Özellikle doksanlı yıllarda, içerik zenginliği itibariyle yükselişte olan müzik yayıncılığında, David Bowie ile ilgili pek çok yazı ve bir adet de kitap yazılmıştı. 2000’lerde de birçok müzik dergisinde haber veya dosya konusu olarak kendisini görsek de bir kitap hacmine erişen, çeviri ya da telif kitap sayısı yok denecek kadar az. Öyle ki 90’ların başından bu yana, yaptığım taramalarda her 10 yıla 1 adet David Bowie kitabı düşmüş, gibi bir hesaba gidebilirim.
Sadece müzik ve sahne alanında değil sanatın birçok alanında bir öncü ve ilham kaynağı olan bir figür, bir ikon için yazılacak yazılar ve kitaplar, hiç kuşkusuz sırf “yazmak için yazılan” eserler olmamakla birlikte David Bowie özelinde kalmadan, onun ekseninde birçok sanatsal tartışmayı da beraberinde getirebilecekti.
Yabancı dildeki yayınlara baktığımızda David Bowie biyografilerinden, çeşitli disiplinler çerçevesinden Bowie hakkında yazılan incelemelere, fotoğraf ve görsel konseptli çalışmalara kadar yüzlerce David Bowie kitabı görmek mümkünken, Türkçedeki David Bowie kitaplarına baktığımızda sadece iki adet bulabiliyoruz.
Bu kitaplardan birisi telif, yani ilk kez Türkçede yazılmışken bir diğeri de çeviri olarak yakın zamanda raflarda yerini aldı.
Önce, kronolojik olarak ilk çıkandan bahsedelim. Takvimleri taa 1992’ye götürmek zorunda olduğumuz ve bugün artık baskısı olmayıp sadece sahaflarda ve şanslıysak kütüphanelerde bulabileceğimiz bu kitap, zamanın sağlam müzik kitaplarını yayınlayan yayınevlerinden Korsan Kitap etiketiyle çıkmış. Metin Solmaz’ın hazırladığı “Rock Dünyasında Kenardaki Milyonerler” kitabı, sadece David Bowie’ye odaklanmasa da kapsamına aldığı 5 rock sanatçısını hakkını vererek inceliyor. Metin Solmaz bu kitapta David Bowie ile birlikte Lou Reed, Frank Zappa, Bob Dylan ve Grateful Dead’e yer vermiş.
Kitabı çok da uçmayan fiyatlarla sahaflarda bulmak mümkün. David Bowie üzerine başka yazıları da olan Metin Solmaz, ŞURADA kitabın öyküsünü anlatırken ŞURADA da artık bir nevi veda albümü niteliği kazanan Blackstar albümünü ve Bowie’yi anlatmıştı.
Diğer kitap için de bugüne gelelim. Henüz geçtiğimiz yıl Encore Yayınları tarafından Mine Yıldırım çevirisiyle yayımlanan Simon Cricthley‘nin David Bowie biyografisi, aslında Türkçedeki David Bowie kitapları eksikliğini kapatmada bir taşla iki kuş vuran bir kitap oldu desek, yanlış olmaz. Çünkü temelde bir biyografi olmasına rağmen yazarı Simon Cricthley’nin bir felsefeci olması, aynı zamanda Bowie’ye hayranlık duyması sayesinde onu sadece hayatı anlatılacak bir yıldız olarak ele almak yerine David Bowie’nin insanların hem bireysel hayatlarında, hem de toplumsal kimliklerinde, sanat, hayat ve hayal algılarındaki etkilerini de görmemizi sağlıyor. Hem edebi, hem de felsefi bir niteliği olan kitap, bu sayede hem donanımlı bir biyografi, hem de felsefi-sosyolojik-edebi bir inceleme kitabı veriyor bize.
Yeni ve nadir eserler arasında kitap formatında yer alan başka bir David Bowie kaynağı bulamasak da uzak ve yakın tarihli dergilerde birçok kez David Bowie’den bahsedildiğini söylemek gerek. Laf kalabalığı olmaması için bu dergilerden bir derlemeyi alt alta sunarak yazıyı sonlandıralım.
Stüdyo İmge Müzik Dergisi Temmuz 1992 |
Roll Dergisi, Sayı 68 |
Art Unlimited, 2013 |
Roll, sayı 80 |
Bir+Bir Dergisi, sayı 22 |
|
1987, Ankara.
Türk Dili ve Edebiyatı lisansı, Yeni Türk Edebiyatı yüksek lisansı…
KalemKahveKlavye’nin kurucusu.
Evli ve iki kedi babası…
Bazı kitaplar yazdı: Kadran Kadraj (2015), Kaosun Kalbi (2020), Yeraltı Kütüphanesi (2020), Gecenin Kıyısından Gelen Suratsız ve Yaşlı Kuzgun: Edgar Allan Poe (2020)
Bir de David Bowie'nin sevdiği kitaplar var:
http://www.telegraph.co.uk/books/what-to-read/david-bowie-the-man-who-loved-books/
Ekleyecektim, unutmuşum. Şimdi tam oldu, teşekkür ederim.)