Çağla Özden, Mahir Ünsal Eriş’in Karakarga Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı Diğerleri ‘ni KalemKahveKlavye için inceledi.
“Bir seferinde durup dururken ‘Ben onların aramızda yaşadığına inanıyorum,’ demişti Artin Bey, ‘Hatta, yanlış anlamayın, eminim bundan’. Sacide boş bulunup ‘Kimin?’ diye soruverince ihtiyar, işaret parmağıyla yukarıyı gösterip, ‘Diğerleri,’ diye yanıtlamıştı.”
Mahir Ünsal Eriş’in Karakarga Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı Diğerleri, nerede ve ne zaman okunmuş olursa olsun, okuru battaniye altına ve bir kış gecesine ışınlıyor. Kitabın tamamında okuru sarmalayan sahicilik, tanıdıklık ve merak duygusu yerini bir anda gülümsemeye, için için ürpermeye ve şaşkınlığa bırakıyor. Öbürküler’in devamı niteliğindeki Diğerleri, yazarın 70’lerin siyasi atmosferinin korkutuculuğunu, toplum nezdinde hâlâ yaygın olan hurafelerle harmanlayarak yazdığı, kısa ve gerilimini diri tutan bir roman. Kitabın illüstrasyonlardaki M. K. Perker imzası yine anlatımı çok daha çarpıcı hale getirmiş.
Diğerleri, sonsuz olasılıklarla dolu ve sınırları her geçen gün genişleyen evrende gerçeğin ne olduğuna nasıl karar vereceğimize 70’ler Türkiye’sinden bir bakışla yanıt ararken Kemal Tahir’e de bir saygı duruşunda bulunuyor.
Diğerleri, 70’ler Türkiye’sinde, filmlerde ve romanlarda sıkça karşımıza çıkan eski ama heybetli bir konakta, ununu eleyip eleğini asmışçasına kendinden emin bir İstanbul mahallesinde geçiyor. Hayatın çeşitli sebeplerle bir araya getirdiği birbirinden farklı karakterler günlük yaşantının arasından kendilerine ve birbirlerinin gizlerine doğru sade ve çarpıcı bir yolculuğa çıkıyorlar.
Kitabın ana karakterleri Sacide, Cahide, Hayganuş ve Artin Bey’in yanında, hepimizin hayatının aslında merkezinde olan “diğerleri” hiç fark ettirmeden cümlelerin ve olayların içine sızıveriyor.
Mahir Ünsal Eriş’in her zaman taze olan betimlemeleri, samimi anlatımı, karakterlerini anlatırken aileden biriymişçesine dile getirdiği tanışıklık ve sinematografik/tiyatral tarzı yine dikkat çekici. Onun sadık okurlarının en sevdiği özelliklerinden biri olduğunu düşündüğüm bu tarzı artık tanıdık ama sürprizi kaçmış bir tanıdıklık değil bu.
Yazarın net, kendinden emin ve güçlü bir anlatımı, her bir karakter sanki o kadar anlatılmalıymış gibi hissettiriyor okura… Aynı zamanda hepsi hayatımızın bir köşesinde bekleyen kanlı canlı insanlar gibi etkileyici bir biçimde zihnimizde yerini alıyor. Hepsini hayatımızın bir köşesinde ya bırakmışız ya da sarıp sarmalamışız. Biz de onlar gibi hissetmişiz, onlar gibi korkmuşuz, onlar gibi düşünmüşüz. Ve o Diğerleri hepimizin içinde gizlenen, yoklarmış gibi yapamadığımız, çoğu zaman ötekileştirdiğimiz ve dışladığımız gerçeklikte bizi bekleyenler…
Öbürküler‘de karşımıza çıkan korku atmosferinin, yerini yine tekinsiz ama görece gerilime dönüşmüş halinin yanı sıra okuyucuya, hikâyenin dokusu açısından sürpriz tadında kozmik unsurlar da sunuluyor. Yazar, izleğini Öbürküler‘deki ‘öte âlemler’den gökyüzüne, uzayın derinliklerine çeviriyor. Mahir Ünsal Eriş, Diğerleri‘yle Yeşilçam filmleri tadında bir hikâyeyi ve karakterleri çok ince katmanlı ama zevkle okunan nostaljik bir bilimkurgu sosuyla buluşturuyor.
Mahir Ünsal Eriş · Diğerleri Hakkında
Mahir Ünsal Eriş’in yeni romanı Diğerleri Karakarga Yayınları etiketiyle kitabevi raflarındaki yerini aldı. Bir önceki kitabı Öbürküler’de olduğu gibi yazarın anlatımına M.K. Perker’in birbirinden özel çizimleri eşlik ediyor.
Babaannesi Sacide’ye “Sabah ezanı okundu mu cinler, ecinniler, iblisler, koncoloslar, gulyabaniler hep uyumaya çekilir,” diye öğretmişti. “Musibet âleminin aydınlıkta gözü görmez. İnsan etinden kirlenmesinler diye gidip yatarlar.”
Bu tekinsiz ve bir o kadar sürükleyici hikâyede bambaşka hayatlardan çıkıp gelmiş insanlar bir araya geliyor, bizleri zamanın ve aklın sınırlarının ötesinde bir yolculuğa çıkarıyorlar.
Bir seferinde durup dururken “Ben onların aramızda yaşadığına inanıyorum,” demişti Artin Bey, “Hatta, yanlış anlamayın, eminim bundan”. Sacide boş bulunup “Kimin?” diye soruverince ihtiyar, işaret parmağıyla yukarıyı gösterip, “Diğerleri,” diye yanıtlamıştı.
Diğerleri, sonsuz olasılıklarla dolu ve sınırları her geçen gün genişleyen evrende gerçeğin ne olduğuna nasıl karar vereceğimize 70’ler Türkiye’sinden bir bakışla yanıt ararken Kemal Tahir’e de bir saygı duruşunda bulunuyor.
Artin Bey : “Kâinat çok büyüktür kızım. İnsanın cüzi aklının alamayacağı kadar büyük. Ve onda çok tuhaf, çok alelacayip şeyler cereyan eder. Bizim şu üzerinde yaşayıp öldüğümüz dünya küresi kâinatın azameti düşünüldüğünde fezada bir toz zerreciği miktarında bile hesap edilmez. Hal böyleyken gözümüzün gördüğü şuncacık şeyin tek hakikat olduğunu düşünmek hangi akla sığar?”
Mahir Ünsal Eriş’in yazdığı, M.K. Perker’in çizimleriyle eşlik ettiği Diğerleri Karakarga Yayınları’ndan çıktı.
1987, İstanbul doğumlu. Felsefeci, yaratıcı drama&tiyatro eğitmeni. Başta KalemKahveKlavye olmak üzere çeşitli mecralarda yazılar kaleme alıyor. İlk kitabı Aristoteles · Hayatı Bir Şölen Sofrası Gibi Bırakmalı Ne Susuz Ne de Sarhoş 2022’de Destek Yayınları’ndan çıktı. Evli ve iki kedi annesi.