Kültür sanat adına keyiflerin her yıl biraz daha kaçtığı gerçeğine rağmen üreten, okuyan, edebiyata ve sanata ilgi duyan insanlar için çaba göstermekten vazgeçmeyen oluşumlar da var elbet. Ankara’da CerModern bünyesinde yer alan CerEdebiyat da bunlardan biri. CerEdebiyat Koordinatörü Tolga Yüksel’le olan bitenleri ve bu yıl olacakları konuştuk. (Röp: Koray Sarıdoğan)
CerEdebiyat, Cer Modern Sanatlar Merkezi’nin bir birimi olarak kuruldu. Başından beri var mıydı, sonradan mı dahil oldu, nasıl gelişti süreç?
CerEdebiyat, CerModern bünyesinde faaliyet yürüten bir edebiyat hareketlenmesidir. Başından beri kurgulanmış ancak program faaliyetlerine 2011 yılından itibaren başlamıştır. Tüm edebi türlerin geleneksel ve çağdaş örneklerini içinde barındıran, tartışan ve üretimini doğrudan destekleyen CerEdebiyat, atölye programlarının yanısıra okur-yazar buluşmalarıyla mesafeleri kısaltmakta ve bütünleşme sağlama amacıyla kurulmuştur.
Siz CerEdebiyat koordinatörü olarak görev alıyorsunuz. İşin mutfağında sizden başka kaç kişilik bir ekip var, nasıl bir çalışma sistemi yürütüyorsunuz?
CerEdebiyat programında Atölyeler, Söyleşiler ve Sözlü Edebiyat ( Mitoloji Sohbetleri, Arkeoloji Sohbetleri, Şehir Efsaneleri)dışında bir de CafeModern bünyesinde gerçekleştirilen ‘‘Mutfak Kitaplığı’’ isimli bir gastro-edebiyat etkinliklerimiz söz konusu. CerEdebiyat’ta benim koordinatörlüğüm dışında 2 arkadaşımız ve 1 stajyerimizle birlikte çalışıyoruz. Ayrıca Yazarlık Atölyelerinde Levent Cantek, Mitoloji Sohbetlerinde Emine Tuğcu Mendilcioğlu ve Şehir Efsaneleri söyleşilerinde Hakan Kaynar program danışmanlığı yapmaktalar.
Bir süre öncesine dek sadece söyleşiler üzerinden ilerleyen bir program vardı; son zamanlarda da çeşitli atölyeler olduğunu biliyorum. Ankaralı edebiyat severler CerEdebiyat’ta neler bulabiliyor bugün itibariyle?
CerEdebiyat 50’ye yakın yazarla söyleşi, 12 Mitoloji Sohbeti, 4 Şehir Efsaneleri Söyleşileri ve 1 Puslu Kıtalar Atlası Sergisinin dışında şimdiye kadar Özcan Karabulut, Emrah Polat, Sezgin Kaymaz ve Levent Cantek gibi yazarlarla atölyeler gerçekleştirildi. Dönüp arkaya baktığımız zaman binlerce okuru yazarlarla buluşturduğumuzu görüyoruz. Atölyelerimize katılan bir çok yazar adayı, dosyalarını yayınevlerine ulaştırmaya başladı. Amacımız yeni yazarların keşfine vesile olmak. Bu sene neredeyse her haftasonu bir edebiyat etkinliğimiz var diyebiliriz. Önümüzdeki yıllarda bir çok Büyükelçiliğinde içinde olacağı edebiyat etkinlikleri gerçekleştireceğiz.
Oldukça aktif bir sosyal medya ve mailing yönetiminiz var. Diğer araçlarla birlikte Ankara halkına ulaşımınız ne durumda?
Etkinliklere katılım oldukça yüksek. Ankara’da yaklaşık 30 bin email üyemiz bulunmakta. Ayrıca edebiyat ekleri ve diğer mecralar da etkinliklerimize düzenli olarak yer vermekte. Günden güne daha çok insana ulaşıyoruz. Bu iş biraz süreklilik işi, etkinlikler kesintisiz devam ediyorsa katılım da artarak devam ediyor.
Ankara’da yaşamayan ama etkinliklerinize içi gidenler için bu etkinliklerin canlı yayınla veya kayıtla sonradan yayınlanması şahane olurdu. Böyle bir çalışma oldu mu, düşünülüyor mu?
Zaman zaman bu yönde talepler gelmekte. Ancak bu etkinlikleri belki de özel kılan sadece o anda orada olmanız diyebiliriz. Teknolojinin bu kadar dahil olması büyüsünü kaçırabiliyor. Amaç daha çok izlenmesi ya da daha büyük kitlelere ulaşmasından ziyade birbirine benzer insanların kendi aralarında etkileşim kurmaları. Yalnız olmadıklarını görmeleri.
CerEdebiyat’ta bu yıl neler göreceğiz? Kesinleşen programlar ve üzerinde çalışılan planlar neler?
Bu sene ayda 2 Edebiyat söyleşisi gerçekleştireceğiz. Söyleşilerden birinde Ankara’da yaşayan yazarlar olacak. Çok güzel bir söyleşi listemiz var. Alper Canıgüz, Pelin Buzluk, Hakan Günday, İsmail Güzelsoy, Ayfer Tunç, Başar Başarır, Bora Abdo, Serhan Ergin, Hüseyin Kıran, Bülent Çallı gibi söyleşileri kesinleşen yazarların yanı sıra yine Levent Cantek yürütücülüğünde Yazarlık Atölyemiz devam edecek. Ayrıca bu sene Aksu Bora ve Ayizi Kitap işbirliğinde ‘‘Kadın Hikayeleri’’ söyleşilerimiz ve yine ayda 1 kez ‘‘Arkeoloji Sohbetleri’’ gerçekleştireceğiz.

1987, Ankara.
Türk Dili ve Edebiyatı lisansı, Yeni Türk Edebiyatı yüksek lisansı…
KalemKahveKlavye’nin kurucusu.
Evli ve iki kedi babası…
Bazı kitaplar yazdı: Kadran Kadraj (2015), Kaosun Kalbi (2020), Yeraltı Kütüphanesi (2020), Gecenin Kıyısından Gelen Suratsız ve Yaşlı Kuzgun: Edgar Allan Poe (2020)