Siyah Gölgeler, Yeraltı Dörtlüsü, Hardal, Meteor gruplarında müziği, kişiliği ve duruşu ile Türk Rock tarihinin duayen isimlerinden biri olma başarısını gösteren Cahit Kukul ile samimi bir röportaj gerçekleştirdik. Yakın zaman içerisinde solo kariyerinin ilk single çalışması ile karşımıza çıkacak olan Kukul, yeni çalışmaları ile ilgili ilk ipuçlarını bizlerle paylaştı. (Röp: Uğur Hakan Hacıoğlu)
Müziğe olan ilginiz ilk olarak ne zaman ortaya çıktı?
Müziğe olan ilgim on dört yaşımdayken başladı. 1964’te İstanbul’da kurduğumuz Siyah Gölgeler grubuyla 1966 yılında Son Saat gazetesinin Caddebostan’da tertiplemiş olduğu “Türkiye Amatör Orkestralar” yarışmasında birinci olduk. Aynı yıl Edirne’de “Trakya Müzik Festivali” birincisi seçildik. İstanbul’un çeşitli semtleri de dahil olmak üzere Edirne, Tekirdağ ve İzmir konserleri ile birlikte tüm bu yaşananlar bir Rock serüvenin başlangıcı oldu.
Siyah Gölgeler, Yeraltı Dörtlüsü, Hardal ve Meteor. Her biri ile önemli işlere imza attınız. Geriye dönüp baktığınızda dolu dolu geçen müzik hayatınızı nasıl değerlendirirsiniz?
Müzik hayatımda geriye dönüp baktığımda güzel işler yaptığımı görüyorum. Lakin yakındığım taraf kısa sürmesi ve kalıcı olamamak. Grup olabilmek zor bir iş çünkü herkes aynı idealist düzeyde olmuyor. Grup olabilmek çok fedakârlık gerektiren bir oluşum.
Ülkemizdeki Rock müziğin son durumu hakkındaki düşünceleriniz nedir?
Ülkemizde Rock müzik düşündüğüm düzeyde değil. Kabiliyetli gençlerimiz ve iyi müzik icra eden gruplarımız var. Aşk ve romantik şarkılar tamam da sonuçta Rock müzik protest bir müziktir. Dünyadaki olumsuzluklara, toplumun sorunlarına değinen, sorgulayan, yapıcı ve eleştirel yaklaşan, şiddetten uzak sevgi, barış, dostluk, kardeşlik ve birlikteliği pekiştirecek dinamizm umut neşe ve huzur verecek yapıtlar üretilmeli. Buna tüm insanların ihtiyacı var. Aynı zamanda dünyada tanınan birçok grubumuz da neden olmasın?
Yıllar sonra solo kariyer çalışmanız olan bir single ile dönüş yapmak üzeresiniz. Uzun yıllar önemli gruplar içerisinde yer aldıktan sonra solo kariyerin ne gibi zorlukları oldu?
Müzik komplike icra edilen bir iştir. Kimse tek başına bir şey değildir. Bir müziğin sunumunda yayınlanmasında herkese düşen görevler vardır. Mühim olan aynı müzik anlayışına sahip idealist kişilerin bir araya gelmesidir. Başarıya giden yol böyle başlar. Şimdilerde Burak Eren ve Alper Gadiş arkadaşlarım müzik anlayışları, bilgi, icra ve kayıt tecrübeleri ile maddi manevi yanımdalar. Düşünce ve duygularımızı en güzel şekilde elimizden geldiğince sunmaya çalışacağız.
Single çalışmanızda iki adet şarkı var. Biri Amerikalı yazar ve şair Edgar Allen Poe´nun ünlü şiiri Annabel Lee´nin bestesi diğeri ise Marduk Geliyor isimli bir şarkı. Şarkılarınızdan bizlere bahseder misiniz? Dinleyicileri nasıl bir single bekliyor?
Annabel Lee saf, temiz ve ölümsüz bir aşkı anlatan bu güzel şiir beni yıllar öncesinden çok etkilemiştir. Gençlik yıllarımda İstanbul’da aşık olduğum güzel bir kız vardı. Birbirimizi çok seviyorduk. Fakat günün birinde ailece bir deniz ülkesine göç ettiler.(Avustralya-Melbourne) Birbirimizi hiç unutmadık. Annabel Lee şiirini o sevgili için besteledim ve bu şarkıyı o sevgiliye ithaf ettim ve onun nezdinde tüm sevenlere. Umarım bu şarkıyı bir gün o sevgili de duyar.
Marduk Geliyor… Çağımızda kötülerin çoğaldığı bir dünyada yaşıyoruz. Uygarlık maskesi altında bence ilkel, kötü zihniyetlerle karşı karşıyayız. Buna karşın iyiler olduğu kadar duyarsız insanların da olduğu bir gerçek. İşte bu çarpık dünya düzeninin, insanlığın hayrına yönelmesi amacıyla, dikkat çekmek üzere Marduk Geliyor şarkısını besteledim.
[su_button url=”https://kalemkahveklavye.com/2017/10/roportaj-grup-bunalim-ayet-aydin-cakus.html” target=”blank” background=”#d43839″ size=”5″ icon=”icon: hand-o-right”]AYRICA BAKINIZ | Ayet Aydın Cakus: “Yeni Gruplar Dünyayı Değiştirecek Bir Müzik Çıkaramazlar”[/su_button]
Geleceğe dair yeni planlarınız var mı? Single sonrasında ne yapacaksınız?
Geleceğe dair şimdiden tasarladığım bir şey yok. Bunu single yayınladıktan sonra yapacağımız albüm (Taş Plak) çalışması sonrasındaki gelişmelere göre değerlendireceğiz.
Son olarak sizi etkileyen bir yazar, bir kitap ve bir albümü bizimle paylaşır mısınız?
Yazar-Andre Gide, Kitap-Pastoral Senfoni, Albüm-Cream-Disraeli Gears
Röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür eder hayat boyu başarılar dileriz.
Ben çok teşekkür ederim. Tüm okuyucularınıza selamlar, sevgiler, saygılarımla…
1995 İstanbul doğumludur. Namık Kemal Üniversitesi Tarih bölümü öğrencisidir. Sinema, tiyatro, edebiyat ve fotoğrafçılık ile ilgilenmektedir. Kısa film senaryoları, düzyazı ve öykü üzerine çalışmalar yapmaktadır. Birçok dergi ve fanzinde yayınlanan çalışmalarının yanında aylık olarak Larva Fanzin’i çıkartmaktadır. Okumayı araştırmayı ve koleksiyon yapmayı çok seviyor. Hedefi sürekli kendini geliştirmek.
Ropörtaj değil bu. Duruma vakıf biri ayak üstü bir kaç laf edeyim dese bile daha derinlikli bir içerik ortaya çıkar. Üzülerek bunu söylemek durumundayım.