Aslı Akarsakarya, 2021 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü alan Buraya Kısıldık Sanırım kitabında on sekiz etkileyici öykü anlatıyor. Çok çeşitli konu ve karakterle örülü öyküler, geçmişin katılığı ve geleceğin belirsizliği arasındaki müphem kırılma anlarına odaklanıyor. Kahramanlar ne kadar uğraşsalar da kendilerine biçilen rollerden, belleklerinden, zamanın yıkıcılığından ve çoğunluğun ikiyüzlülüğünden kurtulamıyor. Düşünülenle yapılan, kurgulananla yaşanan, isyan edilenle kabul edilen sürekli çarpışıyor ve kazanan hep hayatın gerçekliği oluyor.
“Onunla yıllar sonra yolda rastlaşıp merhaba dediğim vasat bir hikâyem olmasın isterdim. Yanından sessizce geçerdim, uzaktan dikizlerken geçmişin tüm titreyişlerini tavaf ederdim, ille gerekirse buruk bir baş selamı bile verebilirdim ama gidip de n’aber ya görüşmeyeli, demezdim. Demeyecektim yani çünkü hikâyemiz daha iyisini hak ediyordu, şüphesiz, ama hayat sihir olasılıklarını birer birer siliyor, öldük işte biraz daha diye düşünüyorum çünkü lambalar teker teker sönüyor ve çünkü şalter birden atmıyor.”
Buraya Kısıldık Sanırım · Yazarı Aslı Akarsakarya Hakkında
Aslı Akarsakarya “Düşe Kalka” (öykü, 2009), “İçeride Kalanlar” (roman, 2016) ve “Buraya Kısıldık Sanırım”ın (öykü, 2021) yazarıdır. “Düşe Kalka” 2009 Yaşar Nabi Nayır Ödülü’ne, “Buraya Kısıldık Sanırım” 2021 yılında Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne değer bulundu. İlk kişisel fotoğraf sergisini 2010 yılında açtı ve 2017-2019 yılları arasında bir video/belgesel projesi olan “Woman In Me”ye (İçimdeki Kadın) hayat verdi.
Kitaptan tadımlık okuma için TIKLAYIN
Aslı Akarsakarya ile Röportaj
Ulvi olanla bedensel olan arasındaki çekişme hep çok ilgimi çekmiştir. Bedensel olanın aşağı görülmesi ve ona yukarıdan bakılması; dini, felsefi ya da ahlaki olarak yükselmek için bedensel olanın aşılması, geride bırakılmasının gerekmesi; bunlar gözlemeye, üzerinde düşünmeye bayıldığım, bana neredeyse seyirlik zevk veren konular.
Bedensel olanı sadece vücut üzerinden de düşünmüyorum. Genelliyorum ve günün sonunda acıdan kaçmak ve haz peşinde koşmak olarak özetliyorum. Ben bu kadim savaşta, ulvi olanın da şansı varmış gibi görünen erdemlilik savaşında, bedenin kazanmasından sinsi bir keyif duyuyorum, yalan yok. İnsan olmayı yukarıda değil, aşağıda bir yere konumluyorum çünkü.
Koray Sarıdoğan’ın Aslı Akarsakarya ile gerçekleştirdiği röportajın tamamını okumak için TIKLAYIN.