Osmangazi Belediyesi’nce 16 yıldır aralıksız düzenlenen A. H. Tanpınar Edebiyat Yarışması bu yıl “Şiir” dalında düzenlenecek.
Yarışmaya katılım koşulları ve diğer bilgiler şöyle:
AHMET HAMDİ TANPINAR ANISINA ŞİİR YARIŞMASI KATILIM KOŞULLARI
Katılım Koşulları:
- Yarışmanın son başvuru tarihi 7 Nisan 2017, Cuma mesai saati bitimidir. Postadan kaynaklı gecikmeden Belediyemiz sorumlu değildir. Eserler iade edilmeyecektir.
- Yarışmaya katılacak eserler daha önce yayımlanmamış olmalıdır. Eserin herhangi bir yayında daha önce yayımlandığının tespit edilmesi halinde ödül iptal edilir.
- Yarışmaya yurt içinden veya dışından herkes katılabilir.
- Katılım bir(1) eserle sınırlandırılmıştır, sayfa sınırlaması yoktur.
- Eserler Türkçe kaleme alınacaktır.
- Tema, “Sarışın buğdayı rüyalarımızın” olarak belirlenmiştir.
- Her yarışmacı eserini 7 nüsha olarak çoğaltılmış halde ve metni içeren cd’yi aşağıdaki adrese elden veya postayla gönderecektir.(E posta yoluyla gelen eserler değerlendirilmeyecektir.)
Osmangazi Belediyesi / Soğanlı Kültür Merkezi / Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü – Soğanlı Mah. Dr. Sadık Ahmet Cd. No:388, Osmangazi – BURSA
- Yarışmacılar gerçek isimleriyle değil rumuzla katılacaklardır. Bu nedenle eserin üzerinde(veya herhangi bir sayfasında) gerçek kimlik bilgileri yer almayacak, bunun yerine rumuz kullanılacaktır. Yarışmacının ad, soyad, telefon(cep, ev, iş), adres ve e-mail bilgilerini içeren bilgiler, kapalı bir zarf içinde, eserle birlikte gönderilecektir.
- Eserler; Prof. Dr. Abdullah UÇMAN başkanlığındaki; Prof. Dr. Handan İnci, Prof. Dr. Yılmaz DAŞCIOĞLU, Metin ÖNAL MENGÜŞOĞLU, Ali GÜNVAR, İhsan DENİZ ve Ercan YILMAZ’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilecektir.
- Yarışmada dereceye girenlerden; birinciye 10.000 TL, ikinciye 7.500 TL, üçüncüye 5.000 TL, mansiyon kazanan yarışmacılara ise 2.500’er TL ödül verilecektir.(Toplam 2 mansiyon)
- Sonuçlar 6 Mayıs 2017 tarihinde açıklanacak, ödüller ise 13 Mayıs 2017 tarihinde düzenlenecek törenle sahiplerine verilecektir.
- Seçici Kurul’un tespit ettiği eserler, yarışma sonunda Osmangazi Belediyesi tarafından kitaplaştırılacak. Kitapta yer alacak eserler için ayrıca telif ücreti ödenmeyecektir.
- Yarışmaya, Bursa Osmangazi Belediyesi mensupları ile Seçici Kurul üyeleri ve bunların birinci derece yakınları katılamazlar.
- A. H. Tanpınar Edebiyat Yarışması’ndan daha önce ödül alanlar katılamaz.

Tanpınar’ın Kadın Kahramanları (1.Bölüm) | Gözde Aktürk
Gözde Aktürk tarafından kaleme alınan “Tanpınar’ın Kadın Kahramanları“, KalemKahveKlavye’de iki bölüm halinde yayınlandı. 1.BÖLÜM “NEREDE OLURSAN OL, BULUNDUĞUN YER CENNETİMİZDİR” NURAN Gerek romanları ve öyküleri gerek şiirlerinde olsun, Tanpınar’da kadın motifi incelenmeye değer boyuttadır. Kadını ve ona duyulan aşkı, âşığın iç dünyasının zengin unsurlarının betimlemeleriyle, bu denli ince duyuşlarla anlatabilmiş romancı nadirdir. Yazar, kadını anlatırken…
TANPINAR ZAMANI DERGİSİ
- A. H. Tanpınar Edebiyat Yarışması, A.H. Tanpınar Sempozyumu v.b. gibi etkinliklerin bir parçası olarak bu yıl ilk kez “Tanpınar Zamanı” adlı bir dergi hazırlanacaktır. Mayıs ayında Sempozyum sırasında da dağıtımı gerçekleştirilecek olan dergi; davetli ve başvurulu yazarların röportaj, makale, araştırma-inceleme, deneme, mektup ve şiir gibi dallarda verecekleri yazılarla hazırlanacaktır.
- Tanpınar Zamanı, bir edebiyat dergisidir.
- Tanpınar Zamanı, yılda bir defa yayımlanır.
