Türkçe Rock müzik, her ne kadar 1960’lardan, 70’lerden itibaren farklı alt türleri eşliğinde, bir miktar da yerlileştirilerek icra edilse de altın çağını 1980’lerin başında ilk adımlarını atmak suretiyle 1990’lar boyunca yaşadığını söylemek yanlış olmaz.
Tarihi, yaşama anında değerlendirmek ne kadar bilimsel ve bütünleyici olur, tartışılır; fakat özellikle doksanlardaki sound’un bugün pek yakalanmadığı gibi bugünün özgün bir sound’u olup olmayacağı da bir başka tartışma konusu.
Müzikal tartışmaları şöyle bir kenara bırakıp, kronolojik sıra gözetmeksizin 1980 sonrası Türkçe Rock veya Türkiye’de Rock müziğin tarihinden şöyle bir derleme yapalım, bilenlerle yad edelim, bilmeyenleri de haberdar edelim istedik.
Herhangi bir döneme sığdırmadan, geniş bir yelpazeden seçtiğimiz bu klipler, ağırlıklı olarak dönemin atmosferini ve Rock müzik tavrını yansıtan klipleri, bir miktar da şarkıları unutturmamak için derlendi.
Birçoğunun yüksek çözünürlüklü versiyonları muhtemelen artık hiçbir yerde olmadığı için bunu bulabildiğimize şükrederek dinlemek durumundayız.
Hemen her listede hatırlattığımız üzere, “Yahu bu şarkıyı nasıl unuttunuz?” dediklerinizi sayfanın altında yorum olarak paylaşın ki zenginleştirelim listeyi.
Şimdi kulaklığınızı takın veya hoparlörün volümünü biraz yükseltin ve bir zaman tüneli yolculuğuna hazır olun.
Türkçe Rock Şarkıları ve Klipleri
Deli Gömleği – İçtenlik Öldü
Türkçe Rock müziğimizin en şahsına münhasır gruplarından biri olan Deli Gömleği, grup elemanları sıkça değişse de solist ve kurucu Özver Yılmaz’ın imzasını hep taşıdı, küçük rötuşlar halinde sound’unu hiç bozmadan devam etti. Yeni kayıt imkanlarıyla hazırlanan Tuzak ve Zaman albümleri başta olmak üzere külliyatı, bilmeyenlere tavsiye edilir. Ayrıca Özver’in gayrıresmi bir solo albümü vardır ve o albümde bir Cemiyette Pişiyorum cover’ı olan Supradyn vardır ki hele hele.
Ama biz listeye daha önceki dönemlerden, karakteristik bir Deli Gömleği parçası olan İçtenlik Öldü’yü dahil ettik.
Kurban- Yalaka
Doksanların sonuna yetişse de dönemin karakteristiğini taşıyan, istisnai gruplardan biri Kurban’ın, eğer klibi çekilseydi bu listeye girecek parçaları başka olabilirdi kendi adıma. Fakat çıktığı dönemde sadece Türkçe Rock kapsamında değil popüler alanda da ciddi bir sükse yapan ve bungee jumping yaparak çekilen Yalan klibini de unutmamakla birlikte daha bir prodüksiyon yapılmış “konulu” ve bol esprili klibi olan Yalaka’da karar kıldık.
Öztürk-Kaç Gel
Öztürk’ü daha sonraki dönemlerde biraz daha sakinleşmiş ama yine de lezzetinden bir şey kaybetmemiş parçalarından tanıyor olanlar çoktur yeni kuşaklarda. Biraz daha eskiyi bilenler de Vasiyet ve Düşman gibi son derece agresif ve aynı zamanda melankolik tınılar taşıyan parçalarından ve kliplerinden de hatırlıyor olabilir. Zira öyle bir ekip var ki o klipte, Öztürk’ün arka planında Hayko Cepkin’i, Deniz Yılmaz’ı, Alen Konakoğlu’yu ve Kerem Tüzün’ü GÖREBİLİRİZ.
Fakat bu listeye bir tık daha eski olan, altyapılarında yanılmıyorsam yine Hayko Cepkin’in tuşlarını taşıyan ve gergin gotik atmosferli bir klibe sahip olan Kaç Gel’i aldık. Yalnız bağımlılık yapar, baştan söylemesi.
