Adil Öztürk bu defa Kent Kitap etiketiyle yayımlanan solarpunk türündeki fantastik roman serisi Güneş Tohumu ile okurun karşısına çıkıyor.
FABİSAD 2021 GİO Başarı Ödülü alan Dördüncü Günün Melaneti – Şaman Öyküleri adlı öykü kitabıyla edebiyat dünyasına giren yazar, üç kitaplık Güneş Tohumu’nda sadece fantastik bir serüven anlatmakla kalmıyor, aynı zamanda aylaklık hakkından kapitalizm eleştirisine, insan kaynaklı iklim değişikliklerinden düzensiz göç ve mülteci problemi gibi felsefi, sosyolojik ve politik meselelere de edebi bir anlatım tarzıyla değiniyor.
İlk defa 2008’de ortaya atılıp 2014’te ayrıntılı tanımı yapılan bilimkurgu alttürü solarpunk akımının Türkçedeki ilk örneği olma özelliğini de taşıyan roman, Sûvilantâ adlı gezegenin Vaskalerya krallığında geçiyor. Ademimerkeziyetçi bir anlayışla yönetilen bu ülkenin ana felsefesi ise gerçek dünyanın öncül ekonomistlerinden Schumpeter’in geliştirdiği yaratıcı yıkım üzerine kurulu.
Gezegenin engin okyanuslarında yüzen Şiyamagâh’ın, kabuğunun üzerinde beş kilometrekarelik bir kara parçası ile aynı isimde kasaba taşıyan devasa deniz kaplumbağasının ölüm sürecine girerek krallığın kıyılarına yanaşmasıyla başlıyor hikâye. Kaplumbağanın üzerindeki adanın ekosistemindeki bütün varlıklar bilim ve simya için eşsiz değere sahip. Yaratıcı Yıkım felsefesi ise elbette bu ekosistemin incelenmesini emrediyor. Böylece gezegenin çarklarını çeviren üç disiplinin; simya, büyü ve bilimin yarışı da başlamış oluyor.
“O tür canlı adaların fiziksel yapısı bizim anladığımızdan çok farklı. Bak dikkat ettiysen fiziksel yapı dedim, coğrafi demedim. Onlara yaşayan ada denilmesinin bir sebebi var. Sadece kaplumbağanın kendisi değil, üzerindeki kayalar, toprak kütlesi, ağaçlar, ot, çöp hatta su bile o canlının biyolojik yapısına dâhildir. Yani anlayacağın adadaki taşlar bile canlı birer varlık.”
Şiyâmagâh’taki küçük ve basit hayattan sonra kıtanın kalabalık şehirlerindeki karmaşaya alışmaya çalışan iki aşığın, çöldeki zorlu yaşamından esrarengiz şekilde koparılıp simyager olarak yetiştirilen dahi bir çocuğun, istemeden de olsa büyük bir ekolojik felakete sebep olan heveskâr bir botanikçinin ve büyü yeteneklerini büyük bir trajedinin ardından keşfeden kaçak çöl prenslerinin kesişen hayatları, yalnızca tek bir amaca yöneliyor. Diyarın en müreffeh kentlerinden Belenağaç’ın çeşitli işgalci, bakteri, küf ve mantarlarca zehirlenen toprağını iyileştirmek…
“Güneş etrafı kızılca aydınlatmaya devam ederken birden soyunmaya koyuluverdi. Çöle dair üzerimde sadece ailem kalmalı diye düşünmüştü. Yoksa kafasını derslerine veremez, Melinay’ın sürekli dillendirdiği kişiye, yetenekli bir simyacıya dönüşemezdi.”
Güneş Tohumu Yazarı Adil Öztürk Hakkında
26 Aralık 1990 yılında Burdur’da doğdu. İlkokul ve liseyi Burdur’da okuduktan sonra Süleyman Demirel Üniversitesi İktisat bölümünü tamamladı. Yazın hayatına 2010’da şiir ve deneme yazarak başladı. 2020’nin Ağustos ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı İlk Eser Desteği alarak basılan, Türk mitolojisi anlatılarından beslenen; şehir fantazyası, spekülatif kurgu türündeki “Dördüncü Günün Melaneti – Şaman Öyküleri” adlı ilk öykü kitabı yayımlandı ve FABİSAD – GİO Ödülleri 2021 Öykü Kitabı dalında Başarı Ödülü aldı. Halen Burdur’da yaşamakta ve edebiyat üretimine devam etmektedir.
Kitapyurdu Yazar Sayfası: https://www.kitapyurdu.com/yazar/adil-ozturk/229030.html