Memlekette tür fark etmeksizin polisiye üzerine kalem oynatan, konunun ehli 13 isme en
iyi 5 polisiye filmi sorduk.
Her ne kadar, konusu açıldığında polisiye okurunun azlığından dem vursak da hem dünyada hem de bizde polisiyenin yeni bir yükseliş eğiliminde olup olmadığı en azından bir tartışma konusu haline geldi diyebiliriz.
Bunda hiç kuşkusuz, görsel kültürün güçlenmesi, üzerine bir de internet ve teknoloji sayesinde yayılımın/erişimin kolaylaşmasının etkisi yadsınamaz. Polisiye diziler ve polisiye filmler, kitaplara kıyasla tüketimi daha kolay ürünler olduğu için bir şekilde bu alanı daha çok sevdirse de bunun, polisiye edebiyat üzerinde nasıl bir etki yaratacağı da merak konusu. Fakat öyle ya da böyle, nicelik hesaplarını bir yana bırakırsak, başlı başına bir tür/disiplin olan polisiyeye ilginin artışını sevindirici ve ümit vadeder bulabiliriz.
Sadece polisiye kitaplar basan Labirent Yayınevi’nin ve polisiye dergi 221B’nin varlığı, iki yıldır İstanbul’da gerçekleştirilen Kara Hafta gibi etkinlikleri dikkate alırsak, buna bir de Türkçede her biri ciddi emek verilmiş, saf edebiyat ve olgun üslup örneği polisiye romanları eklersek, benim gibi siz de ümitlenebilirsiniz, diye düşünüyorum.
Bu 13 ismin listelerine geçmeden önce, toplamda en çok bahsi geçen filmlere değinelim.
Listede kendine yer bulan filmler içerisinde, toplamda en çok oy alan film, Brad Pitt ile Morgan Freeman’i bir araya getiren 1995 yapımlı “Yedi (Se7en)” oldu. Sıralanan 65 filmde 6 kez adı geçen Se7en’ı, 5 kez adı geçen “Malta Şahini (The Maltese Falcon)” takip etti. Üçüncü sırayı ise 4’er oyla Büyük Uyku ve Çin Mahallesi paylaşıyor. Arka Pencere ile Olağan Şüpheliler 3 ayrı isim tarafından ortak seçilen filmler olurken Fargo, Fahişe ve Gözlerindeki Sır filmleri ise 2 yazarın ortak favorileri arasında yer aldı.
Gelelim alfabetik sıraya göre listeye katılan isimler ve favori polisiye filmlerine…
Bazı filmler birkaç kez uyarlandığı için filmleri orijinal isimleri, yapım yılları ve afişleri ile birlikte paylaşıyoruz. Birden fazla kez bahsi geçen filmler için alternatif afiş çalışmalarını veya filmden kareleri koyduk. Derlemeye katılan isimlerin çalışmalarına, isimlere tıklayarak ulaşabilirsiniz. Kendilerini detaylı tanımak, eserlerine ulaşmak için ise Google size yardımcı olacaktır.
Son olarak; tüm derleme yazılarında olduğu gibi, siz de yorum yaparak kendi listelerinizi, favorilerinizi paylaşabilirsiniz.
İyi okumalar…
Algan Sezgintüredi
Sleep – 1946)
(El Secreto de Sus Ojos – 2009)
Celil Oker
Maltese Falcon – 1941)
Sleep – 1946)
the Orient Express – 1974)
Cenk Çalışır
1988)
(The Usual Suspects – 1995)
Lambs – 1991)
Çağatay Yaşmut
Maltese Falcon – 1941)
(The Usual Suspects – 1995)
Collector – 1999)
Derviş Şentekin
Maltese Falcon – 1941)
(The Usual Suspects – 1995)
(El Secreto de Sus Ojos – 2009)
Erol Üyepazarcı
Defa Çalar (The Postman Always Rings Twice – 1981)
(Feux Rouges – 2004)
(Vertigo – 1958)
Esra Türkekul
(Rebecca – 1940)
Fulya Turhan
Hüseyin Ekinci
Ground – 2013)
Levent Cantek
Oğuz Eren
Seval Şahin
Maltese Falcon – 1941)
Suphi Varım
1976)
1987, Ankara.
Türk Dili ve Edebiyatı lisansı, Yeni Türk Edebiyatı yüksek lisansı…
KalemKahveKlavye’nin kurucusu.
Evli ve iki kedi babası…
Bazı kitaplar yazdı: Kadran Kadraj (2015), Kaosun Kalbi (2020), Yeraltı Kütüphanesi (2020), Gecenin Kıyısından Gelen Suratsız ve Yaşlı Kuzgun: Edgar Allan Poe (2020)