Ogün Sanlısoy-Başkoyduk
Ogün Sanlısoy’un Pentagram sonrası döneminin ilk ve en talihsiz işlerinden birisi olmuştur bu albüm. Albümün kötülüğünden değil, bir türlü hak ettiği zıplamaya ulaşmamış olmasından. O yüzden de yıllar sonra bu albümün bir remake’i yapıldı. Korkma albümüyle birlikte 3 şarkısını (Korkma,Kaybettik Severken ve Anla Dünü) yeniden yorumladığı ve 1999 yılında kayıt sırasında çekilen görüntülerin bonus DVD olarak eklediği bir albüm olur bu.
Ogün Sanlısoy’un gerek tarz, gerek şarkı itibariyle protest bir duruş sergilediği ve bizce unutulmaması gereken bir klip/şarkı olan bu işi listeye girmiş oldu:
Pentagram-Anatolia
Doksanlı yılları gençlik değil de çocukluk döneminde yakalayanlar için bu klip, hem biraz ürkünç hem de çekici olmuştur. “Ulen aslında şarkı güzel, böyle kanlar falan da var, korkunçlu falan,” diye yola çıkıp sonunda çok insan metalci olmuştur. Bu yıl 30.yaşını kutlayan ve artık “Babalar” kategorisine giren Pentagram’ı, Türkçe Rock tarihimizin kültleşmiş parçası ve klibiyle listemize konuk ediyoruz.
Mavi Sakal-Ne Kadar
Mavi Sakal’ın Kan Kokusu albümü baştan aşağıya güçlü bir altyapıya ve mühendisliğe sahip zaten, tartışılmaz bile. Bu klibin görüntü yönetmenliği de albümü taşıyan güçte. Batılı anlamda Rock tavrının her zerresine işlendiği Ne Kadar parçası gibi bir parçaya bugünün grupları açısından uzun zamandır hasretiz.
Mavi Sakal birçokları için “İki Yol”dur belki ama sözleri ve tavrı itibariyle Ne Kadar, bu liste için daha uygun.
Kargo’ya Torpil Yaptık
Yakın çevrem bilir, Kargo’nun yeri ayrıdır benim için. Ama bu listede sadece Kargo’nun 2 parçasının olmasının bununla ilgisi yok. Burada aslında ortalama yirmi yılda Türkiye’de her anlamda nelerin değiştiğini göstermesi açısından bu iki klibi de yayınlamak istedim.
Geçtiğimiz aylarda LGBT temalı bir klip çeken Athena epey olay olmuş, kimileri cesaret olarak, kimileri de “Acun’un yanında saf tutup bu tarafın gazını alma” olarak yorumlamıştı. Burada bunu tartışmayacağız ama şunu söylemek isterim: O klip çekildi arkadaşlar.
Türkiye belki bugünden daha karanlık değildi, bazı dinamikler nispeten farklı çalışıyordu ama yine de şöyle klipler çekmek ve şarkılar yazmak, önemli birer adımdır. Bugün herhalde ne böyle klip çekilebilir, ne de çekilse bile TV’de kendine yer bulur.
İlk klip olan Arabic Fahişe’yi bu açıdan aldık. İkincisi de daha çok, genç Koray Candemir ve genç Şebnem Ferah’ı birlikte görmenin sevinciyle ilgili. Hiç görmeyenler de görsün, bir ümit bir neşe dolsun istedik.
Feridun Düzağaç- Aşkın -e Hali
Ne güzel insandır, kendisi gibi ne güzel parçalar yapmıştır Feridun Düzağaç. Müziğini kendi yaş dönemlerine göre güncelledi, olgunlaştırdı; bizi de kendisiyle birlikte büyüttü ve büyütmeye devam ediyor.
Bu klipteki atmosfer, o yalnızlık ve dibe çöküş hâli çok başka; o dönemin ruhuna da çok uygun. O yüzden bu listede.
Mr.No-Aşk
Kaybolup giden bir grup daha. Bununla birlikte toplamda 3-4 klipleri ya var ya yok. Bu güzel parçaları da romantizm hafızamızda ve kalplerimizde yer edip kaldı. Klibin tek kaydı var, ama şarkıyı temiz dinlemek için BURAYA bakabilirsiniz.
