İranlı yazar Sadık Hidayet’in önemli eserlerinden biri olan Kafka’nın Mesajı Simurg Art Yayınları’ndan çıktı.
Birçok eleştirmene göre Hidayet’in edebi vasiyeti olarak kabul ediliyor ve Hidayet’in eserlerinin çoğunda ifade etmek istediği noktaları (“sahte-modern hiçlik” olarak tanımlanan) bir kitap şeklinde ve Kafka’ya odaklanarak ifade ettiğine inanılır. Alegorik olarak adlandırılan edebi tekniklerin ve arketiplerin kullanımı bu kitapta yer almamaktadır.
Bu önemli yapıtta Hidayet’in Kafka’nın sır dolu dünyasına nasıl nüfuz ettiğini görebiliriz. Kafka’nın tüm yapıtlarını titiz bir okur ve eleştirmen gözüyle ciddiyetle okuduktan sonra zihninde bir karar verir ilk önce onun dünyasını kendi diliyle anlatır sonra Kafka’yı Farsça’ya çevirmeyi planlar ve gerçekleştirir. Kafka’nın “Dönüşüm” adlı yapıtını ilk kez Farsça’ya çevirerek İranlı okurlara sunar, bu konuda şöyle der: “Nasıl ki bugün bilim, sanat ve teknoloji açısından medeni dünyayı kullanmak zorunda kalıyorsak, edebiyat ve düşünce açısından da önümüzde başka bir yol kalmayacak ve bunun için edebi eserlerin doğru, düzgün biçimde tercümesine ihtiyacımız var.”
Hidayet’in kitabı, Kafka’ya en içten samimi övgülerle başlar. Zamanının ruhunu anlayabilmiş bir insan olarak. Hidayet için de geçerli olduğunu düşündüğümüz Kafka hakkında söylediği bir diğer nokta da yabancılık ve yalnızlık meselesidir. İnsanın yalnız olduğunu ve aslında bilinmeyen uyumsuz bir dünyada yaşadığını söylüyor. Ne Kafka ne Hidayet, kimseye bağlanamazlardı.
Hidayet kitabın bir yerinde insanın günahının kendi varlığında olduğuna dair güzel bir şey söylüyor. Bu ilginç bir nokta. Kafka’nın insanlara bakışını ve insanlara rehberlik etme biçimini irdeliyor:
İnsan yaşadığı için, var olduğu için, insan olduğu için günahkârdır.
Hidayet’in deyimiyle: “Sorunun özü gözlerdedir, kulaklardadır. Aynı sorun, aynı şey, aynı hikâye farklı biçimlerde -farklı yazarlar tarafından- anlatılır.”
Evet, bu kitap tam da böyle bir duruma odaklanıyor.
Kafka’yı bir de Hidayet’in gözleriyle tanıma fırsatı veriyor bu müthiş kitap.
Kitap kapsamında Kafka’nın çizdiği desenlerin tamamı yer alıyor.
Kafka’nın Kitabı Yazarı Sadık Hidayet Kimdir?
17 Şubat 1903 tarihinde Tahran’da dünyaya geldi ve bu kentteki Fransız Lisesi’nde eğitim gördü. 1925 yılında eğitimini sürdürmek amacıyla Avrupa’ya gitti. Bir süre diş hekimliğine ilgi duyduysa da mühendislik okumak için diş hekimliğinden vazgeçti. Fransa ve Belçika’da geçirdiği dört yılın ardından İran’a döndü ve kısa sürelerle çeşitli işlerde çalıştı. İlk hikâyelerini Paris’teyken yazdı. 1936’da Hindistan’a giderek Sanskritçe öğrendi. Buradayken Budizm’i inceledi ve Buda’nın kimi yazılarını Farsçaya çevirdi.
Sadık Hidayet’in en tanınmış eseri 1937 yılında Bombay’da yayımlanan Kör Baykuş’tur. (Kaynak)