İhsan Oktay Anar Külliyatından Farkı
Galîz Kahraman ‘da, önceki romanlarından nispeten farklı olarak yüzeye ve bugüne yaklaşmış bir İhsan Oktay Anar görüyoruz. Amat’taki, Yedinci Gün’deki o karanlık, gizemli ve efsunlu atmosferden çıkıp sokağa, zaman zaman absürd öğeler sunulsa da sıradan insanların, sıradan ortamlarına gdiyoruz. Öte yandan romandaki zaman dilimi de önceki romanların aksine bugüne daha yakın. “Sokaktaki sıradan insan” tabiri sakın ola “yurdum insanı” masumiyetini aklımıza getirmesin. İhsan Oktay Anar, hayalgücüyle süslediği realizmini bu romanda daha da zirveye çıkarıyor. Başta İdris Âmil Hazretleri olmak üzere, iyiliği ve saflığı ile değil uyanıklığı, kabalığı, çıkarcılığı, yalancılığı ve bencilliği ile insanoğlunun en “saf” halini görüyoruz. Bir romanın “şifrelerini” yakalamak sizin için önemliyse Galîz Kahraman’ın derinliğini veren asıl noktanın bu yüzeysellik olduğunu söylemek iyi bir başlangıç olacaktır.
başlarına çıplak olsa da aralarındaki ilişkiler, kombinasyonlar öyle ustalıkla örülmüş ki İhsan Oktay Anar, en “buradayım” dediği yerde bile okuyucuyu düşündürüyor, kapıları gösteriyor ama hangi kapıdan nereye çıkacağını, dolayısıyla romandan dışarı nasıl çıkacağını yine okuyucuya bırakıyor.
İç İçe İki Eleştiri Halkası
Efgan Bakara: Bataklıkta Bir Gül
İdris Âmil Kimdir?
bir kahraman olan İdris Âmil’i, külliyatının aksine “alelade” bir roman gibi
görünen “Galîz Kahraman”da karşımıza çıkarıyor?
1987, Ankara.
Türk Dili ve Edebiyatı lisansı, Yeni Türk Edebiyatı yüksek lisansı…
KalemKahveKlavye’nin kurucusu.
Evli ve iki kedi babası…
Bazı kitaplar yazdı: Kadran Kadraj (2015), Kaosun Kalbi (2020), Yeraltı Kütüphanesi (2020), Gecenin Kıyısından Gelen Suratsız ve Yaşlı Kuzgun: Edgar Allan Poe (2020)
Elinize sağlık. Romanın künhüne inen nadir değerlendirmelerden biri olmuş.
Ben sıradan bir okurum, edebiyatı anlamam ama yazılanda da bir edebi eser, anlatmak istenen ana fikri yakalamak isterim. Elinize sağlık, en azından bir ön fikir edinmiş oldum. Yarım bırakmayı düşündüğüm kitabı sayenizde , bakış açınızı kullanıp tekrar kitabı elime alacağım
Ne mutlu bana Fatih Bey. Anar’ın diğer kitapları gibi değil ama yine de yarım bırakılmamayı hak ediyor. Sevgiler, iyi okumalar…
[…] https://kalemkahveklavye.com/ihsan-oktay-anar-galiz-kahraman-inceleme/ […]
Galiz Kahraman, gerçekten toplum eleştirisi ve absürt mizahı bir araya getiren sıradışı bir yapıt. Gerçekle hayalin birbirine girdiği kurgusu biraz karmaşa yaratsa da benzersiz bir eser bence de.