Yavuz Çetin-Oyuncak Dünya
Yavuz Çetin’in albümü “Satılık”, intiharının ardından yayınlandığı için onun bilinçli şekilde kamera karşısına geçtiği bir resmi klibi yok bildiğim kadarıyla, yanlışsam düzeltin. Belki bu listede gözler Cherokee’yi veya Yaşamak İstemem’i arayacak ama madem şurada 2 dakika nostalji yapacağız, o halde bunu dinleyelim dedim. (Not: Bu parçayla Nirvana’nın Something in the Way’ini zamanında kardeş ilan etmiştim)
Bulutsuzluk Özlemi-Yine Düştük Yollara
Buna kimileri itiraz edebilir ama yine de söyleyeceğim: İlk 3 albüm olan Bulutsuzluk Özlemi, Uçtu Uçtu ve Güneşimden Kaç, Bulutsuzluk Özlemi’nin “klasikleri” ise “Yol” albümü de grubun “kült”üdür. Çünkü elektroniğin artık daha bir ben buradayım dediği, tınıların sertleştiği, daha prodüksiyon bir albümdür bu. O yüzden de leziz soloları olan bu parça Türkçe Rock sözkonusu olduğu her listede olduğu gibi bu listede de arz-ı endam ediyor.
Şebnem Ferah-Fırtına
Arkadaşlar, Şebnem Ferah’a herhangi bir yaşınızda birkaç dakikalığına bile aşık olduysanız, o aşk damarlarınızda ömür boyu kalacaktır, onu söyleyeyim. Çünkü Şebnem kimseyi düş kırıklığına uğratmaz, eğilip bükülmez.
Benim aşkım önce ilk albümü “Kadın”la depreşti, sonra 2004 Fanta Gençlik Festivali’nde seyircilerin önüne inerek “Yağmur”u söylerken benim de elimi tutmasıyla resmileşti. 30 yaşındayım bak bugün hâlâ gönül telim titrer, Şebnem denilince mutlu olurum.
Ha, neden Fırtına? derseniz, şarkıya duyduğum sevgiden çok, klibin o karanlık, gotik, sert atmosferindendir derim. “Bak o zamanlar bile bunlar yapılabiliyormuş, yapıldı yani” demek için biraz da.
Demir Demirkan-Resim
Sana çok kızgınım Demir. Bak Pentagram’dan ayrılmak falan değil mesele. Nerede o “Göçmen”ler, “Senden Sonra”lar… Seveni çok, yolu bahtı açık olsun ama bu kadar aşk kokan, bu kadar romantizm şarkılarını sevemedim be Demir. Olsun, Pentagram’ın 30.yıl olaylarında yine o Gündüz Gece’deki solo atan tavrınla karşımıza çıkman da güzel. Gönüller bir olsun neticede.
Demir Demirkan’ın solo kariyerinin klasiklerinden biri olmuş, şarkısını hak edebilen bir klibe sahip olmuş Resim’i listeye aldık. Ama “Belki”yi, “Kahpe”yi, “Aşk Var Ya”yı unutmadık.
Özlem Tekin-Yar Bana Varmadı
Türkçe Rock’ın nadide seslerinden birisi de Özlem Tekin’di elbet. Farklı türlerde ürünler de verdi, gerek son dönem saykedelik işleri olsun, gerek Rap sound’una göz kırptığı “Tek Başıma” albümü olsun. Ama ilk dönemdeki melodik sound’un yeri çok başkaydı elbet. “Yazmamışlar, Herkes Şanslı Doğmuyor, Laubali, Duvaksız Gelin” ve klasikleşen “Aşk Her Şeyi Affeder mi?” gibi örnekler çoğaltılabilir.
Ama listeye, onun motorlu sert kadın imajını ve yanları kazıtılmış saçlarını daha yeni yeni gördüğümüz, hafiften bir şaşırmamıza rağmen sevmekte gecikmediğimiz bu parçayı ve klibini seçtik.
Not: Klip genç Cem Yılmaz içerir.
