Çizgi roman kültürü sitesi Fantastik Cadde yazarlarından Yakup Can Yargıç, çizgi roman severler veya yeni başlayanlar için 5 çizgi roman önerisi ile 3K’da!
5 – Watchmen (DC Comics)
Yazar: Alan Moore
Çizer: Dave Gibbons
Ödüller: En İyi Bilim Kurgu, En İyi Kurgusal Roman
Hikâye, Amerika ve Sovyetler Birliğinin nükleer savaşın eşiğinde olduğu ve soğuk savaşın etkilerini gördüğümüz bir tarihte geçiyor. Hikaye ana karakterimiz Rorschach’ın çok önemli bir cinayeti araştırması ile başlıyor ve olaylar onun akabinde gelişiyor. Dönemin siyasi olayları dahil birçok dramatik ve ağır konuyu işleyen Watchmen, DC Comics’in en iyi işlerinden birisi. 1986-87 yıllarında yayımlanan Watchmen, 12 sayıdan tek bir cilde indirilmiş, ülkemizde 2009 yılında Gerekli Şeyler tarafından Türkçe olarak yayınlanmıştır. 2009 yılında ise filmi çıkmıştır.
4 – Killing Joke (DC Comics)
Yazar: Alan Moore
Çizerler: Brian Bolland, John Higgins
Ödüller: En İyi Yazar (Eisner Ödülü)
Belli bir yaşın üstünde olan bazı kişiler için Joker ile Batman dinamiği artık çocuksu gelmeye başlamış olabilir ancak bu hikaye aklınızda ne varsa silip atacak derecede ağır ve dramatik. Hikayenin merkezinde Joker’in orijin hikayesi var. İnsan olmanın, iyi olanı veya kötüyü tercih etmenin, suçun ve suçsuzluğun arasındaki o ince çizgiyi bizlere en sağlam ve ayakları yere basan şekilde sunan bir klasik. Ayrıca bunun yanı sıra alışılagelmişin dışında bir Batman – Joker dinamiği görüyoruz. Hikayenin sonu ise ağızlarınızı açık bırakacak cinsten. Aynı zamanda Barbara Gordon ve Jim Gordon gibi karakterleri de görme fırsatı elde ediyoruz.
3 – Kingdom Come (DC Comics)
Öncelikle Alex Ross’ın baş yapıtlarından bir tanesi. Marvel ile DC arasındaki en önemli özellik Marvel daha insancıl işlere imza atar. Karakterler halk arasındandır ancak DC genel olarak karakterlerini insan olarak sunmaz. Geneli insanların gözünde birer tanrıdır. Mark Waid tarafından yazılan bu efsane hikayenin konusu da bu.
Hikaye kahramanlarımızın emekli olması ile başlıyor. Ancak dünyayı koruyan meta-insanlar vardır. Kötüleri durdururken verdikleri zararları ve masumları umursamayan kibirli bir topluluk. Dünya eski kahramanlarına ihtiyaç duyar ama onların başarılı olacakları da şüphelidir. Daha sonra olaylar gelişir. Destansı bir hikayesi ve destansı çizimleri ile Kingdom Come yayımlandığı 1966 yılında başta Eisner olmak üzere bir çok ödül toplamıştır.
2 – Civil War (Marvel Comics)
Yazar: Mark Miller
Yıl: 2006
Film: Captain America: Civil War (2016)
Marvel’ın en kaliteli işlerinden birisi. Marvel Evreninin geleceğini etkileyen hikaye, dünya çapında yaşanan siyasi ayrılıkların çizgi roman yansıması olarak da görülebilir.
Hikaye bir kaç genç kahramanın popüler olmak için boylarından büyük kötü adamlara bulaşması ve koca bir sokağın hayatını kaybetmesi ile başlar. Bu olaydan sonra hükümet, kahramanların kayıt altında olmasını gerektiren yasasını açıklamaya niyetlenirken Captain America buna karşı çıkar ve olaylar kanlı ve dramatik bir şekilde gelişmeye başlar.
1 – The Dark Knight Returns (Part 1 – Part 2)
Yazar: Frank Miller
Çizerler: Frank Miller, Klaus Janson, Lynn Varley
Yıl: 1986
Ödüller: Hugo En İyi İlgili Çalışma Ödülü, Locus Ödülleri En İyi Kurgu
Çizgi roman tarihinin en kaliteli hikayelerinden birisi. Hikaye Batman’in yaşlandığı ve yaklaşık 10 yıldır görülmediği, Amerikan hükümetinin Superman hariç süper kahramanlardan nefret ettiği bir dönemde başlıyor. Part I Batman’in yokluğunda Mutantlar adında bir topluluğun Gotham’ı sömürmesi ile başlıyor. Ve tabii klasik olarak 60 küsür yaşında olan kahramanımız buna bir dur demek için kolları sıvıyor. Part II ise Hükümetin Superman’den Batman’in kahramanlık işlerine son vermesini istemesi ile başlıyor ve adalet anlayışının sorgulanması gibi birçok tema ile birlikte yüksek aksiyon devam ediyor. Bu efsane hikaye içerisinde Green Arrow’u görme şansı elde ediyoruz.
”Sıradan Dünyanın Fantastik Cadde’si!”
fantastikcadde.wordpress.com