Başta Boğaziçililer olmak üzere direnen tüm üniversitelilere ithaf edilen DeliKasap Rock‘n’Roll Kültürü Mecmuası 20. yılında 666+2. sayıya ulaştı.
1 Temmuz 2001’de o zamana kadar okudukları ve yazdıkları dergilerin birer birer “parasızlıktan” kapanmasına üzülmeye artık bir son verip “kendi dergimizi kendimiz yapalım, asla da kapanmasına izin vermeyelim” diyen dört delinin “çılgın projesi” olarak yayın hayatına başlamıştı DeliKasap Dergi. Aradan geçen yıllar içerisinde dergi kadrosuna üç binden fazla rock entelektüelinin ve tüm fraksiyonlardan metal, punk ve “Karşı-Kültür” fikir işçilerinin yazar, çizer ya da video-editör olarak gönüllü dahil olduğu ve bugün tamamen okur gücüyle finanse edilen ilk Karşı-Kültür mecmuası ve rock’n’roll & heavy metal müzik dergisi olarak yayın tarihimizde önemli bir noktaya ulaşan neşiyatın kapağını “Dünden Bugüne Metallica ve Cliff Burton” konsepti süslüyor.
DeliKasap Derginin hem “basılı bir rock & metal dergisi” olma özelliğini korumaya özen göstermiş olması hem de analog zamanlardan dijital çağlara geçiş aşamasının tam ortası bir dönemde yayın hayatına başlamış olması başka bir ilginç durumu daha ortaya sermiş oluyor. Geleneksel “eski-okul” sol-demokrat entelijansiya, tavizsiz rock’n’roller ve metalhead kitlenin oluşturduğu klasik dergi okuyucuları ile basılı dergiyi hayatında hiç deneyimlememiş siber çağın yeni nesli arasında rock’n’roll bir köprü inşa etme, “dergicilik” mefhumuna ise güncel, akademik ve pratik katkılar sunmaya da kafa yoruyor dergi.
Bu duruma ilişkin DeliKasap Dergi’nin “Uzatmalı Genel Yayın Yönetmeni” Murat Arda şunları söylüyor:
“Gerek DeliKasap Dergi’nin de bağlı olduğu Zihin Açıklığı Enstitüsü çatısı altında işbirliği yaptığımız diğer mecralar; TR!P Bilim Sanat Dergisi, 45’lik Dergi ve kendi yayınlarımızın resmi youtube kanallarında yayınlamaya başlayacağımız belgesel-video-röportajlar serisi ile kültürel hegemonya mücadelesinde hâlâ kalesi düşürülemeyen ilerici damar ile yan yana durmayı önemsiyoruz. Kültür Sanat Dünyası ve sıkıcı politik iklime ‘rock’n’roll’ ve ‘metalik’ müdahalelerde bulunmaktan hoşnutuz.”
Basılı dergi konusundaki istikrarları ve sosyal medyadaki aktif siber yayıncılığıyla bugün DeliKasap, “Dergi” denildiğinde hem dijital ve etkileşimli bir yayın olarak hem de basılı, fiziki bir dergi olarak akıllarda yer ediniyorsa bunu “müzik dergisi” ve “karşı kültür” alanında dünden bugüne okurları ve üreticileri arasında sıkı bağlar kuran nadir yayınlardan biri olmaya borçlu. DeliKasap’ın ön ayak olduğu ve Zihin Açıklığı Enstitüsü kadrosu tarafından geliştirilen yayıncılık modeli, incelenmeyi hak ediyor.
Gelelim neşriyatın mahiyetine… 666+2 Numaralı Dergi, pandemi koşullarına rağmen yine 666+1 Numaralı DeliKasap’ta olduğu gibi dünyanın dört bir noktasındaki DeliKasap’larca gerçekleştirilmiş özel röportajlar ve eğlenceli dosya konularıyla hakikaten ilginç bir müzik gazeteciliğini ortaya seriyor. ZZ Top’tan Whitesnake’ye, Baba ZuLa’dan Suspect’e, Mayhem’den Anathema’ya yerli ve yabancı birçok sanatçı ile yapılan özel röportajlar dikkat çekici…
Kapakta yine 666+1 Numaralı Derginin kapağında da imzası bulunan Mehmet Can Ezer’in müthiş sanatçılığı ve Metallica’nın Zaman Yolculuğu konsepti kendini hissettiriyor.
Derginin 666+1 numaralı bir önceki sayıyı gecikmeli takibine ilişkin ise Murat Arda şu açıklamayı yapıyor:
“Dergimiz aslında aylar önce çıkacaktı. Ancak müthiş bir yazı hazırlayan Özgür Ögöz dostumuzun, 1993 yılında apış arasında saklayarak İnönü Stadyumuna soktuğu fotoğraf makinasından bizlere yıllar sonra ulaşacak olan fotoğraflara ulaşabilmek için derginin basımını biraz beklettik. İlk defa bir dergide basılacak olan, adeta “tarih öncesinden” zaman yolculuğu yaparak elimize ulaşan Metallica’nın bu fotoğraflarının gün yüzüne seneler sonra çıkacak olması bir gazeteci olarak beni çok heyecanlandırmıştı. Zira Ögöz’ün genç bir gazeteci adayı olarak İnönü Stadı’nda 1993’te Snake-Pit’te Papa Het ve yoldaşlarını bir nefes mesafeden fotoğrafladığı bu görüntülerin tarihsel ve rock’n’roll değeri çok büyüktü. Ancak Özgür’ün pandemiden dolayı memleketine gidebilmesi ve bu fotoğrafları bize ulaştırması zaman alınca dergimizin basımının gecikme riskini almamız da kaçınılmaz oldu ama sonuç umuyorum ki herkesi memnun edecektir.”
DeliKasap Dergi’nin 666+2. Sayısının editör yazısında yaptığı şu çağrı, derginin ithaf edildiği “Boğaziçi Üniversitesi Direnişçileri”nden tutuklu öğrencilere, başta heavy metalci ve DeliKasap Üyesi Doğu Demirtaş olmak üzere Selo, Şilan, Anıl, Muratcan, Necmettin, Akın, Ömer, Koral ve tüm tutuklu üniversite öğrencileri ile dayanışma vurgusunu taşıyor: Öğrencileri serbest bırakın, arkadaşlarımızı rahat bırakın!
Derginin dijital dünyadaki uzantıları ise aşağıdaki gibi:
- Youtube: DeliKasapDergi
- Twitter: DeliKasapMecmua
- Instagram: DeliKasapdergi
- Facebook: DeliKasap
- Web: www.delikasap.org
DeliKasap Rock’n’Roll Kültürü Mecmuası Özel Sayı’ya sipariş vermek isteyenler, BURAYA!