Cevat Turan, yeni romanı Mühür’de Türkiye’nin yakın politik geçmişini ve ülkede yaşanan dönüşümlerin arkasındaki değişmeyen gerçeği sıradan insanların hayatları üzerinden, kurmacanın olanakları ve çarpıcı bir hikâyeyle yeniden ortaya koyuyor.
“Sonsuz sayıda parlak ve sönük yıldızlar kaç milyar yıldır oradalardı. Yeryüzünde insanın insana yaptığının farkına varsalar aynı evreni paylaşmaktan utanırlardı ona göre. ‘Bu kadar zor olmamalı sadece insan kalabilmenin bedeli’ diye düşündü. İnsanlık bir şey kaybetmezdi paylaşmaktan. ‘Bu dinozorlardan kurtulsak, memleketi bir kerecik olsun idealleri olan gençler yönetse; toprağımız, devletimiz, onurumuz bir yere gitmez ki. Gözleri ışıl ışıl, hayallerinden özgürlük ve aydınlık fışkıran, umudunun yeşilini tüm yurtta büyütecek gençler yönetseler ne kaybeder bu toplum?’”
Fırat kendi kaderi üzerine düşünürken bunları söylüyordu kendi kendine. Oysa iktidar, paranın, zenginliğin, kötülüğün üzerinden işliyor, Fırat gibi düşünenlere cehennemi yaşatıyordu. Fırat ise arkadaşlık, aşk, devrim, memleket sevgisi gibi değerleri kendine rehber edinmiş ve bu değerler uğruna hapishanelerde yatmayı göze almış, ölümcül bir yolculuğa çıkmıştı. Düşünce Polisi tarafından kaybedilen anne ve babasının hatırasının peşinden giderken bahçelerinde yanan nar ağaçlarını hiç unutmuyordu. Her seçim döneminde patlayan bombalar, işlenen siyasi cinayetler, kirli ilişkiler, devlet içi çatışmalar karşısında yüreğinde aşkı, içinde inancıyla sıradan insanlar adına söz söylemek ve eylemde bulunmak, yapmak istediği tek şeydi. Bu uğurda ihanete uğrasa dahi, bu onu yolundan vazgeçiremeyecekti.
Cevat Turan’ın 8. kitabı olan Mühür, Anayurt Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı ve kısa sürede ikinci baskısını yaptı.
Mühür Yazarı Cevat Turan Kimdir?
1966 doğumlu yazar ve şair Cevat Turan’ın ilk şiir ve yazıları 1983 yılında çeşitli mecralarda yayınlanmaya başlamıştı.
3 şiir ve 1 öykü kitabının ardından yazdığı Unutmalar Şehri adlı romanı ile Yunus Emre Edebiyat ve Roman Ödülü’nü alan Turan’ın daha sonra kaleme aldığı Bir Eylül Yarası ve Kibele’nin Laneti adlı romanları da bulunuyor.