Alaca Yayınları üç yeni kitabını okurlarıyla buluşturuyor: “Atatürk’ün Yaveri Salih Bozok Anlatıyor”, “Yeni Sömürgecilik Açısından Gıda Emperyalizmi” ve “İkili Anlaşmaların İçyüzü”.
Yeni Sömürgecilik Açısından Gıda Emperyalizmi, Osman Nuri Koçtürk
Osman Nuri Koçtürk, namı diğer “Tarhana Osman” Ülkemizde gıda emperyalizmine karşı ilk savaş açan kişi.
Amerikan yardımı süt tozu ve un torbalarının üzerinde görülen sıkışan eller figürü, okyanus ötesinden bize yardım eden beyaz adam etkisini uyandırıyordu. Politikacısından ilkokul çocuğuna herkes bu yardımlar için müteşekkir, karnını doyurduğuna şükreden bir sosyolojik zemin üzerinde, iktisadi ve politik anlamda giderek bağımlılaşan bir Türkiye portresini çiziyorlardı. Üstelik yürütülen sessiz savaş aracılığıyla gıda emperyalizminin nesnesi olan ve açlık korkusu yaşayan ülke, bugünün yarısından az, yalnızca 32 milyonluk bir nüfusa sahipti.
40 yıl sonra, Türkiye’de değişen bir şeyin olmadığını görmek kahredici. Yabancı bankaların ipotekli kredileriyle üretim araçlarını kaybeden, giderek artan girdi fiyatları nedeniyle üretim yapamayan, üretimden bağlantısız doğrudan desteklerle üretimden koparılan; yoksullaştırılan, bağımlılaştırılan, istismar edilen bir köylü tipolojisi. Tohumdan gübreye, ilaca kadar bağımlılaşan bir girdi yapısı. Özelleştirmeler ve küçülmelerle kamunun tarımdan çekilişi, Anadolu köylüsünün yabancı şirketlerin adeta esiri haline getirilişi, rant uğruna biyoçeşitliliğin ve tarım topraklarının katledilmesi, genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerinin yıllardır ülkeye kontrolsüz girişi, şimdide GDO’lu ürünlerin temiz topraklarımıza ekilme çabaları. Kır ve kent yoksulu milyonlarca yurttaşımızın yeterli ve dengeli beslenmeden uzak bir yaşam sürmesi…
Yurtsever bilim insanı Osman N. Koçtürk, samimi ve kararlı mücadelesiyle bu düzeni deşifre etmeye, kamuoyunu uyarmaya çalışıyordu.
İkili Anlaşmaların İçyüzü, Haydar Tunçkanat
Soner Yalçın’ın sunuşuyla TMMOB Ziraat Odası Başkanı Özden Güngör ve Eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan’ın arka kapak yazılarıyla okuyucuyla buluşuyor.
İlk baskısı 1969 yılında yayımlanan Haydar Tunçkanat’ın “İkili Anlaşmaların İçyüzü” kitabı, Alaca Yayınları tarafından yeni basımı yapımı yapıldı.
“İkili Anlaşmaların İçyüzü” kitabı, uzun yıllar önce Kurtuluş Savaşı’yla bağımsızlığını kazanan Türkiye’nin, ABD ile yapılan ikili anlaşmalarla yabancının dolarına, buğdayına, silahına, yedek parçasına, kredisine, teknik elemanına ve aklına muhtaç bir duruma gelerek siyasi, iktisadi, adli, askeri ve kültürel bağımsızlığını yitirişinin öyküsünü belgelerle ve olaylarla anlatmaktadır.
Kitapta yer alan bazı konu başlıkları şunlardır:
İktisadi İkili Anlaşmalar
Tarım Ürünleri Anlaşmaları
Kredi Anlaşmaları
Siyasi Anlaşmalar
Askeri Anlaşmalar
NATO ile İlgili İkili ve Çok Taraflı Anlaşmalar
İkili Askeri Temel ve Uygulama Anlaşmaları
22 Kasım 1965 Tarihli Gizli Belge
Atatürk’ün Yaveri Salih Bozok Anlatıyor
Türk inkılabının tarihini yazmak gelecek nesle düşen bir görevdir. Ancak bugünkü neslin de önemli bir görevi, esaslı bir yükümlülüğü vardır. Her vatandaş inkılap tarihini ilgilendiren bütün bilgisini tarafsızca bir hisle tespit etmeli, tarihî belgeleri, gelecek neslin çocuklarına bırakmalıdır.
Atatürk’ün sayesinde her türlü mutluluğa ulaşmış bulunduğumdan millet ve memleketimin mutluluğunu ve esenliğini dilemekten başka hayatta hiçbir isteğim kalmamıştır. Bundan dolayı belgelere dayandırarak yazmak istediğim hatıratımı okuyacak olanların yazılarımın içtenliğinden emin olmalarını her şeyden önce rica ederim.
Salih Bozok