Fırat Tanış’ın sekiz yıldır sürdürdüğü türkü müzikali Gelin Tanış Olalım‘ın oyun metni Semih Çelenk imzasıyla Everest Yayınları‘ndan çıktı.
Tiyatromuzun yetkin ismi Semih Çelenk’in kaleminden doğan ve usta oyuncu Fırat Tanış ile özdeşleşen ‘türkü müzikali’ Gelin Tanış Olalım sekiz yılda beş yüze yakın kez izleyiciyle buluştu. Anadolu’nun kadim sözlü eserlerini tiyatro sahnesine ustalıkla nakşederek derviş felsefesini bugünle buluşturan oyunun metni; ekibin kaleme aldığı sunuşlar, sahneden fotoğraflar ve basına yansıyanlarla zenginleşerek Everest Sahne rafında yerini alıyor.
Gelin Tanış Olalım · Semih Çelenk’in Kaleminden
Gelin Tanış Olalım, Türkçenin en saf türküleri, şiirleri ve deyişleriyle hemhal olduğumuz çarpıcı bir yolculuk; kendiyle, ötekiyle yeniden tanış olmaya bir davet…
“Bu tek kişilik türkülü oyun, bir nevi “türkü müzikali”, sizi kendinizle yüzleştirirken unuttuğunuz ya da bilakis unutturulan ne varsa yeniden hatırlamaya çağırıyor.” –Deniz Çaba
“Semih ve Fırat gönülden akla giden bir yol arıyorlar.” –Hasip Akgül
Semih Çelenk – Gelin Tanış Olalım Tür: Tiyatro, Editör: Bahar Ünlü, Fotoğraflar: Yusuf Canöz, Kapak Tasarım: Hamdi Akçay, Sayfa: 80, Basım Tarihi: 19.12.2023 |
Semih Çelenk Kimdir?
27 Eylül 1965’te İzmir’de doğdu.
İlk ve Orta öğrenimini İzmir’de tamamladı. 1985’te DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, Tiyatro Bölümü, Dramatik Yazarlık Sanat Dalı’na girdi. 1989’da bu bölümden Sokak Tiyatrosu ve Model Oyunlar başlıklı teziyle mezun oldu.
Aynı yıl mezun olduğu bölüme asistan olarak alındı. 1991’de Tiyatro-Mitologya İlişkileri başlıklı çalışmasıyla yüksek lisans derecesi aldı.
Şiirleri Redd-i İthal adıyla 1996 Kasım ayı içinde Etki Yayınları şiir dizisinde yayımlandı.
Toplamı ikiyüzü bulan, yazı, oyun, şiir ve çevirileri Şarköy Sanat, Edebiyat-Eleştiri, Yeni İnsan, Özgür Gündem, Agon, Tiyatora, Express, Evrensel Kültür, Siyah-Beyaz, Yaratı, Yeni Politika, İkikalas Birheves, Kuva-yı Sahne, Gölge Tiyatro, Svet a Divadlo (Çek Cumhuriyeti), Sınırda, Kent ve Sanat, Wesvese, Varlık, Tiyatro Tiyatro, Ünlem gibi gazete ve dergilerde yayımlandı, yayımlanıyor.
Şu anda DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümünde Öğretim Üyesi olarak çalışmakta ve Lisans düzeyinde “Yazarlık”, “Dramaturgi Araştırmaları”, “Uygulama Dramaturgisi” yüksek lisans düzeyinde “Performans Sanatının Tarihi” ve doktora düzeyinde “Tiyatroda Marjinal Biçimler” başlıklı dersleri vermekte, ayrıca bölüm başkanlığı ve fakülte yönetim kurulu üyeliği görevlerini yürütmektedir. Kaynak