Kadıköy’den bu sefer bir “Doğu Ekspresi” kalkıyor, Türkiye’nin tek polisiye kültür dergisi 221B, 8.sayısında “Suçun Kraliçesi” Agatha Christie dosyasıyla geliyor.
Pınar Kurt’un kapak tasarımını yaptığı 8.sayıda, Hercule Poirot ve 7.sayının kapağını da süsleyen Sherlock posterleri hediye!
“Agatha!” başlığını koyduğumuz dosya kapsamında;
Agatha’yı Agatha yapan, onu hem çağdaşlarından hem sonraki polisiyecilerinden ayıran kurgu gücünü, bu gücü besleyen kaynakları ve ilgi çekici detayları Tülay Güneş Kılıç’ın kaleminden okuyoruz.
Bir lakabı da “ölüm düşesi” olan Christie’nin benzersiz dedektif karakterlerini üstad Erol Üyepazarcı’nın yorumuyla daha da yakından tanıyoruz.
Tarihin ve edebiyatın satır aralarında kalmış notlarla “Agatha Christie Hakkında Az Bilinen Gerçekler”, Elçin Poyrazlar tarafından yazıldı.
Agatha Christie’nin “Roger Ackroyd Cinayeti”nden 72 yıl sonra Pierre Bayard’ın yazdığı “Roger Ackroyd’u Kim Öldürdü?” kitabıyla ilk kez bir polisiye romandaki cinayet dosyasının yeniden aralanması olayı, Çınla Akdere’nin yazdığı Ackroyd Paradoksu incelemesinde.
7.sayıda Sherlock koleksiyonuyla karşımıza çıkan Tunç Tayanç, bu sayıda da geçmişten bugüne Agatha Christie, Hercule Poirot ve Bayan Marple’a yer veren dünya pullarını bir araya getirdi. Kim için? Elbette 221B okurları için!
Birer Hercule Poirot postiş romanı olarak Sophie Hannah’ın Altın Kitaplar tarafından dilimize çevrilen “Monogram Cinayetleri” ve “Kapalı Tabut” romanları Hüseyin Çukur’un büyütecinde.
Sevin Okyay’ın engin birikimiyle yazdığı “Perdede, Ekranda, Sahnede Agatha” derlemesiyle Agatha Christie külliyatı yeniden aralanıyor.
Yetmedi; en iyi 10 Agatha Christie uyarlaması filmleri de açıklamalı notlarla tekrar listeledik.
Yetmez ama hayır, bitmedi: Peki yakın zamanda hangi Agatha Christie uyarlamalarını izleyeceğiz? İşte onları da Çağla Üren listeledi.
Tamamsak, dosya dışına geçelim:
Rıza Kıraç, Doğan Kitap’tan çıkan son romanı “Londra’da Hoş Cinayet” üzerine Rıza Kıraç ile editörlerimizden Hüseyin Çukur’un konuğu.
Altın Çağ’ın ustalarından Phyllis Dorothy James’in efsanevi dedektifi Adam Dalgliesh kimdir, ne yer ne içer; cevabı Fulya Turhan’ın yazısında.
Bugünün ferah feza kovalamacaları bir yana, Altın Çağ polisiyelerinin alamet-i farikalarından “kapalı oda cinayetleri”ni Bekir Karaoğlu, farklı açılardan inceledi.
“Büyük oyunu bozacağız”, tamam da hangi oyun? Bizim gelenle dünyanın aklına gelenler arasındaki farkı Doruk Tatar, mühim polisiye romanlar ve incelemeleri üzerinden anlattı.
Bir usta, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve ana akım eserlerinin gerisinde kalan polisiye romanları. Gürpınar’ı Tanut Soykan’ın yazısıyla daha iyi tanıyacağız.
Mahir Ünsal Eriş’in yazıp Ferit Güleç’in çizdiği “Edhem Bey” ve Levent Cantek’in yazıp Murat Başol’un çizdiği “Bozkır” çizgi polisiyelerinde adrenalin yine yüksek.
