Mason Currey’nin Kolektif Kitap tarafından yayımlanan Günlük Ritüeller’i “Yaratıcı Kadınlar Nasıl Çalışıyor?” ile devam ediyor.
Bu kitapta George Eliot’tan Zadie Smith’e, Susan Sontag’tan Doris Lessing’e, Virginia Woolf’tan Maggie Nelson’a, Shirley Jackson’dan Patti Smith’e, Mary Shelley’den Pina Bausch’a ve Frida Kahlo’dan Marie Curie’ye farklı alanlarda üreten, farklı dönemlerde yaşayan, farklı normlarla yüzleşen yüzlerce kadın sanatçının yaratabilmek için mücadele ettiği günlük engelleri ve sarıldıkları günlük ritüelleriyle bambaşka esin, korku ve neşe kaynaklarını keşfedecek, çağlar geçse de değişmeyen zorunluluklara tanıklık edeceksiniz.
“Yazmak kendini harcamak, kendinle kumar oynamaktır.” –Susan Sontag
“Deneme yanılmayla ilerlersin ve ihtiyaç duyduğun, seni besleyen şeyi, içgüdüsel ritmini ve rutinini bulduğun zaman da onun üzerine titrersin.” –Doris Lessing
“Yaşam yaşamı doğurur, enerji enerjiyi yaratır. İnsan kendini harcayarak zenginleşir.” –Sarah Bernhardt
KİTAPTAN ALINTILAR
“Yaratıcılık da dahil olmak üzere herhangi bir konuğu davet edebilmek için, ona yer açman gerek.” (Alice Walker)
“Kafka’nın bir binanın bodrumunda yazıhanesini açma fantezisi vardı. Birisi günde iki kez kapının önüne yiyecek bir şeyler bırakacaktı. Şöyle demişti: İnsan yazacak kadar yalnız kalamıyor. Yazmayı bir balon, bir uzay gemisi, bir denizaltı, bir gardırop gibi görüyorum. Başka bir yere gitmek, insanların bulunmadığı bir yerde gerçekten odaklanmak ve kendi sesini duymak… Telefona cevap vermemek ya da dışarıya yemeğe çıkmamak benim elimde. Kendi içime dönmeye çok ihtiyacım var. Bu yalnızlığa ulaşmak çaba istiyor, çünkü aslında pek de münzevi biri değilim. İnsanlarla birlikte olmayı seviyorum, yalnız olmaktan da özel olarak hoşlandığım söylenemez.” (Susan Sontag)
“Yazmak kendini harcamak, kendinle kumar oynamaktır.” (Susan Sontag)
“‘Kimse yaralanabilir olmadan resim yapamaz –yazamaz– hissedemez,’ demişti bir keresinde. Ayrıca eklemişti: ‘İnsanın yaralanabilir olması için çok güçlü olması gerekir.’” (Joan Mitchell)
“Sanat eseri yaratmak zor değildir, asıl zorluk yaratmak için uygun duruma ulaşmaktır.” (Brancusi)
“Seçme şansım hiç yoktu: Eğlenmek için yapmıyordum, para için ya da şöhret için yapmıyordum; tek bir nedeni vardı o da elimden başka türlüsünün gelmemesiydi. Bazı şeyler söylenmek için baskı yapıyordu ve onları söylemesi gereken kişinin ben olduğuma dair de kimi kanıtlar buluyordum.” (Harriet Martineau)
“Yaşam yaşamı doğurur, enerji enerjiyi yaratır. İnsan kendini harcayarak zenginleşir.”
(Sarah Bernhardt)
“Yazmanın aciliyetini hissetmezsem hiçbir hazırlık ritüeli bana yardımcı olamaz … Başka bir şey yapmayı tercih ederim – daima yapacak daha iyi bir şeyler vardır.” (Elena Ferrante)
“Yazmak sizi düşünmeye zorlar… Elinizdeki şeyi enine boyuna ele almak zorunda bırakır. Hiçbir şey kolayca birden aklınıza gelmez. Ne düşündüğünüzü bilmeniz için onu enine boyuna ele almanız ve yazmanız gerekir. Bir şeyi enine boyuna ele almanın tek yolu da onu yazmaktır kanımca.” (Joan didion)
“’Dünün şairleri bugünün detektifleri,’ diye yazıyor Smith 2015 tarihli anı kitabı M Train’de. “yüzüncü kez bir gizemi aydınlatarak, davaları çözerek ve yorgun argın günbatımına doğru aksaya aksaya yürüyerek ömür tüketiyorlar. Beni hem eğlendiriyor hem de ayakta tutuyorlar.’” (Patti Smith)
“Deneme yanılmayla ilerlersin ve ihtiyaç duyduğun, seni besleyen şeyi, içgüdüsel ritmini ve rutinini bulduğun zaman da onun üzerine titrersin.” (Doris Lessing)
MASON CURREY KİMDİR?
Currey’nin yazıları Slate, Metropolis ve Print gibi dergilerde yayımlanan yazar ve editör Mason Currey yaşamını Los Angeles’ta sürdürmektedir. İlk kitabı Günlük Ritüeller – Büyük Eserlerin Yaratıcıları Nasıl Çalışır? (Kolektif Kitap, 2014) on beş dile çevrilmiştir.
Mason Currey ile geçtiğimiz yıllarda yaptığımız röportajı okumak için tıklayın.