Hakan Günday Hakkında
1976 yılında, diplomat olan babasının görev yeri olan Rodos’ta doğdu. Eski milletvekillerinden Faik Günday‘ın torunudur. İlköğrenimini Brüksel‘de tamamladı. Ankara‘daki Tevfik Fikret Lisesi‘ni bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransızca Mütercim Tercümanlık Bölümünde üniversite eğitimine başladı. Ertesi yıl Universite Libre de Bruxelles‘in Siyasal Bilimler Bölümüne geçti. Öğrenimine Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi‘nde devam etti. Bir süre geçimini Antalya‘da kuyumculuk yaparak sağladı.
Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenci iken ilk romanı “Kinyas ve Kayra“yı 2000 yılında o dönemde Om Yayınevi’nin editörü Nevzat Çelik‘in desteği ile yayımladı. Kendilerine Kinyas ve Kayra adlarını seçen iki karakterin isyankar yaşam macerasını ve öfke duydukları kişilere karşı gerçekleştirme arayışlarını konu edinen kitap, Türkiye’nin ilk yeraltı romanı kabul edilir. İlk romanına gelen olumlu tepkilerden sonra yazmayı sürdürdü. Benzer arayış duygusu ve hayata karşı öfke barındıran karakterlerin yer aldığı romanlar yayımladı ve kendi okur kitlesini yarattı. 2009 yılında yayımlanan Ziyan adlı romanında dedesi Faik Günday’ın, Atatürk’e suikast girişiminde bulunmaktan ötürü idam edilmiş olan kardeşi Ziya Hurşit‘e bir roman kahramanı olarak yer verdi.
Antalya’da kuyumculuk yaptığı dönemde tanıdığı turizm ve kuyumculuk dünyasını eleştirdiği Malafa (2005) adlı romanını 2010 yılında 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali için oyunlaştırdı. Oyun, Tiyatro DOT tarafından sahnelendi.[9]
Az adlı romanı ile 2011 yılında Türkiye’de Dünya Kitap Yılın En İyi Telif Romanı ödülünü aldı; eser çeşitli dünya dillerine ve [11] “D’un extrême l’autre” adıyla Fransızca’ya çevrildi. Ziyan (2009) adlı kitabı ile, Fransa’da her yıl Türkiye konulu roman veya deneme kaleme alan Türk veya Fransız yazara verilen Türk-Fransız Edebiyat Ödülü’nü; Fransızcaya “Encore” adıyla çevrilen “Daha” romanıyla Fransa’nın saygın edebiyat ödüllerinden Prix Medicis “En İyi Yabancı Roman Ödülü”nü aldı. Bu kitap daha sonra Onur Saylak tarafından sinema filmi haline getirildi.
2018 yılında yayımlanan ve IMDB listesinde dünyada en iyi 40 dizi arasına giren on iki bölümlük Şahsiyet adlı polisiye ve macera dizisinin;şarkıcı Müslüm Gürses‘in hayatını anlatan 2018 yapımı Müslüm filminin senaryosunu yazdı. 2020 yılında Kana Diz Kana adlı çizgi romanı yayımlandı.
Sekizinci romanı olan Daha’dan sekiz yıl sonra dokuzuncu romanı “Zamir” (2021) yayımlandı. Zamir romanında da “Daha” da olduğu gibi mülteci sorununu ele aldı.
Almanya’nın Calw kentindeki Hermann Hesse Vakfı tarafından iki yılda bir verilen ve Almanya’nın prestjili ödüllerinden birisi olan “Uluslararası Hermann Hesse Ödülü”ne 2022 yılında Hakan Günday ve çevirmeni Sabine Adatepe layık görülmüştür.