Objektif-Loş Akşamlar
Türkçe Rock’ın ağır abilerinden olan Objektif grubu, bir dönemi iyi sırtlayan birkaç gruptan birisi olmakla birlikte şehir merkezleri dışında köklenen gruplardan birisi olması da önemlidir. Bu kökleri de parçalarında, tavırlarında rahatça görebilirsiniz.
Loş Akşamlar parçası, klibinden çok parça itibariyle bu listeye seçildi. Güven Erkin Erkal’ın yıllardır devam ettirdiği Maksimum Rock programının listesinden uzun bir dönem inmeyen, ama her dinleyişimizde de ayrı zevk aldığımız bir parçadır.
Kramp-Lan N’oldu
Türkçe Rock ‘ta ağır abiler demişken Kramp’tan bahsetmemek olur mu? Bu günün teknolojisine rağmen o zamanın ruhu olmadığı için artık yapılması, yapılsa da aynı tadı vermesi pek mümkün olmayan müziğini yapan birkaç gruptan birisidir Kramp. En bilinen parçaları Lan N’oldu da listede kendine yer buldu elbette. Ama son zamanlarda tekrar popülerleşen “Tek Başına”yı da unutmamak gerek.
Whisky-Yak Bizi
Bir önceki maddede bahsettiğim şey burada daha net anlaşılabilir. Bu sound’u, bu ruhu yakalamak, hele o günlerin imkânlarıyla yakalamak çok başka bir şey. Türkçe Rock’ın en önemli, en güçlü gruplarından Whisky, cayır cayır parçası Yak Bizi ile karşımızda.
Dr.Skull-Uzakta
Ağır abilerden gidiyoruz madem, bir dönemin Türkçe Rock müzik tayfasını kendine aşık etmiş Dr.Skull’dan bahsetmemek olmaz. Bu listenin tabiatını bozan, resmi bir klibi olmayan tek isim Dr.Skull olsa gerek. Ama onu almamak da olmazdı. Yanılmıyorsam klipteki görüntüler Six Feet Under’dan alıntı. Klip yakın zamana ait ama Dr.Skull’ın 1983’te kurulduğunu, alanının en eskilerinden olduğunu da not düşelim.
Athena-Skalonga
İlk çıktıklarında “N’oluyo ya?” dedirten gruplardan birisi de Athena’dır evet. Alışık olmadığımız bir sound; hani gitar davul var tamam, biraz yerli melodiler de duyuyoruz eyvallah ama tipler çok renkli, sözler çok cool falan derken Athena, bugün halen çok temiz müzik yapmaya devam eden bir grup olarak tarihimizde öylece duruyor.
Ve elbette ilk klibiyle bu listede yer alıyor. Bu eğlenceden, bu hareketlilikten bu listeyi mahrum bırakamazdık.
Mor ve Ötesi-Daha Mutlu Olamam
Şimdi “Mor ve Ötesi de çok bozdu” muhabbeti gibi algılanmasın. Bozmadı elbette; yeni dokunuşlarla, yeni tınılarla müziklerini zenginleştirdiler. Ama “bozdu” anlamını içermeden söylüyorum, “MvÖ’nin MvÖ olduğu zamanlar” denilecek dönemin son işlerinden biri olan bu Daha Mutlu Olamam, sözleri, sözlerindeki edebiyatı, sound’undaki özgünlüğü itibariyle bu listenin kazananı oldu.
Duman-Eski Köprünün Altında
Beraber büyüdük, yaşlandık, çok sevdik, arabeske kimi zaman biraz fazla yaslandığı için kızdık, bir yandan da halen kendi tatlarında şarkılar da yapabiliyorlar diye kalbimizdeki yerini hiç değiştirmedik Duman’ın.
“Kendi tatları” derken neyi kastediyoruz, işte bunu:
Orhan Atasoy-Gemiler
Bana “underground nedir” derseniz, size bu parçayı ve klibi gösterir ve susarım. Müthiş… Müthiş!
Teoman yorumuyla ünlü olan Gemiler’i de bağrımıza bastık, ama asıl sahibi olan Orhan Atasoy’un yorumu bambaşka… Hem Türkçe Rock hem toptan müzik tarihimizin en incelikli işlerinden.
