Timurtaş Onan’ın 2000-2020 yılları arasında İstanbul’da çektiği sokak fotoğraflarından siyah beyaz bir seçki sunan
İstanbul Bir Garip Şehir, kentin tarihine önemli bir arşiv bırakıyor. Fotoğraf çekmeye başladığı 80’li yıllardan bu yana İstanbul’u defalarca kadrajına almış olan sanatçı, izleyiciyi bu sefer de değişimin mekanlarına götürüyor.
Türkiye’de çağdaş fotoğraf sanatın önemli isimlerinden olan ve İstanbul üzerine gerçekleştirdiği farklı konseptlerdeki projeleri ile tanınan Timurtaş Onan’ın çalışmalarından retrospektif bir kesit sunan İstanbul Bir Garip Şehir, bizleri yanından ne zaman geçtiğimizi hatırlamadığımız bir yere, içinden ne zaman geçtiğimizi tam olarak hatırlayamadığımız bir anımıza götürüveriyor. Ne kadar öznel olsa da, paylaştığımız ortak hafızanın parçaları bu kareler.
İstanbul şehrine dair bir çok benzer duyguyu birlikte hissederken belki de en ağır basanı toplumsal olarak şahit olduğumuz değişim ve dönüşüm.
2000-2020 arasındaki sayısız dönüşüm ve değişimi nasıl karşıladık, hala nasıl karşılıyoruz? Onan bizi bir katılımcı olarak bu soruya davet ediyor ve şehre dair tanıklık ettiğimiz sayısız değişimi hatırlatırken dönemsel gerçekleri yorumluyor.
İstanbul Bir Garip Şehir: İstanbul’un Güzel ve Garip Yolculukları
Kendine has anlatıları olan Onan’ın sokak fotoğraflarında her bir kare tanıdık ve İstanbul’un geçmiş zamanlarının ve şehrin kendine özgülüğünün parçaları. Onan da bu geçmiş zamanın, gündelik dünyanın dilini yorumlayarak, değişmeyecek tek şey olan değişimi işaretliyor. Çağın ve beraberinde yaşamın, İstanbul’un sosyokültürel değişimini, bu değişimin görsel kayıtları ile geleceğe ulaştırıyor.
İstanbul Bir Garip Şehir’in sayfalarını çevirirken, sadece kişisel bir iç dünyayı gözlemlemekten öte, kendi iç dünyamızdan, geçmişin deneyimlerinden ve değişimlerinden bir şeyler anımsıyor, onun sohbetine dalıyoruz. İstanbul Bir Garip Şehir, şehrin kusurları ve eşsizliği eşliğinde İstanbul’un güzel ve garip yolculuklarına çıkarıyor bizleri.
300 adetle sınırlı basılmış “İstanbul Bir Garip Şehir” Timurtaş Onan’ın fotoğraf kitabını satın almak ve daha fazla bilgi için
www.timurtasonan.com sanatçının web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
[su_button url=”https://kalemkahveklavye.com/timurtas-onan-istanbul-her-turlu-zulmu-yasiyor-ama-ruhundan-bir-sey-kaybetmiyor/” target=”blank” background=”#d8363d” size=”6″ icon=”icon: search”]ŞİMDİ OKU · Timurtaş Onan: “İstanbul Her Türlü Zulmü Yaşıyor Ama Ruhundan Bir Şey Kaybetmiyor”[/su_button]
Timurtaş Onan Kimdir?
İstanbul’da doğdu. Fotoğraf çalışmalarına 1980 yılında başladı. 25 yıldır profesyonel olarak çalışıyor.
Bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında birçok etkinliğe katıldı, sergiler açtı. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda jüri üyesi olarak yer aldı. Bir çok kurum ve üniversitede sempozyum ve etkinliklere davet edildi, projeler gerçekleştirdi.
Sosyal konularda belgesel filmler çekti. İstanbul’u konu alan farklı projeleri ile tanınmaktadır. Sanatçının eserleri Türkiye ve yurt dışında kurum ve özel koleksiyonlarda yer almaktadır. Bu günlerde fotoğraf atölyeleri gerçekleştirmekte, çeşitli sergilerin kürasyonunu yapmakta ve yeni fotoğraf projeleri üzerinde çalışmaktadır.
Filmografisi:
Sokak Çocukları – 2007 (Beylikdüzü Kısa Film Festivali – en iyi belgesel, Akbank Kısa Film Festivali – mansiyon ve PAM Kısa Film Festivali-en iyi 2. belgesel ödüllerini kazanmıştır),
Tarlabaşı’nda Neler Oluyor? – 2008
Hayali Tacettin Diker – 2009
Kramp – 2010
Tarihi Yarımada/Yansımalar – 2010 (İFSAK Kısa Film Yarışması Mansiyon ödülü)
Geziyi hatırlamak -2014 –VIII. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali” birincilik Ödülü
Kitapları
Tarihi Yarımada/Yansımalar, 2010
İstanbul Blues, 2009
Türk Fotoğrafçıları Kütüphanesi No: 30, 2006
Beyoğlu Geceleri, 2005