Tanıtım bülteninden: “Celile”, “Yeşil Mürekkep” ve “İpek Sabahlık” isimli çok satan kitapların yazarı Osman Balcıgil, Destek Yayınları’ndan çıkan yeni romanı “Nefesi Tutku Olan Kadın: Afife Jale”yle de ses getirecek.
Afife Jale’nin adını pek çoğumuz biliyoruz. Kulağı sanat, tiyatro gibi konulara biraz kabarık olanlar, onun “Türkiye’nin ilk Müslüman kadın oyuncusu” olduğunu da mutlaka biliyorlardır. Buna karşılık, iddia ediyoruz çok azımız Afife Jale’nin yaşadığı büyük dramın farkındayız.
Kelimenin gerçek anlamıyla “bir sanat fedaisi” olan Afife hanım, yasak olmasına rağmen sahneye çıktı ama sonra neler oldu?
Henüz on dokuz yaşında “Yasak!” olduğunu bilerek başladığı sahne serüveni, Afife Jale’yi hangi karanlıklara savurdu?
Onu sahneye iten koca koca yazarlar, tiyatrocular, işler sarpa sardığında acaba arkasında durdular mı?
Muhteşem bir oyuncu olan Afife Jale, acaba aşklarında başarılı olabildi mi?
Balcıgil’in yeni romanı “Nefesi Tutku Olan Kadın: AFİFE JALE”yi okurken, göz yaşlarınıza hakim olamayacaksınız.
Çok satan romanların yazarı
Osmanlı’nın tarih sahnesinden çekilmesi sürecinde, Darülbedayi’nin eğitiminden geçerek sahneye çıkan Afife Jale’nin başından geçenleri kelimelere dökmek, bu inanılmaz hayatı roman haline getirmek hakikaten önemli ve zor bir işti.
Osman Balcıgil, zor olanı başardı.
Nazım Hikmet’in annesini konu edinen “Celile”, Sabahattin Ali’nin ele alındığı “Yeşil Mürekkep” ve Türkiye’nin en başarılı kadın gazeteci ve yazarlarından biri olan Suat Derviş’in anlatıldığı “İpek Sabahlık”tan sonra, Balcıgil bu kez de “Nefesi Tutku Olan Kadın: AFİFE JALE”ile sahiden çok büyük bir konuyu roman severlerle buluşturmuş oluyor.
Konularını tarihi kişiliklerden seçmeyi seven Balcıgil, özellikle de Osmanlı’nın son dönemleri ve Cumhuriyet’in ilk dönemlerine dair verdiği eserlerle öne çıkıyor. Bu çok özel dönemin siyasal ve sosyal derinliklerine dikkatle inen yazarımız, Afife Jale’yi konu edindiği yeni kitabında da, dönemi kılı kırk yararak anlatıyor.
Romanın ötesi…
Nefesi Tutku Olan Kadın: AFİFE JALE’yi okurken kendinizi aynı zamanda sanat ve özellikle de tiyatro hayatımızı izlerken bulacaksınız.
Afife Jale’nin ünlü Klasik Türk Müziği sanatçımız Selahattin Pınar’la yaptığı evlilik nedeniyle, Balcıgil’in yer yer müziğe yöneldiğine tanık olacaksınız.
Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı, İkinci Dünya Savaşı gibi sıradışı dekorlarda, soluk kesen, iç kanırtan bir roman, dahası “gerçek bir hayat hikayesi” okumak istiyorsanız, Nefesi Tutku Olan Kadın: AFİFE JALE kitapçı raflarında yerini aldı.
Arka kapaktan:
Osmanlı’nın ilk Müslüman kadın oyuncusuydu Afife Jale.
Babasından Şeyhülislam’a, Dahiliye Nazırı’ndan Şehremini’ne kadar kimler uğraşmadı ki onunla, yılmadı.
Teyzesinin oğlu çok âşıktı güzel kıza. O da seviyordu dünya yakışıklısı delikanlıyı. Aralarına önce sahne, sonra Afife’nin “beyninde taşıdığı hançer” girdi.
“Bir Bahar Akşamı” ikinci aşkı Selahattin’e (Pınar) rastladı Afife. Büyük bir aşkla sarıldı ünlü sanatçı güzel Afife’ye.
Paşa dedesinin de tutkusu olan tiyatroya beşikten mezara ve ölümüne bağlı kaldı Afife.
Son nefesini Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde verirken, “gözlere yıldız tozu serpmeyi” sürdürüyordu kuşkusuz.
Osman Balcıgil, satış rekorları kıran CELİLE, YEŞİL MÜREKKEP ve İPEK SABAHLIK’ta olduğu gibi, NEFESİ TUTKU OLAN KADIN AFİFE JALE’de de yaşadığımız coğrafyanın tarihsel ve toplumsal derinliklerine büyük bir ustalıkla iniyor.