Hakan Kurşun-Boşu Boşuna
Az bilinen, ama bilip de sevmeyenine pek denk gelmediğim bir sestir Hakan Kurşun. Kendi halinde hazırlanmış bu albüm, sound itibariyle de ilginçtir, farklı bir tattır.
Vega-Tamam Sustum
Türkçe Rock tarihimizin hafif karanlık, depresif, moda deyimle “tripli” gruplarındandır Vega. Uzun zamandır hasret kaldık yeni parçalarına; ama olanlarına da doyup bir kenara bırakmış değiliz. “Elimde Değil, Serzenişte, Mendil, Ankara, Bu Sabahların Bir Anlamı Olmalı, İz Bırakanlar Unutulmaz” gibi klasiklere imza atan grubu, ilk albümlerindeki pek tatlı, pek “tripli” parça/kliple konuk ediyoruz.
Çilekeş-Kendimden Geriye
İçimiz parçalanıyor, üzülüyoruz, Cem Uzan gibi sıkılıyoruz, bunalıyoruz ama olmayınca olmuyor işte. Canavar gibi bir ilk albüm ve onu yakalayamamış bir ikinci albüme rağmen Türkçe Rock müziğimizin en tatlı parçalarını ortaya koyan Çilekeş’i erken kaybettik. Dağılan grubun parçalarını çevirip çevirip dinliyoruz.
Burada en bilinen parçalarından birini aldık, ama bilhassa ilk albümün tamamı loop’a alınmalık.
Redd-Mutlu Olmak İçin
Artık elektronik tınıları daha fazla, daha progressive bir müzik yapıyor Redd; ama her albümde çıtayı yükseğe koymaya devam ediyor.
Kendilerini ilk tanıdığımız ve en leziz parçalarından biri olan Mutlu Olmak İçin’i buraya aldık. Bu parçayı ilk olarak demo versiyonuyla Maksimum Rock’ta dinlemiştim. O ilk versiyonda “Ceketi alıp sokakta kayboldum/Arkamdan tek bakan kedim Osman’dı” kısmı albüm versiyonunda tepki alır diye olsa gerek “Ceketi alıp sokakta kayboldum/Artık yalnız bir adamdım” olarak değiştirilmişti. Grup halen canlı performanslarda ilk haliyle söyler ki daha samimidir.
Malt-Deprem
Bak yine erken dağılan o gruplardan. Yani en son öyle dediler ama bana nedense dönüp gelecekler gibi geliyor hep.
Popüler kültürün Cenk-Erdem’in Cenk’i olarak tanıdığı fakat Türkçe Rock camiasının, eski grubu Badluck’tan tanıdığı Cenk Durmazel’le bir araya gelen Cenk Turanlı ve Barış Ertunç’un grubu Malt’ın çiçek gibi 2 albümü ve bir single’ı var.
Ama klipler bazında gittiğimiz için hem en iyi parçalarından birine, hem de Demet Evgar’la Ertan Saban’a sahip olan Deprem’i seçtik.
Işığın Yansıması-Harbe Giden Sarı Saçlı Çocuk
Türkçe Rock’ın Orhan Veli’ye göz kırptığı parçayı Işığın Yansıması grubunun yorumuyla aldık. Murat Özyüksel’in bestelediği parçayı, yine Murat Özyüksel’in 1994 tarihli “Bir Çiçek Yılı Sonra” albümündeki, küpeli ve uzun saçlı Teoman yorumuyla BURADAN dinleyebilirsiniz.
Replikas-Gece Kadar Rahatsız Etmiyor
Türkçe Rock’ın nispeten saykodelik tarafında ürün veren, özellikle Köledoyuran, Avaz, Zerre, Dadaruhi gibi albümleriyle kendilerine has bir yere oturan Replikas’ın, genel tarzının dışındaki bu parçayı güçlü müzikalitesi ve kendini izleten klibi için listeye aldık.
Grubun 2012 tarihli “Biz Burada Yok İken” adlı, halk türkülerini kendi tarzlarında yorumladıkları eğlenceli bir albümleri de var.