Polisiye ile animenin en sıkı buluşmalarından Perfect Blue, Yigilante Kocagöz’ün incelemesinde: “Yıldızlar da Kanar”
Ceyhan Usanmaz, Kuzey Fırtınası’nın sürükleyerek getirdiği ve Doğan Kitap tarafından kitapları Türkçeye çevrilen yazar Camilla Lackberg’le tanıştırıyor bizi. Emin olun pişman olmayacaksınız.
Öyküleriyle; Cenk Çalışır, Cüneyt Ülsever, Çağatay Yaşmut, Esmahan Aykol, Vassilis Danellis ve konuk okur/yazarımız Muhittin Yiğit Koçyiğit, bu sayıda arz-ı endam eden isimler.
2 aylık polisiye dergi 221B, dergi satan gazete bayilerinde, kitapçılarda, süpermarketlerde ve online mağazalarda. @221bdergi adıyla Facebook, Twitter, Instagram’da ve web sitesi 221bdergi.com’da.
221B, bir Mylos Yayın Grubu markasıdır.
Agatha Christie Kimdir?
Babası Frederick Alvah Miller, Agatha henüz küçük yaştayken öldü. Annesi tarafından evde eğitilen küçük kız, yalnız bir çocukluk geçirdi. Küçük yaşta öyküler yazmaya başladı. 16 yaşında, şan öğrenimi görmek üzere Paris’e yollandıysa da kısa sürede bundan vazgeçti. Ciddi anlamda ilk edebi denemeleri, duygusal konuları ele alan öyküler oldu. 1914’te pilot albay Archibald Christie ile evlendi ve yeniden Fransa’ya gitti. Dislektik olmasına rağmen öykü, roman okumayı çok seviyordu. Fransa’dayken vakit geçirmek üzere okuduğu dedektif öykülerinin daha iyilerini yazabileceğini düşünerek ilk polis romanı olan The Mysterous Affair at Styles’ı (Styles’daki Esrarengiz Olay) yazdı. Kitap çeşitli yayınevinlerince geri çevrildikten sonra 1920’de Bodley Head Yayınevi tarafından kabul edildi. Bu roman, Agatha Christie’nin ilk Hercule Poirot’lu romanıdır. Agatha Christie 1926’da 11 gün boyunca kaybolur. Yapılan tüm aramalara rağmen bulunamaz. Arabası bir göl kenarında bulunur. Araba ağaçlara çarpmış, bavulları yerlere saçılmış vaziyettedir. Christie bir süre sonra ortaya çıkar ama hiçbir açıklama yapmaz. Bu olayın kaza süsü verilmiş bir senaryo olduğu düşünülür. Kimilerine göre ise Agatha Christie geçici hafıza kaybına uğramıştır. Bir iddiaya göre ise Agatha Christie kocasının sevgilisini öldürme planları yapmıştır. Hercule Poirot, zekası, espri yeteneği, keskin gözlemciliği ve Avrupalı nezaketi ile dikkat çeken Belçikalı bir dedektiftir. Cinayetleri “küçük gri hücreler” dediği beynini kullanarak çözmesi ve bu arada da İngiliz yüksek sınıfının özel yaşamının saklı yönlerini ortaya dökmesi ile tanınır. Agatha Christie’nin arka arkaya yazmaya başladığı polis romanları Poirot tipine uluslararası ün kazandırdı. Yazar ayrıca Miss Marple adını verdiği bir tip daha yarattı. Sevimli bir yaşlı kadın olan amatör dedektif Miss Marple da çok tutuldu. 1928’de ilk kocasından boşanıp Max Mallowan’le evlendikten sonra birçok ülke gezip görme fırsatı bulan Christie’nin romanları 1930’larda çoğunlukla uluslararası mekânlarda geçmeye başladı. Hayranlarınca her kitabı beğenilmekle birlikte, Agatha Christie’nin edebi kaygılarla yazdığı bazı romanlar eleştirmenlerin de dikkatini çekti. On Küçük Zenci ise polis romanının klasikleri arasındadır. Agatha Christie, İngiliz töre romanı geleneğinde yazdığı polis romanları ile dünya edebiyatında kendine özgü bir yerin sahibi olmuştur. Christie 1971 yılında, İngiltere’nin en yüksek onur unvanı olan Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı unvanını almıştır. Yazar, 12 Ocak 1976 tarihinde yaşama veda etmiştir. -Kaynak