Son yıllarda mesaimin çoğunu müzik üzerine yazılmış ve en çok da yazılmamış kitaplar üzerine harcıyorum. Sunumlarımda, derslerimde ve tüm anlatımlarda müzik üzerine daha çok okumanın ve yazmanın bu alanda farklılık oluşturacağından bahsediyorum. Müzik okumalarında özellikle teknik ifadeler ve kişileri mekanikleştiren, biyografik tanımlamalardan sıyrılıp kurguya dayalı bir anlatım modelinin, kazanımları daha çabuk ve etkili gerçekleştireceğiyle alakalı düşüncelerimi de bu platform dahil tüm müzik platformlarında paylaştım.
Sadece eksikliği göstermek adına değil müzik ve okuma anlamında yapılan tüm yenilik ve değişimleri de göstermek gerekiyor. Müzik yayıncılığı anlamında bir elin parmaklarını geçmeyen kurum ve yayınevi olduğunu herkes biliyor. Kitapkurdu Yayınları, aralarında kurgu ve kurgu dışı müzik kitaplarının da olduğu yayın programıyla uzun süreler hayatımızda olacak gibi duruyor.
Kitapkurdu Yayınları’nın müzik kokan arka planına baktığımız zaman, Serhan Bali yönetiminde dönem dönem aralarında misafir yazarlık da yaptığım Türkiye’nin müzik kültürü dergisi Andante ekibi olduğunu görüyoruz. Son yıllarda açılan yayınevleri, indirimli satışlar, internet satışları, diğer yandan korsan kitapla mücadele etmeye çalışan kurumlar derken, Kitapkurdu Yayınları bu alanda nitelikli eserlerle okuma hayatımızı etkileyecek gibi görünüyor.
Şimdilik Ağaçların Gizli Yaşamı, En Sevilen Klasikler ve Ruhu Uyandırmak kitapları raflarda yerlerini aldı. Bu eserler içerisinden en çok müzik kokan ve beni heyecanlandıran En Sevilen Klasikler kitabından bahsetmek istiyorum.
Kitap, girişte anlattığım müzik alanında öykülere, kurgulama ve anlatım yoluyla eserlere yönlendirme ifadelerine çok yakın duruyor. Aslında kitap için en kısa tanımlamayla, bir anketin yazılı verileri de denebilir. 300 klasik eserin yer yer öyküsü, kurgusu ve tanımlaması yapılan kitapta, belki de bugüne kadar severek dinlediğiniz birçok eserin çıkış noktasını yakalıyorsunuz. Eser analizlerinin kapsamı da güçlü ele alındığından müzik arşivinin kıymetlilerinden olacak gibi duruyor.
Kitapta, Mozart eserlerinin oluşum temalarından, Beethoven senfonilerine uzanan, hatta popüler film müziklerinin çıkış noktalarına kadar birçok merak edilen konuya değinmiş. Yine her eserin sonunda o eserin bugüne kadar yapılmış en güzel kayıtlarından birinin yazarlarca öneri olarak sunulmuş olması, CD’lerini arayıp bulmaktansa Spotify ve Apple Music gibi platformlarda hemen ulaşmak adına kolaylık sağlıyor. Kitabın müzik okumaları açısından niteliğinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum.
Darren Henley, Sam Jackson, Tim Lihoreau, kitabın yazarları. Fakat yazarlar, İngiltere’nin en popüler klasik müzik kanalı olan Classic FM’in dinleyicilerinin kullandıkları oylarla oluşturulan Classic FM Hall of Fame adlı listeden yola çıktıkları için ben kitabın yazarı olarak dinleyicileri görüyorum. Bu durum sonucunda kitabın içeriğini oluşturan 300 eserin basit bir liste sonucu ve yazar seçkisi olmadığını düşünüp, kitabın gözümdeki değeri daha da yükseliyor.
Son olarak özellikle müzik okumaları adına Kitapkurdu Yayınları’nın takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir eğitimci ve okur olarak da tüm yayınevleri tarafından ihmal edilen müzik ve sanat kitaplığı adına raflarda daha çok eser görmeyi kendilerinden rica ediyorum.