Teoman-Sus Konuşma
Rocker’lık, rockstar’lık konusunu, üretiminin ve sunumunun her aşamasında taşıyabilen birkaç yerli isimden biri olan Teoman’ın müzikal yolculuğu tek başına bir kitap bile olur. Ama benim için “En Teoman albümü gibi olan albüm “O” albümüdür ve o albümün tepesinde de bu parça vardır.
Almora-Cehennem Geceleri
Senfonik Rock olayını memlekette en iyi kotarmış, az sayıdaki örneği arasından kalitesiyle sıyrılmış olan Almora’yı elbette unutacak değildik.
Yaşar Kurt-Anne
Dönem Rock’ının politik yanında duran, tüm zamanların en hatırlanır parçalarından birkaçına imza atan Yaşar Kurt’un bu şarkısı, başka bir ülkede yapılsaydı sözleri ve mesajı itibariyle çok daha farklı bir yere gelir, çok daha fazla insana ulaşırdı kuşkusuz.
Cenk Taner-Buradan Uzaklara
Kesmeşeker başlığıyla değil de Cenk Taner’in adıyla hazırlanmış bir kliple alıyor olmamız, Kesmeşeker’i ötelediğimiz anlamına gelmez. Kaldı ki Cenk Taner’le Kesmeşeker’i ayırmak da mümkün değil.
Bu şarkı gerçek bir zaman makinesi işlevi görür birçokları için, başladığı an şöyle flu bir tünelden eski aşklara, eski günlere, eski Kadıköy’e gidilir. Tehlikelidir bir bakıma ama vazgeçilmezdir de. O yüzden bu listede.
Klip, resmi bir klip değil. Vaktiyle Güven Erkin Erkal’ın periyodik olarak hazırlayıp yayınladığı “VCD Fanzin” için özel olarak çekilip montajlanmış, iyi ki de öyle olmuş.
Sakin-Denek Hayatım
Al bir tane daha “Ahh beee!” deneyimi! Leziz bir sound, müthiş bir ses, harikulade sözler; ama gelgelelim ilk albümden sonra kaybolup gitti grup. Ta ki solistleri yepyeni bir Onur, “Onurr” adıyla popçu olarak karşımıza çıkana dek… Neyse, konuşmayacağım…
Hasret-Direc-T
Yine şahsına münhasır gruplardan biri olan ve gitar çalınan her ortamda yad edilen “Hasret” ile birlikte daha pek çok güzide, karakteristik parçanın sahibi olan Direc-T’i listeye almamak olmaz.
Flört-Yola Devam
Çok ilginç bir müzikal kariyeri olan Flört, gerçekten de güçlü gruplardan biri Türkçe Rock’taki. Bir Topaloğlu projesi olarak Kim Bunlar adı ve The Beatles imajıyla çıkış yapıp halk müziklerini Rock’n Roll’a uyarladıkları yılların ardından Flört olarak çiçek gibi işlere imza atmaya devam ediyorlar.
Dönemden, geçmişten dem vurunca da bu listeye bu parça ve kliple girsinler istedik.
Koray Candemir-Nefesini Tut
Kargo’dan bahsetmiş olmanın Koray Candemir’den bahsetmeye engel teşkil etmediğini düşünüyorum. Kargo’nun dağılmasından sonraki ilk solo albümü “Sade”nin çıkış parçası olan Nefesini Tut, bana göre Kargo’nun lezzetinden tatlar taşıyan ama tek kişilik bir atmosferi de olan müthiş bir parça olarak bu listede yer alması gerekiyor. Albümün tamamı için “Kargo lezzeti” diyemem ama kendine has bir Koray Candemir lezzeti olduğu kesin.
Eren Kazım Akay-Hop
Sadece yeni albüm beklentisi için değil gerçekten genel olarak nerede neler yaptığını merak ettiğim, ilginç bir isim Eren Kazım Akay. Ezel Akay’ın kardeşidir aynı zamanda, heykeltraş olduğunu da duymuştum. Kulislerde “yapacak yeni albüm” gibi şeyler duyulsa da somut bir şey yok halen.
Rock başlığı altında değerlendirilebilse de türler arası bir albüm “Turkuaz Patlıcan”; özellikle “Hop, Mecaz, Amirim, Gaip Yol” gibi parçalar her kulağın duyması gereken nadide işlerden.
