James A. Hall imzalı Jungiyen Rüya Analizi Jung’un Analitik Psikolojisinin temel ilkeleri ışığında rüyaları anlamaya yardımcı olacak kapsamlı ve pratik bir rehber. Timaş Yayınları‘ndan.
Rüya görmek insanlığın evrensel bir deneyimidir. Fenomenolojik olarak, uyku esnasında zihinde gerçekleştiğini sonradan kabul ettiğimiz bir deneyimdir ama bunlar rüyada bize uyanıkken yaşadıklarımız kadar gerçek görünür. Yani her şey, rüya âlemi olduğunu ancak sonradan kabul ettiğimiz ve ‘gerçek’ olduğu izlenimini veren bir dünyada gerçekleşmiştir.
Rüyaların fenomenolojisi uyanıkken yaşamadığımız olayları içerir: Ani zaman ve yer değişiklikleri, yaş değişiklikleri, ölmüş olduğu bilinen kişilerin veya hiçbir zaman var olmamış fantastik insan ve hayvanların mevcudiyeti. Belki de bir rüyada yaşanan en radikal değişim, ego-kimliğinin bir karakterden diğerine geçmesi veya hiçbir karaktere sahip olmayan rüya egosunun her şeyi bildiği bir açıdan olayları izlemesidir.
Rüyaların, rüya görenin kişisel psikolojisi, tavırları ve davranış örüntüleriyle yakından ilişkili olduğuna dair modern inanç, bilinçdışının rüyalarda can kazandığını gösteren İsviçreli psikiyatr Carl Gustav Jung’un öncü nitelikteki çalışmalarına çok şey borçludur.
Jungiyen Rüya Analizi kitabında Jung’un psişe modeli, pek çok klinik rüya örneği verilerek ve bunların bağlam içinde nasıl yorumlanabileceği gösterilerek tanımlanmış ve anlatılmıştır.
Yaygın ve tekrarlayan rüya motifleri, travmatik rüyalar, rüyaların telafi edici ve amaçlı işlevleri, hastalık veya fiziksel değişimin habercisi olarak rüyalar ve rüyaların rüya görenin yaşam evresi ve bireyleşme süreciyle ilişkisi özenle açıklanmıştır.