- Tanpınar Zamanı’nın içeriği, o yılki Tanpınar yarışmasının içeriğine göre belirlenir.
- Yayımlanan yazılara telif ücreti ödenir.
- İletişim: Mehmet UZUN – Tel: 0224 270 70 42 – Mail: tanpinaredebiyatyarismasi@gmail.com – www.osmangazikultursanat.com.tr –
Merhaba, “Sarışın buğdayı rüyalarımızın” konusu bilhassa şiir için ziyadesiyle spesifik değil mi? “Kendi şiirini kur”dan çok, “Tanpınar’ın bu eksiltili cümlesini al ve bundan bize şiir kur.” gibi ısmarlama geldi bana. Şairlerinin muhayyilesi, şahsi fikrimce özgür bırakılmalı. Aşk, yalnızlık, gurbet vs gibi konular bile ilhama kapı açmak yerine ilhamı kapı dışarı edebiliyorken. Şu konular, sözler üzerine gitmeyle ne kadar yaratıcı, iz bırakıcı şeyler çıkartılır, tartışmalı bir husus.
Kesinlikle katılıyorum nasıl bir şiir çıkmasını bekliyorlar bilmiyorum ama bir cümlenin tema seçilmesi özgünlüğü bıçakvari bir kesime tabi tutuyor engelleyici bir faktör.
ben acizane birşeyler tahayyül edip bir çalışma gönderdim bakalım nasip:)
Bence harika bir fikir olmuş..maharet içindeki ilhamı yazmak değil gösterilen ilhamı şairin içinde ilhamlaştırabilmesidir.
Bende yazdım şarışın buğdayı rüyalarımızın konusuna.ve yarışmaya gönderdim.yazmadan önce bir araştırma yaptım ahmet hamdi tanpınarı tanıyordum
Ama daha iyice araştırdım.anladımki ahmet hamdi tanpınarın bu sözü yani sarışın buğdayı rüyalarımızın..bu söz öyle bir sözkü..buram buram ilham kokuyor koklaya bilene tabiki..
Ahmet hamdi tanpınarı anlamak bence bu sözüde anlamaktır.diyeceksinizki..ben bu sözü anlamadım.yani ahmet hamdi tanpınarı anlamadımmı yani diyeceksiniz.hayır hayır öyle demek istemedim.siz ahmet hamdi tanpınarı anlayabildiğinız kadar anladınız derim
Ahmet hamdi tanpınarı anlamak.gerçekten yürek ister..korkak insan anlayamaz..asla anlatamaz .ahmet hamdi tanpınarı anlamak ne bilim bir anadolu köyünün hemen yanından akan ırmaktan güneşli bir havada ırmağın hemen yanında buğday tarlaları var iken hafif sıcak bir rüzgaŕ yüzünüze eserken iki avucunuzu suya ırmağın suyuna bandırıp gözlerinizi kapatıp kana kana avuçlarınızdan taşan suyu içerken gözlerinizi birden açıp işte o ırmağın hemen yanındaki buğday tarlasındaki sarışın buğdayları görmek ve sonra gülümsemek gibi……….
Ahmet hamdi tanpınarı anlamak bence
Ölmüş bir serçeye mezar eşme niyeti kadar insancıl birşey.yada ıssız sıcak bir çölde bir arkadaşınızla beraber çölde kaybolduğunuzu düşünün ve su kabınızda üçbeş damla su kalmıştır işte ahmet hamdi tanpınarı anlamak o son üçbeş damla suyu arkadaşınıza ikram edip ölmeyi göze almak gibi yada dahada açarsak..bir hayvanat bahçesinde kafese kilitlenmiş özgürlüğü elinden alınmış bir maymuna herkes gülerken senin oturup ağlaman gibi bir şey..bu kadar insani bu kadar derin hisli bir şair bu topraklarda az yetişir.son olarak diyorumki rahat uyu ahmet hamdi tanpınar..sen bizim hep sarışın buğdayı rüyalarımızın ilham pınarı kadar coşkun ve saygın kalacaksın hafızalarımızda
Normalde ben de herhangi bir temanın sınırlandırma olduğunu düşünüyorum ama ‘sarışın buğdayı rüyalarımızın’ çok farklı geldi. Ve bence yaratıcılığı engellemek yerine çok farklı metaforlar çıkarılmaya müsait. Ayrıca bu bir yarışma yani ister istemez değerlendirmenin belli ölçütlere göre yapılması şart. Konunun serbest bırakılması elbette güzel bi şey ama adalet açısından bence sınırlandırmak mecburi. Çünkü değerlendirirken belli bir başlık altında değerlendirmek hem daha adil hem de daha kolay. Yarışmaya ben de katıldım, şiirimi yazdım ama hala ‘sarışın buğdayı rüyalarımızın’ benim için ne ifade ettiğine dair kesin bi yargıya varamadım. Bence bu sefer konuyu sınırlamak konuyu sınırlandırmamaktan daha yaratıcı olmuş.