Uzm. Klinik Psikolog Ezgi Yaz’ın kaleme aldığı “Yazıyla Terapiye Doğru…”, üç bölümden oluşuyor. İlk bölümünü aşağıda okuyacağınız yazının tamamını 3K Atölye‘de okuyabilirsiniz.
I – İnsanlar Neden Yazar? | Ezgi Yaz
İnsanın düşünen bir varlık olması, onu diğer canlılardan ayıran ve üstün kılan bir özelliktir. Nitekim düşünce ve dil, birbiriyle paralel bir gelişim seyri içindedir ki insan, dille düşünür. Aynı zamanda sosyal varlık olan insanların birbirleriyle anlaşma ihtiyacıyla ortaya çıkan dilin en önemli işlevlerinden birisi de düşünceleri ve duyguları anlatma, diğer insanları anlama ve böylelikle de anlaşmayı sağlayarak insanın varlığını dünya üzerinde konumlandırmasını sağlamaktır.
İnsan, dil ile anlatarak ve anlayarak türdeşleri tarafından anlaşılınca benliğini, varlığını anlamlandırır ve dünya üzerinde konumlandırır. Bu yüzden tarih boyunca, kendini ifade etmek için çeşitli yollara başvurmuştur. Örneğin, ilk çağlarda mağara duvarlarına resimler yaparak çeşitli sesler çıkararak duygularını, düşüncelerini ve yaşantılarını anlatmış; anlaşılmak için çabalamıştır. Zamanla gelişen bilişsel sistem ve çeşitlenen gereksinimler neticesinde harflere ve seslere dayanan dil ortaya çıkmıştır.
Dilin konuşma ve yazma boyutuyla anlatma; dinleme ve okuma boyutuyla da anlama gerçekleşmektedir. Gerek resim, gerek ses, gerekse dil ile gerçekleştirilmeye çalışılan: Anlatmak, anlamak, anlaşmak ve anlamlandırmak olmuştur.
İnsanın gelişen bilişsel sistemi ve medenileşmesi ile birlikte yazı ortaya çıkıp gelişmiş, zamanla yazarak anlatmak insanın hem kendisini hem diğerlerini hem de varoluşsal meselelerini anlamlandırma ihtiyacını gidermek için ruhsal sistemin işleyişinde yerini bulmuş ve hatta pek çok insan için yazmak ruhsal bir ihtiyaç haline dönüşmüştür.
Bilinçli veya bilinçdışı bir yönelimle içinden gelenleri doğrudan veya kurmaca niteliğinde bir metin ile yazmak, özü itibariyle anlamlandırma çabası olsa da “İnsanlar neden yazar?” sorusunun cevabında izleri sürülebilecek yazma ihtiyacının altında yatan yüzlerce ve hatta daha fazla sebep vardır…
“İnsanlar Neden Yazar?”
- İçlerini döküp rahatlamak, kendi iç dünyalarında huzuru ve mutluluğu bularak yaşamdan keyif alabilmek için.
- Kendilerini ve başkalarını anlayıp tanımak için.
- Yaratıcılıklarını ortaya çıkartabilmek için.
- Düşüncelerini düzene sokabilmek için.
- Duygularını ve düşüncelerini ifade edebilmek için.
- Yalnızlıklarını giderebilmek, iletişim kurabilmek için.
- Sıkıntılarıyla baş edebilmek ve sorunlarını çözebilmek için.
- Acılarını sağlıklı bir şekilde yaşayıp ve onları kontrol edebilmek için.
- “Söz uçar yazı kalır.” Yaşadıklarını kalıcı hale getirmek için.
- Yeteneklerini geliştirebilmek için.
- Para kazanabilmek için.
- Gözlem yapabilme yeteneğini geliştirmek için.
- Kendi bilinçaltını keşfetmek için.
- Hayallerini somutlaştırmak için.
- Akıl ve gönül birliğini sağlamak için.
- Beyinlerinin gücünü daha da geliştirmek ve onu kullanabilmek için.
- Öğrenmek ve öğretmek için.
- Anlatmak ve anlamak için.
- Topluma ve insanlığa faydalı olabilmek için.
- Kendi sorunlarını çözüp başkalarının sorunlarını çözmeye yardımcı olmak için.
- Yaşadığını hissetmek, bu dünyada ben de varım demek için.
- Anlaşılmak için.
- Meraklarını giderebilmek için.
- Dünyayı güzelleştirebilmek için.
- Gerginlikten kurtulabilmek için.
- Fark edilmek ve fark edebilmek için.
- Kişisel ve ruhsal gelişim için.
- Planlı ve programlı olabilmek için.
- Hafızalarını kuvvetlendirmek için.
- Peki ya siz ne için yazıyor, yazmak istiyorsunuz? Bunları sıralayabilir, dilerseniz yorum olarak paylaşabilirsiniz…

Uzman Klinik Psikolog, Psikolojik Danışman, Türkçe Öğretmeni ve Yazar olan Ezgi Yaz, İstanbul doğumludur.
2012 yılında İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi’nden Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı ile Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Türkçe Öğretmenliği çift anadal mezunu oldu.
Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji ve İstanbul Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi ana bilim dallarından yüksek lisans mezunu olan Ezgi Yaz, İstanbul Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğimi Ana Bilim Dalı’nda doktora öğrenimini sürdürüyor.
Farklı mecralarda farklı türlerde yayımlanan çalışmalarının yanı sıra 2017’de Truva Yayınları’ndan çıkan “Yazıyla Terapi” kitabının yazarı.