamada odaklanılan bölüm ise yolculuğun başlangıç noktası Cehennem…
Cehennem, Dante Alighieri’nin 1303-1321 yılları arasında yazdığı İlahi Komedya‘nın ilk bölümü… İlahi Komedya gibi kült bir eseri başka bir disiplinle birleştirip sunmak büyük cesaret gerektirirken kitabın yazarları bu cesareti bir adım öteye taşıyarak, kitabın orijinalini bozmadan günümüze uyarlıyor ve bugünün okuruna İlahi Komedya’nın Cehennemi’ni anlatıyorlar. Bu büyük eseri uyarlamak, onlar için başta zorlu bir görev gibi görünse de, Daniel Maghen Galerisi’nin yöneticisi Olivier Souillé’nin destekleyici fikirleri üzerine bu cesur adımı atmaya karar veriyorlar
Metnin derinliği ve yoğunluğu, konunun uzmanı tarihçiler dışında pek bilinmediği için başta tereddüt yaratsa da Paul & Gaëtan Brizzi cesaretlerini kaybetmiyor ve bu nefis çizgi romana hayat veriyorlar. Kitabın ortaya çıkışı ve yazarların kitaba tamamen odaklanması ise hepimizin hayatında birçok şeyi değiştirdiği pandemi süreci ve eve kapanma zorunluluğu ile gerçekleşiyor. Öncelikle İlahi Komedya’yı anlamak üzerine çalışmaya başlayan yazarlar, bu ölümsüz eserin yüceliğini koruma hassasiyetinde buluşuyorlar. Yazarların bu özeni, kitabın başından itibaren kendisini hissettiyor. Uyarlanan ve sadeleştirilen önemli işlerde karşımıza çıkan, anlatımın özünü kaybetme ve yazarın özgün dilinden uzaklaşma gibi okuyucunun tadını kaçıracak hatalara hiç düşülmemiş.
Bu hassasiyet karşısında yazarlar en zorlandıkları kısımların Dante’nin günümüz ölçülerine uydurması zor şiirleri ve tarzı olduğunu söyleseler de her sayfada karşımıza çıkan özen, bu işin altından hakkıyla kalktıklarını gösteriyor. Dante ‘nin Cehennemi okuyucusunun kalbinde taht kurmuş bir eseri başarılı görsellerle, Dante’nin cümleleriyle eşleyebilmiş renk ve çizgilerle bambaşka bir okuma deneyimi sağlıyor. Cümlelerin ve çizgilerin İlahi Komedya’nın tüm karanlığını sırtlandığı bu şahane çizgi roman, koleksiyoncular için de nadide bir eser olarak arşivde yerini alacak.
Dante’nin Cehennemi Kitabının Yazarları Hakkında
1951 yılında doğan ve yaşamlarını Fransa’da ile ABD’de sürdüren ikiz kardeşler Gaëtan ve Paul Brizzi animasyon film yönetmenliği, ressamlık ve çizerlik yapmaktadır. Brizziler isimlerini ilk olarak, 1977’de Cézar Ödülleri’ne aday gösterilen Fracture başta olmak üzere, üç kısa animasyon filmiyle duyurdu. Disney için çalışan ve stüdyo yöneten nadir Fransızlardan olan kardeşlerin diğer işleri arasında; Astérix et la Surprise de César (Asteriks: Sezar’a Karşı), Notre Dame’ın Kamburu’nun bir bölümü, Fantasia 2000’in L’Oiseau de Feu’ isimli bölümü yer almaktadır. Christophe Malavoix ile birlikte, Louis Ferdinand Céline’in eserinden çizgi romana uyarladıkları ‘La Cavale du Docteur Destouches’ Futuropolis tarafından yayımlandıktan sonra, 2017’de Boris Vian’ın ‘Pekin’de Sonbahar’ romanını çizgi romana uyarladılar. 2020’de Boris Vian’ın Günlerin Köpüğü isimli kitabı ve bir sonraki yıl, Honoré de Balzac’ın Eğlendirici Öyküler kitabının resimli versiyonlarına imza attılar.
1987, İstanbul doğumlu. Felsefeci, yaratıcı drama&tiyatro eğitmeni. Başta KalemKahveKlavye olmak üzere çeşitli mecralarda yazılar kaleme alıyor. İlk kitabı Aristoteles · Hayatı Bir Şölen Sofrası Gibi Bırakmalı Ne Susuz Ne de Sarhoş 2022’de Destek Yayınları’ndan çıktı. Evli ve iki kedi annesi.