Hayko Cepkin-Kaos
Hayko Cepkin’in seveni olduğu kadar sevmeyeni de çoktur. Seveni tam sever, sevmeyeni de hiç sevmez. Sound’u, tavrı, popülerliği, arabesk tarafı oturulur konuşulur, ayrı konu. Ama şu konuda hakkını vermek şart: Altın çağını 2000’lerin başında kapatmaya başlayan Türkçe Rock’ın hemen ardından, üstelik o müziğin mutfağında pişmiş birisi olarak bir hareket, bir renk ve konsept getirdi Hayko. Kostümlerinden sahne şovlarına dek tam da o dönem ihtiyaç duyulan biri olarak bir şeyleri değiştirmiş, güçlendirmiştir.
Bu listeye Kaos’un klibini almamızın nedeni de onun sahnesini en iyi yansıtan resmi klip olmasıdır. Yılını hatırlamıyorum; Bostancı Gösteri Merkezi’nde verdiği, kendi dönemi için efsane bir konserdir bu. Yıllardır hâlâ, çekildiğini bildiğimiz DVD’sini bekler dururuz. O gelmez ama biz bekleriz.
Megalomaniax – Hepsi Senin mi
Evet, bildiğimiz Tarkan’ın “Hepsi Senin mi”si bu… Vaktiyle Eko TV ve Dream Türk’te bol bol çıkardı klibi. Almanya kökenli bir grup olan, albümleri ve sloganları “Hardcoriental” olan grup, Türkiye’deki Metallica konseri öncesi sıcakta beklemekten agresifleşen kitlenin protesto ve saldırısına maruz kalınışıyla da hatırlanır.
Diken-Öğret Bana
Dönemin cemiyet içinde sansasyonel gruplarından biri olan Diken, 1992’den beri uzun aralıklar vererek de olsa var olmaya devam ediyorlar. Geçtiğimiz yıl “Yenilmeyenler” isimli epey beğenilen albümlerini çıkaran grubu, klasikleşen parçalarından Öğret Bana ile listede ağırlıyoruz.
Murder King-Demokrasi
Bir Heavy Sky olsun, bir Mekanik olsun; bu kıtlık zamanlarında kulağımızın pasını çizen az sayıda gruptan biri olarak Murder King’in varlığı ve pozisyonu çok önemli. Gezi direnişinin ardından tarihe geçecek cesur bir albüm hazırlayan grubun yeni albümü için de geri sayım bitmek üzere diye biliyoruz.
Kaçak-Koymaz
Kaçak’la tanışma hikâyesi bu kliple olanlar var, bir de ŞU KLİPLE olanlar var. İkinci klipteki parça grubun şimdilik tek albümü olan “Silahlı ve Tehlikeli”ye girmedi ama. Müzikalitesi itibariyle lezzetli, yeri gelince sert, yeri gelince pek dokunaklı parçalar yapan, ara ara Rock sound’undan ödün vermeden Rap’e de göz kırpan grubun “Ölünür de” parçasını daha sonra Aylin Aslım da kendi albümüne aldı.
Egoist-Töreler Aldı
Arada bazı parçalarıyla pop tadı verse de genel anlamda Rock türünde değerlendirilebilecek ve dinlemesi pek keyifli, ama kısa süreli, sessiz sedasız geçip giden bir grup Egoist. Biraz Anadolu müziğiyle harmanlanan bu parçasının yanı sıra BUNUN da dinlenmesi önerilir. Spotify’da albümlerini bulmak mümkün, pişman olmayacaksınız.
Dorian-Bakma Yüzüme
Dorian, oldukça karanlık ve bir o kadar da melankolik bir albümle çıkmış, ikinci albümde karanlığın dozunu artırsa da ilk albümün akıcılığını yakalayamamıştı. Çıkış parçası olan Bakma Yüzüme’nin yanı sıra “Dipte, Gel Gör Beni, Rüyadan, Yeniden Hayata” gibi parçaları da şiddetle önerilir.
