Karakarga Yayınları, Mart ayında çıkardığı kadın odaklı kitaplarla kadınlara cesaret ve umut aşılıyor.
Tuluhan Tekelioğlu’nun ilham veren dokuz kadının hikâyesini anlattığı yeni kitabı Yapabilirsin, çizimlerini M. K. Perker’in yaptığı ve her biri kendi alanındaki başarısıyla akıllarda yer eden 35 kadın portresi sunan Asi Kızlar Bilge Kadınlar, Ezgi Aksoy’un yazdığı tarihe damgasını vurmuş kadın portreleri, içinden kadın geçen sosyo-kültürel dosyalar aktaran Kız Gibi ve başlangıcından günümüze bir mücadele tarihini çizgi romanla anlatan, Anne-Charlotte Husson ve Thomas Mathieu’nun ortak eseri Feminizm okurlara kadınları anlamak ve anlatmak için çiçeklerden ve güzel sözlerden çok daha fazlasını sunuyor.
Tuluhan Tekelioğlu’ndan bir cesaret kitabı; Yapabilirsin!
Kendi hayatının iplerini eline almış; cesur, güçlü ve üretken dokuz kadının hikâyeleri Tuluhan Tekelioğlu’nun Yapabilirsin adlı yeni kitabında bir araya geldi. Kitapta kendisine dayatılanı değil, kendi seçtiği hayatı yaşayan ve geleneksel rollerden sıyrılmış kadınların ilham veren başarı hikâyeleri yer alıyor.
Kitapta yer alan kadınlar ve öyküleri kısaca şöyle:
-2016 Paralimpik Olimpiyatları’nda dünya rekoru kırarak halter şampiyonu olan Nazmiye Muslu Murat,
-Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nu kuran ve kadına karşı şiddet sorununu anlatan “Yün bebek” adlı ödüllü filmini yazıp yöneten Ümmiye Koçak,
-Hemşirelik okurken İstanbul Hukuk Fakültesi’ni kazanan ve bugün Türkiye’nin en çok tanınan avukatları arasında yer alan Altın Mimir,
-Ev hanımıyken girişimciliğe başlayan ve kaz yemeğini turizme kazandıran Nuran Özyılmaz,
-Ailesinin itirazlarına rağmen Türkiye’nin ilk kadın F16 pilotu olan Berna Şen Özmen,
-2010 yılında “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu”nu kuran Gülsüm Kav,
-Adıyaman Fevzi Çakmak Ortaokulu’nda müzik öğretmeni olan ve engelli öğrencilerin de içinde bulunduğu 400 kişilik bir orkestra kuran Ece Apaydın,
-Zeytin toplayarak geçimini sağlayan ve köy evlerinin dış cephelerine graffiti yapan Nuran Erden,
-Türkiye’de üretimi olmayan propolisi kendi temin eden ve Türkiye’nin ilk yerli propolisini bir dünya markası haline getirmek için SBS Bilimsel BioÇözümler’i kuran Aslı Elif Tanuğur.
Tekelioğlu’nun aynı adlı belgesel filmi, 20. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde gösterilmiş ve oldukça beğeni kazanmıştı.
Yapabilirsin, iyimserlik, tutku ve cesaret aşılayan bir kitap.
Zihinlerimize kazınmış 35 öncü kadın: Asi Kızlar Bilge Kadınlar
Halide Edip Adıvar, Nezihe Muhiddin, Satı Kadın, Bedia Muvahhit, Afife Jale, Behice Boran, Semiha Berksoy, Seyyan Hanım, Muazzez İlmiye Çığ, Minâ Urgan, Cahide Sonku, Bahriye Üçok, Selma Emiroğlu, Betül Mardin, Leyla Gencer, Yıldız Kenter, Aysel Gürel, Adalet Ağaoğlu, Adile Naşit, Gülten Akın, Türkan Saylan, Sevgi Soysal, Suna Kan, İdil Biret, Tomris Uyar, Tezer Özlü, Şahsenem Bacı, Duygu Asena, Selda Bağcan, Sevil Atasoy, Sezen Aksu, Müjde Ar, Nilgün Marmara, Meral Okay, Zabel Yeseyan bu kitapta bir araya geldi.
Sahnede, akademide, sokakta ya da evde, cesaretle ve inatla isteklerinin peşine düşen kadınlar, Türkiye kadınlarının gücü ve umudu oldular. Yasaklara rağmen sahneye çıkan Afife, yaralı yanaklara dokunan Türkan, içinden geçeni her koşulda söyleyen Adalet ve ilkleri yazan daha onlarca isim, kadın gücünün simgesi haline geldiler.
Asi Kızlar ve Bilge Kadınlar’da, her biri kendi alanındaki başarısıyla aklımızda yer eden 35 kadın yan yana geliyor ve bize özgürlüğün bahşedilemez ama kazanılabilir olduğunu gösteriyor.
Kız gibi direnenlerin hikâyesi: Kız Gibi
“Tüm o büyük halka küpelerin, üstümüze birkaç beden büyük kot ceketlerin, yüksek bel kotların, ince saç örgülerin, kalın dudakların ve simsiyah kuyruklu eyeliner’ların kökeni Amerika’nın yasaklı mahallelerine uzanıyor aslında. ‘90’lar modası’ diye sunulan ve son yıllarda ortamları kasıp kavuran bu modanın köklerinin Amerikan varoşlarına ve suç örgütü bağlantılı çete hayatına, azınlıklara, Latino’lara ve siyahîlere dayandığından habersizler.”
Ezgi Aksoy, “naifliği ve kırılganlığıyla” devlere kafa tutan, makyajı reddeden ya da bütün bedenini boyayan, fetişlerin de direnişin de başrolünü kapan kadınları yazdı. Dünyanın her yerinde olup bitenlere yön veren kadınları da, olup bitenlerin tam ortasında kalan kadınları da, kuru bir araştırmanın değil, yoğun bir ilginin heyecan verici, yüreklendirici, keyifli diliyle anlattı.
Ağır ve zahmetli bir mücadele: Feminizm
- yüzyılda yaşanan önemli gelişmelere rağmen feminist mücadele gündemdeki yerini koruyor. Angela Davis’ten, Simone de Beauvoir’a farklı isimlere başvuran bu çizgi roman, iz bırakan slogan ve olaylarla bu hareketin aşamalarını ortaya koyuyor ve bu sayede cinsiyet, kadına karşı şiddet, kesişimsellik ve queer kuram gibi anahtar kavramları açıklıyor.
Feminizm adlı çizgi roman, dil bilimleri konusunda doktorasını tamamlayan ve Université Paris 13’te cinsiyet ve feminizmle alakalı söylemlerin analizi konusunda dersler veren yazar Anne-Charlotte Husson ile klasik cinsiyetçilik ve tacize maruz kalmış kadınların tanıklıklarını çizgi roman haline getirdiği bloguyla hem feminist çevreler hem de büyük kitleler tarafından tanınan başarılı bir çizer Thomas Mathıeu’nun ortak eseri.