Dejavu-Kendin Coş
Hafiften bir punk tadı, bir yandan distortion’la raks eden bağlama falan derken bazılarının “Abi bağlama saz, bize ters” diye burun kıvırdığı, bazılarının da ayılıp bayıldığı bir grup oldu Dejavu. İkinci albümlerinin çıkış şarkısı olan Sistem için çektikleri bol prodüksiyonlu klip de bu listeye girerdi; ama bir dönem kısa bir süre de olsa slogan haline gelmiş, çıkış yaptığında “Aa, ne güzel grup” dedirtmiş olan ilk videolarını seçtik.
Murat Çekem&Mercury-Korku Yakamdan Düşmüyor
Pop müzik sularında da önemli işler yapan, önemli isimlere eşlik eden Murat Çekem, doksanların bar performansı ünlü isimlerinden biri olarak da hatırlanıyor. Mete Özgencil’in amatör bir kamera ile çektiği bu klip ve parça, “Doksanların Rock’ı nasıldı abi?” diyen gençler için “Aha biraz böyle bir şeydi” cevabı için bire bir. Duygusal, yalnız, kendi halinde ama inceden de bir ümit sahibi…
Klip, aşırı genç Batuhan Mutlugil içerir.
Kapanışı Ayakta Yapıyoruz: Panik-Diskotek
Deniz Yılmaz’ın Kurban haricindeki gruplarından Panik’in “Almayan Böyle Olsun” albümünde yer alan, eğlencesi, müzikalitesi zirve yaptığı yetmez gibi bir de klibine cemiyetin en renkli simalarını eklemiş şarkısı Diskotek’le kapatıyoruz. Hadi bakalım!
[su_divider top=”no” divider_color=”#000000″]
Bonus-1 | Moribund Oblivion – Kayboldum
İstanbul merkezli Black Metal grubu Moribund Oblivion, bir Bahadır Uludağlar projesi. Müziğini beğenmeyen, eleştiren, laf söyleyen çoktur. Ama özellikle Doğu Avrupa ve Balkan coğrafyasına Türkiye’den bir grubu taşıyan, Moonspell, Rotting Christ gibi gruplarla sahne paylaşan Uludağlar’ın hakkını vermek lazım.
Bu şarkıyı, girişini, çıkışını, sözlerini ayrı bir seviyorum.
Bonus-2 | Ayşe-Gör Bak Neler Olacak?
Bu kadın kimdi? Nasıl bir anda ortaya çıktı, ne yaptı, sonra nerelere gitti, şimdi nerelerde? Çok acayip bir çıkış yapıp sonra neden kalıcı olmadı? Kafamda deli sorular.
Meraklısına FULL ALBÜM
[su_divider top=”no” divider_color=”#000000″]
EK | “Bunu Nasıl Unuturum, Allah Cezamı Verecek” Dediklerim
1987, Ankara.
Türk Dili ve Edebiyatı lisansı, Yeni Türk Edebiyatı yüksek lisansı…
KalemKahveKlavye’nin kurucusu.
Evli ve iki kedi babası…
Bazı kitaplar yazdı: Kadran Kadraj (2015), Kaosun Kalbi (2020), Yeraltı Kütüphanesi (2020), Gecenin Kıyısından Gelen Suratsız ve Yaşlı Kuzgun: Edgar Allan Poe (2020)
abi bu nasıl lise? tüm gençliğim film şeridi gibi gözümün önünden aktı geçti :/
Güzel liste olmuş. Şunlar da olabilirdi; Ünlü, Asım Can Gündüz, Rashit, Radical Noise, Kudret Kurtcepe. Mesela Cenk Taner var ama Kesmeşeker mutlaka olmalıydı. Çamur’un Hara klibi olabilirdi. Sibel Tüzün’ün efsane klipleri vardı. Metropolis, Buz gibi isimler ilk aklıma gelenler.
olmamış bu liste. hani Fatih ERDEMCİ Ben ölmeden önce? Objektif, mask, kesmeşeker, kumdan kaleler, 657, yu-hu ??
Murat Kekilli de olsa hoş olurdu.
Ah çocukluğum ah gençliğim 🙁 şimdi yok böyle güzel gruplar böyle güzel şarkılar bu dönemlere yetiştiğimiz için çok şanslıyız…
Kesinlikle…